CDC: Η μετάλλαξη Delta μεταδίδεται κι από εμβολιασμένους

Ένα έγγραφο που έφερε αρχικά στο φως της δημοσιότητας η Washington Post και η αυθεντικότητα του επιβεβαιώθηκε από τα CDC, έρχεται να δείξει πως όλα όσα έγιναν σε παγκόσμιο επίπεδο από τη στιγμή που οι πολίτες ανά τον κόσμο άρχισαν να εμβολιάζονται και οι ηγεσίες των χωρών τους έσπευσαν να επιβραβεύσουν τις εμβολιαστικές τους προσπάθειες με άρση των περιορισμών και παροχή προνομίων είναι λανθασμένα.

Όπως λανθασμένος είναι και ο διαχωρισμός εμβολιασμένων-ανεμβολίαστων και η στοχοποίηση των δεύτερων, καθώς σύμφωνα με σειρά μελετών, τη σύνοψη των οποίων έχουν στη διάθεσή τους σ’ αυτό το εσωτερικό έγγραφο τα αμερικανικά Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (CDC) και οι δύο κατηγορίες μεταδίδουν εξίσου την μετάλλαξη Δέλτα.

Ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για να μη μεταδοθεί ο ιός, με κίνδυνο κάποιοι να νοσήσουν βαριά ή ακόμα και να πεθάνουν, τουλάχιστον μέχρις ότου εμβολιαστεί καθολικά ο παγκόσμιος πληθυσμός είναι η μάσκα και η τήρηση αποστάσεων, τα μέτρα δηλαδή που χαρακτηρίζονται ως «μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις», είναι το συμπέρασμα, στο οποίο καταλήγουν.

Ίσως αυτό το συμπέρασμα των αμερικανικών CDC να εξηγεί εν πολλοίς και το λόγο που χώρες-πρότυπα του εμβολιασμού όπως η Αγγλία και το Ισραήλ, έχουν τόσο πολλά κρούσματα κορωνοϊού, καθώς και το λόγο που οι υπόλοιπες χώρες βιώνουν ένα τέταρτο κύμα κοροναϊού.

Είναι ακριβώς επειδή οι ηγεσίες τους λανθασμένα θεώρησαν ότι οι εμβολιασμένοι όχι μόνο δεν κινδυνεύουν να νοσήσουν βαριά (που ισχύει…) αλλά και ότι ενδεχομένως δεν μεταδίδουν κιόλας τον ιό (που δεν ισχύει απ’ ό,τι αποδεικνύεται…), σπεύδοντας να τους προσφέρουν μια σειρά προνόμια, με κυριότερο την απουσία μάσκας, με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να επιστρέψουν στις προ κοροναϊού δραστηριότητές τους, χωρίς καμία προφύλαξη, με αποτέλεσμα να μεταδώσουν τον ιό και σε ανεμβολίαστους συμπολίτες τους.

Όμως, η μετάλλαξη Δέλτα συνοδεύεται με μια προειδοποίηση προς τους αρμοδίους: «Ο πόλεμος άλλαξε».

Η μετάλλαξη Delta είναι το ίδιο μεταδοτική με την ανεμοβλογιά, πιθανότατα μπορεί να προκαλέσει σοβαρότερες μορφές ασθένειας από προηγούμενες παραλλαγές του SARS-CoV-2 και όσοι μολύνονται με αυτή φαίνεται να την μεταδίδουν είτε είναι εμβολιασμένοι είτε όχι.

Τα ευρήματα, που βασίζονται σε επιστημονικές μελέτες, συμπεριλαμβάνονται σε μια παρουσίαση που κυκλοφορεί εσωτερικά στα CDC, τον κύριο οργανισμό υγείας των ΗΠΑ.

Με τίτλο «Βελτίωση των τρόπων επικοινωνίας σχετικά με την σημαντική ανακάλυψη των εμβολίων και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων», το έγγραφο υπογραμμίζει ότι το στέλεχος Delta απαιτεί μια νέα προσέγγιση ώστε να βοηθηθεί το κοινό να κατανοήσει τον κίνδυνο -συμπεριλαμβανομένου του να καταστεί σαφές ότι οι ανεμβολίαστοι έχουν πάνω από 10 φορές περισσότερες πιθανότητες από τους εμβολιασμένους να νοσήσουν βαριά ή να πεθάνουν.

Ίδιο ιικό φορτίο μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων,

Η Ροσέλ Ουαλένσκι, διευθύντρια των CDC βασίστηκε στα δεδομένα της παρουσίασης για να συστήσει εκ νέου, για δύο ημέρες, τη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους για εμβολιασμένους ανθρώπους σε περιοχές υψηλού κινδύνου.

Η παρουσίαση βασίζεται κυρίως σε μια ανάλυση που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Προβινστάουν της Μασαχουσέτης, όπου εντοπίστηκαν σχεδόν 900 κρούσματα της Covid-19 μετά από εορταστικές εκδηλώσεις της εθνικής εορτής της 4ης Ιουλίου, παρόλο που τα τρία τέταρτα των συμμετεχόντων στην εκδήλωση ήταν εμβολιασμένα.

Ωστόσο, δεν υπήρχε «καμία διαφορά» στο ιικό φορτίο των εμβολιασμένων και των μη εμβολιασμένων ατόμων, σύμφωνα με την παρουσίαση των CDC, η οποία φαίνεται να υποδηλώνει τον ίδιο βαθμό μεταδοτικότητας του ιού ανεξάρτητα από την κατάσταση του εμβολιασμού.

Αντίθετα, υπήρξαν λίγες νοσηλείες (επτά μέχρι σήμερα) και κανένας θάνατος που να σχετίζεται με αυτή την εστία, σύμφωνα με τον τοπικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Masslive.com.

Αυτή η παρακολούθηση «είναι ο κύριος παράγοντας για την αλλαγή των συστάσεων των CDC» για τη χρήση μάσκας, εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο η Σελίν Γκάουντερ, ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης: «Δεν αφορά την προστασία των εμβολιασμένων που, αν μολυνθούν, θα εμφανίσουν ήπια συμπτώματα ή καθόλου συμπτώματα, αλλά γιατί βλέπουμε ότι μπορεί να μολύνουν άλλα άτομα».

Εμβολιαστικές εκστρατείες

Η Τζένιφερ Νούζο, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, προσθέτει ότι πρέπει να σημειωθεί ότι η εκδήλωση στο Προβινστάουν έγινε σε μια τοποθεσία όπου η μετάδοση στην κοινότητα ήταν χαμηλή. Συνεπώς, η νέα σύσταση των υγειονομικών αρχών για τη χρήση μάσκας δεν θα είχε εφαρμοστεί.

«Επιπλέον, οι πληροφορίες σχετικά με αυτή την εκδήλωση υποδηλώνουν ότι η έκθεση (στον ιό) ήταν πιθανό να συνέβη σε μέρη όπως μπαρ ή πάρτι σε σπίτια, όπου η χρήση μάσκας ήταν απίθανο να εφαρμοζόταν», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Επιπλέον, τα έγγραφα των CDC δείχνουν ότι οι μολύνσεις των εμβολιασμένων δεν είναι τόσο σπάνιες όσο προηγουμένως πιστευόταν με «35.000 συμπτωματικές λοιμώξεις ανά εβδομάδα στα 162 εκατομμύρια εμβολιασμένους Αμερικανού. Με βάση διεθνείς μελέτες, τα CDC κρίνουν ότι η Covid-19 ήταν αρχικά περίπου το ίδιο μεταδοτική όσο τη γρίπη, αλλά εξελίχθηκε σε συγκρίσιμα μεταδοτική με την ανεμοβλογιά -ένα άτομο μολυσμένο με την παραλλαγή Δέλτα την μεταδίδει σε οκτώ άλλα άτομα κατά μέσο όρο- λιγότερο ακόμη από όσο η ιλαρά.

Τα δεδομένα από τον Καναδά, τη Σιγκαπούρη και τη Σκωτία δείχνουν ότι θα μπορούσε να είναι πιο επικίνδυνη, με περισσότερες νοσηλείες και θανάτους.

Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων ποικίλλει, αλλά στην παρουσίασή τους, τα CDC εκτιμούν ότι ο κίνδυνος θανάτου ή σοβαρής ασθένειας διαιρείται με δέκα με τον εμβολιασμό και ο κίνδυνος μόλυνσης κατά τουλάχιστον τρία, που σημαίνει ότι τα εμβόλια είναι 90% αποτελεσματικά έναντι σοβαρών μορφών ασθενειών και 67% κατά λοιμώξεων.

Για τους ειδικούς, τα εμβόλια παραμένουν επομένως η λύση στην κρίση υγείας.

Τα προληπτικά μέτρα που συστήνονται στο εσωτερικό έγγραφο των CDC περιλαμβάνουν να καταστούν υποχρεωτικοί οι εμβολιασμού για τους επαγγελματίες υγείας για την προστασία των ευάλωτων και η επιστροφή στην καθολική χρήση μάσκας προσώπου.

Η εκστρατεία εμβολιασμού στις ΗΠΑ έχει εξασθενήσει, αλλά ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι μισό εκατομμύριο άνθρωποι έλαβαν την πρώτη δόση ενός εμβολίου χθες Παρασκευή, ο μεγαλύτερος αριθμός μετά την 1η Ιουλίου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει