Το Μπόλντερ του Κολοράντο, η πιο fit πόλη των ΗΠΑ

Μπορεί να είναι μια λίστα που δεν θα συνηθιζόταν στην Ευρώπη, αλλά οι Αμερικανοί έχουν γενικότερα… έφεση στις λίστες και αυτή με τα μικρότερα ή μεγαλύτερα ποσοστά παχυσαρκίας δεν θα μπορούσε να λείπει.

Σ’ αυτή, λοιπόν, τη λίστα, η πόλη Μπόλντερ του Κολοράντο βρέθηκε στην κορυφή, παίρνοντας την τιμητική διάκριση της κοινότητας με το χαμηλότερο ποσοστό παχυσαρκίας στις ΗΠΑ.

Από το 2008, η Gallup-Healthways, μια εταιρεία με σκοπό την παγκόσμια ευημερία, αλλά και τη μείωση του κόστους υγειονομικής περίθαλψης, μετράει τα ποσοστά παχυσαρκίας στις ΗΠΑ και μόνο το 2009 το Μπόλντερ, μια ισχυρή κοινότητα με μόλις 12,4% των κατοίκων της να είναι παχύσαρκοι, δεν κατάφερε να κερδίσει την πρωτιά. Τότε, το 2009, την πρωτιά είχε κερδίσει η Σολτ Λέικ Σίτι.

Στον αντίποδα, η περιοχή Χάντινγκτον-Ασλαντ που εκτείνεται σε Δυτική Βιρτζίνια, Κεντάκι και Οχάιο, έχει το υψηλότερο ποσοστό παχυσαρκίας, στη χώρα, με το 39,5% των κατοίκων της να έχουν ταξινομηθεί ως παχύσαρκοι.

«Η μελέτη αποτελεί μέρος για πρόσκληση για δράση και για ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από την παχυσαρκία», λέει ο Dan Witters, διευθυντής έρευνας του Δείκτη Ευημερίας της Gallup-Healthways.

Το Τέξας φιγουράρει στις πρώτες θέσεις της λίστας με τους πιο παχύσαρκους Αμερικανούς, αφού με την περιοχή Εντιμπεργκ-Μίσον, βρίσκεται στην δεύτερη θέση της λίστας, πίσω από την περιοχή Χάντινγκον-Ασλαντ που κλέβει την πρωτιά. Στο Τέξας δύο στους πέντε ανθρώπους είναι παχύσαρκοι.

Οταν δε, γίνεται λόγος για πολύ μεγάλες πόλεις, με πληθυσμό πάνω από 1 εκατομμύριο κατοίκους, το Μέμφις του Τενεσί έχει τους πιο παχύσαρκους κατοίκους, με ποσοστό 31,9% του πληθυσμού του.

Οι δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης που συνδέονται με την παχυσαρκία είναι συγκλονιστικές. Ενα παχύσαρκο άτομο, σύμφωνα με τον Witters, ξοδεύει 1.429 δολάρια περισσότερα για την υγειονομική περίθαλψη ετησίως. Στο Μπόλντερ, την μόνη από τις 189 μητροπολιτικές περιοχές που ρωτήθηκαν και έχουν λιγότερο από 15% ποσοστό παχυσαρκίας, οι κάτοικοι δαπάνησαν περίπου 56 εκατομμύρια δολάρια για την παχυσαρκία που σχετίζεται με την υγειονομική περίθαλψη σε ένα χρόνο. Αν συγκρίνει κανείς το ποσό αυτό με τα 190 εκατομμύρια δολάρια που ξόδεψε σε αντίστοιχες υπηρεσίες η πόλη Evansville στη περιοχή Ιντιάνα-Κεντάκι που είναι παρόμοιου μεγέθους με το Μπόλντερ, αλλά τα ποσοστά παχυσαρκίας της κυμαίνονται γύρω στο 38%, μπορεί να αντιληφθεί τη διαφορά. Μιλάμε για σχεδόν τετραπλάσιο κόστος υγειονομικής περίθαλψης.

«Οταν η παχυσαρκία είναι πολύ υψηλή, μπορεί να ανεβάσει στα ύψη και τη χρήση της υγειονομικής περίθαλψης. Ακόμα και οι πόλεις υψηλής ευημερίας και χαμηλών ποσοστών παχυσαρκίας, έχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης», επισημαίνει ο Witters.

Η έρευνα διαπιστώνει ότι το 2013 το Κολοράντο και η Μοντάνα ήταν οι λιγότερο παχύσαρκες πολιτείες, ενώ η Δυτική Βιρτζίνια ήταν η πιο παχύσαρκη. Τρεις από τις περιοχές του Κολοράντο, Μπόλντερ, Φορτ Κόλινς-Λάβλαντ και Ντένβερ-Ορόρα βρίσκονταν στο τοπ-10 των πιο fit περιοχών. Σύμφωνα με τον Witters, οι άνθρωποι σε συνθήκες χαμηλής παχυσαρκίας, παρουσιάζουν πιο υγιεινές συμπεριφορές, όπως περισσότερη άσκηση, υγιεινή διατροφή και λιγότερο κάπνισμα.

«Οι άνθρωποι στις πόλεις με χαμηλά ποσοστά παχυσαρκίας είναι πολύ πιο αισιόδοξοι ότι η πόλη τους είναι ολοένα και καλύτερη για να ζήσουν», λέει ο Witters.

Το Mπόλντερ αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα, καθώς είναι η πόλη που θα ήθελε να ζήσει κάθε Αμερικανός. Βρίσκεται στους πρόποδες των Βραχωδών Ορέων (τα γνωστά Rocky Mountain), έχει ήπιο κλίμα και πανέμορφο τοπίο. Θεωρείται μία από τις πόλεις ελίτ για την υγεία, τον πολιτισμό, το επιχειρηματικό περιβάλλον και τη συνολική ποιότητα ζωής.

Οι λιγότερο παχύσαρκες κοινότητες των ΗΠΑ

Boulder του Κολοράντο

Νaples-Marco Island, Φλόριντα

Fort Collins -Loveland, Κολοράντο

Charlottesville, Βιρτζίνια

Bellingham, Ουάσινγκτον

San Diego-Carlsbad-San Marcos, Καλιφόρνια

Denver-Aurora, Κολοράντο

San Jose-Sunnyvale- Santa Clara, Καλιφόρνια

Bridgeport-Stamford-Norwalk, Κονέκτικατ

Barnstable Town, Μασαχουσέτη

Οι περισσότερο παχύσαρκες κοινότητες των ΗΠΑ

Huntington-Αshland, Δυτική Βιρτζίνια-Κεντάκι-Οχάιο

McAllen-Edinburg-Mission, Τέξας

Hagerstown-Martinsburg, Μέριλαντ και Δυτική Βιρτζίνια

Yakima, Ουάσινγκτον

Little Rock-N Little Rock-Conway, Αρκάνσας

Τσάρλεστον, Δυτική Βιρτζίνια

Toledo, Οχάιο

Clarksville, Τενεσί και Κεντάκι

Μπορεί επίσης να σας αρέσει