Η βιταμίνη Ε ευεργετική για άτομα με προβλήματα άνοιας

Μια καθημερινή δόση της βιταμίνης Ε μπορεί να βοηθήσει τα άτομα που παρουσιάζουν προβλήματα άνοιας, όπως υποστηρίζει νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA.

Σύμφωνα με τη μελέτη, άνθρωποι με ήπια ώς μέτρια νόσο του Αλτσχάιμερ, είχαν βραδύτερο ρυθμό μείωσης της γνωστικής λειτουργίας από εκείνους που πήραν εικονικό χάπι. Ηταν σε θέση να εκτελούν καθημερινές εργασίες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και χρειάζονταν λιγότερη βοήθεια από τους ανθρώπους που τους φρόντιζαν.

Από την πλευρά του, ωστόσο, ο οργανισμός Κοινωνία της Νόσου του Αλτσχάιμερ εκφράζει τις επιφυλάξεις του, καθώς υποστηρίζει πως η δοσολογία είναι πολύ υψηλή και ενδεχομένως να μην είναι ασφαλής.

Στη μελέτη πήραν μέρος 613 άτομα με ήπια έως μέτρια νόσο του Αλτσχάιμερ και τούς χορηγήθηκε είτε μια καθημερινή δόση της βιταμίνης Ε, είτε μία φαρμακευτική αγωγή άνοιας που είναι γνωστή ως μεμαντίνη, είτε ένας συνδυασμός βιταμίνης Ε και μεμαντίνης, είτε ένα εικονικό φάρμακο.

Παράλληλα μετρήθηκαν περίπου για 2 χρόνια οι αλλαγές στην ικανότητά τους να εκτελούν καθημερινές εργασίες, όπως το πλύσιμο και το ντύσιμο.

Η μελέτη διαπίστωσε πως όσο λάμβαναν βιταμίνη Ε είχαν βραδύτερη λειτουργική έκπτωση από εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο, με το ετήσιο ποσοστό να μειώνεται κατά 19%.

Παράλληλα, όσοι έλαβαν βιταμίνη Ε (γνωστή επίσης ως α-τοκοφερόλη), χρειάζονταν επίσης λιγότερη βοήθεια από τους ανθρώπους που ήταν επιφορτισμένοι να τους φροντίζουν.

«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η α-τοκοφερόλη είναι ευεργετική σε ασθενείς με ήπια έως μέτρια νόσο του Αλτσχάιμερ, καθώς επιβραδύνει τη λειτουργική έκπτωση και μειώνει την επιβάρυνση των φροντιστών», δήλωσε η ομάδα των ερευνητών με επικεφαλής τον δρ Maurice Dysken από το Σύστημα Υγείας της Μινεάπολης.

Επιφυλάξεις

Από την πλευρά του, ο Δρ Doug Brown , διευθυντής έρευνας και ανάπτυξης στην Κοινωνία της νόσου του Aλτσχάιμερ, υποστήριξε πως οι θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα με άνοια να πραγματοποιούν τις καθημερινές εργασίες τους είναι βασικός παράγοντας που τούς επιτρέπει τα άτομα να ζήσουν καλά όσο το δυνατόν περισσότερο.

Τόνισε, ωστόσο, ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί αν η βιταμίνη Ε έχει πραγματικά οφέλη για τα άτομα με άνοια, και κατά πόσον είναι ασφαλής σε τόσο υψηλή δόση σε καθημερινή βάση.

Παράλληλα, ο δρ Eric Karran, διευθυντής έρευνας στο Ερευνητικό Κέντρο Αλτσχάιμερ στη Βρετανία, υποστήριξε πως η βιταμίνη Ε μπορεί να επιβραδύνει ελαφρά την παρακμή στις καθημερινές λειτουργίες των ατόμων με ήπιο ή μέτριο Αλτσχάιμερ, αλλά χωρίς να έχει επίδραση στη μνήμη ή στις δεξιότητες της σκέψης, επομένως είναι πολύ νωρίς να προτείνει κανείς την βιταμίνη Ε ως θεραπεία.

«Μέχρι να αναπαραχθεί η μελέτη, δεν μπορούμε να ενθαρρύνουμε ανθρώπους να λάβουν υψηλές δόσεις συμπληρωμάτων βιταμίνης Ε για να προλάβουν ή να θεραπεύσουν το Αλτσχάιμερ», τόνισε.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει