Αύξηση του καρκίνου του μαστού σε γυναίκες κάτω των 40

Οι περιπτώσεις καρκίνου του μαστού σε γυναίκες που δεν έχουν συμπληρώσει το 40ό έτος της ηλικίας τους βρίσκεται σε αύξηση σε ολόκληρη την Ευρώπη σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 7 χώρες.

Οι ειδικοί λένε πως δεν είναι σαφές αν αυτό οφείλεται στη βελτιωμένη διάγνωση ή σε νέους παράγοντες κινδύνου.

Μια μελέτη του επιστημονικού εντύπου Cancer Epidemiology διαπιστώνει ότι υπήρχαν περιπτώσεις που αυξήθηκαν κατά περίπου 1% ετησίως, μεταξύ 1990 και 2008.

Ο καρκίνος του μαστού είναι η πιο κοινή αιτία του καρκίνου μεταξύ των γυναικών παγκοσμίως και η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο. Σε νεαρές γυναίκες θεωρείται σπάνιος, καθώς μόλις το 5% όλων των καρκίνων του μαστού αφορούν γυναίκες κάτω των 40 ετών, γι’ αυτό άλλωστε και οι διεθνείς οδηγίες συνιστούν μέχρι σήμερα να γίνεται μόλις μία μαστογραφία, η λεγόμενη «μαστογραφία αναφοράς» στις γυναίκες που είναι κάτω των 40 ετών. Παρά το γεγονός αυτό, είναι η κύρια αιτία θανάτου σε νεαρές ενήλικες γυναίκες.

Ερευνητές στη Γαλλία και την Ιταλία μελέτησαν τις τάσεις στον καρκίνο του μαστού σε γυναίκες κάτω των 40 ετών στο Βέλγιο, τη Βουλγαρία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ελβετία κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 18 ετών.

Τα συμπεράσματά τους ήταν ότι κατά μέσο όρο οι περιπτώσεις καρκίνου αυξήθηκαν κατά περίπου 1% το χρόνο σε γυναίκες κάτω των 40 ετών, με τη μεγαλύτερη αύξηση σε γυναίκες κάτω των 35 ετών. Δεν έχει ξεκαθαριστεί, ωστόσο, αν αυτό οφείλεται σε μια αύξηση παραγόντων κινδύνου ή αν η βελτίωση των μεθόδων διάγνωσης «ανιχνεύει» τις περιπτώσεις καρκίνου του μαστού σε πολύ νεότερες ηλικίες απ’ ό,τι στο παρελθόν.

 «Ανησυχητική αύξηση»

«Η αύξηση στη συχνότητα εμφάνισης ήταν μεγαλύτερη για τις γυναίκες κάτω των 35 ετών, κυρίως όσον αφορά το πορογενές καρκίνωμα (ένα είδος όγκου στους αγωγούς του μαστικού αδένα). Η αύξηση αυτή μπορεί να οφείλεται στην αύξηση των παραγόντων κινδύνου και/ή στις αλλαγές στη διάγνωση και τις πρακτικές επιτήρησης, αλλά δεν μπορέσαμε να κάνουμε σαφή διάκριση μεταξύ των λόγων που συμβαίνει αυτό», αναφέρουν οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ Brice Leclere, της ομάδας εργασίας GRELL.

Σχολιάζοντας την έρευνα, η Jessica Kirby, διευθύντρια υγείας της Ερευνας για τον Καρκίνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, αναφέρει πως είναι ανησυχητική. «Είναι ανησυχητικό να βλέπουμε μια αύξηση στα ποσοστά καρκίνου του μαστού σε νεαρές γυναίκες στην Ευρώπη. Η αύξηση στα ποσοστά του καρκίνου του μαστού θα μπορούσε να προκληθεί από μια σειρά από πράγματα, όπως το γεγονός ότι οι γυναίκες έχουν λιγότερα παιδιά και κάνουν παιδιά σε μεγαλύτερη ηλικία, ή μπορεί να οφείλεται στην μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση που οδηγεί τις γυναίκες να κάνουν μαστογραφία και να διαγιγνώσκονται σε μικρότερη ηλικία. Οι γυναίκες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, αν παραμένουν σωματικά δραστήριες και μειώσουν το αλκοόλ. Επίσης, να γνωρίσουν το στήθος τους και, εάν παρατηρήσουν οποιαδήποτε αλλαγή, να ενημερώσουν το γιατρό τους, χωρίς καθυστέρηση», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει