Ατμοσφαιρική ρύπανση – υπαίθρια άσκηση: Υπάρχει κίνδυνος;

Μπορεί η αερόβια άσκηση να είναι ένα από τα κλειδιά για έναν υγιεινό τρόπο ζωής, ωστόσο η ατμοσφαιρική ρύπανση και η άσκηση μπορεί να αποτελέσουν έναν νοσηρό και επικίνδυνο συνδυασμό.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν έχετε άσθμα, διαβήτη, καρδιακές ή πνευμονικές παθήσεις ή παθήσεις του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος.

Ακόμα κι αν κανείς δεν γυμνάζεται υπαίθρια, η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να τού δημιουργήσει προβλήματα υγείας. Αλλά με το συνδυασμό ατμοσφαιρικής ρύπανσης και άσκησης, τα πιθανά προβλήματα υγείας αυξάνονται. Κατά τη διάρκεια της αερόβιας δραστηριότητας συνήθως εισπνέετε περισσότερο αέρα και μπορείτε να αναπνέετε πιο βαθιά στους πνεύμονες. Κι επειδή είναι πιθανό να αναπνέετε κυρίως από το στόμα κατά τη διάρκεια της άσκησης, ο αέρας που αναπνέετε παρακάμπτει σε γενικές γραμμές τις ρινικές διόδους που θα μπορούσαν να φιλτράρουν σε κανονικές συνθήκες τα αιωρούμενα σωματίδια ρύπανσης.

Τα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση, περιλαμβάνουν:

* Βλάβη στους αεραγωγούς των πνευμόνων

* Αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης άσθματος

* Επιδείνωση του υφιστάμενου άσθματος

* Αυξημένο κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων

* Αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πνεύμονα και καρδιαγγειακή νόσο

Αυτό που δεν είναι σαφές σε ό,τι αφορά τη σχέση ατμοσφαιρικής ρύπανσης και άσκησης είναι τι ποσό ρύπανσης συνιστά κίνδυνο ή πόσο χρονικό διάστημα θα πρέπει κάποιος να εκτεθεί στη ρύπανση για να κινδυνεύσει. Επειδή, όμως, η άσκηση έχει σαφή οφέλη για την υγεία, μην εγκαταλείπετε την προσπάθεια για άσκηση εντελώς, αν ο γιατρός σας σάς έχει δώσει το ελεύθερο να γυμναστείτε. Αντί γι’ αυτό επικεντρωθείτε σε τρόπους που θα ελαχιστοποιήσουν τους κινδύνους από την ατμοσφαιρική ρύπανση σε περίπτωση υπαίθριας άσκησης.

Για να περιοριστούν οι επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης πρέπει να κάνετε τα ακόλουθα:

Παρακολούθηση των επιπέδων ρύπανσης του αέρα. Σχεδόν παντού μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Ενημερωθείτε από το Διαδίκτυο, ή επικοινωνήστε με κρατικές υπηρεσίες ελέγχου της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, όπως η Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Προσεκτικές ώρες προπόνησης. Αποφύγετε την υπαίθρια σωματική δραστηριότητα ή μειώστε την έντασή της, όταν έχει δοθεί σήμα κακής ποιότητας του αέρα ή αυξημένων ρύπων. Επίσης, αποφύγετε τις ώρες που γνωρίζετε έτσι κι αλλιώς πως τα επίπεδα ρύπων είναι ιδιαίτερα ανεβασμένα, δηλαδή το μεσημέρι, ή νωρίς το απόγευμα. Η άσκηση κατά τις ώρες αιχμής μπορεί να σας εκθέσει σε υψηλότερες ποσότητες ρύπανσης.

Αποφυγή περιοχών υψηλής ρύπανσης. Τα επίπεδα ρύπανσης είναι πιθανό να είναι υψηλότερα σε απόσταση 15 μέτρων από το δρόμο. Τα αστικά περιβάλλοντα και οι εξωτερικοί χώροι καπνίσματος έχουν επίσης υψηλότερα επίπεδα ρύπανσης. Αν είναι δυνατόν, αποφύγετε τέτοιου είδους περιοχές κατά την άσκηση.

Ασκηση -εναλλακτικά- σε εσωτερικούς χώρους. Βρείτε τρόπους να έχετε ποικιλία στην άσκησή σας έχοντας φροντίσει για εναλλακτικές λύσεις εσωτερικού χώρου τις ημέρες που η ποιότητα του αέρα είναι κακή. Κάντε ασκήσεις σε ένα τοπικό γυμναστήριο ή τρέξτε γύρους σε ένα κλειστό γήπεδο.

Αν έχετε άσθμα, διαβήτη ή κάποια άλλη πάθηση, ελέγξτε με το γιατρό σας σχετικά με το πότε είναι ασφαλές για εσάς να ασκηθείτε.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει