Δείγμα αίματος προβλέπει τη σκλήρυνση κατά πλάκας

Ενα αντίσωμα που συνδέεται με τη σκλήρυνση κατά πλάκας, μπορεί να ανιχνευθεί στο αίμα των ατόμων με τη νόσο πολύ νωρίτερα από την εμφάνιση των συμπτωμάτων, όπως δείχνει μια νέα μελέτη.

Τα ευρήματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία αυτής της διαταραχής του κεντρικού νευρικού συστήματος, σύμφωνα με τους ερευνητές.

«Αν τα αποτελέσματά μας μπορούν να αναπαραχθούν σε μεγαλύτερους πληθυσμούς, τα ευρήματά μας μπορούν να βοηθήσουν στην ανίχνευση της σκλήρυνσης κατά πλάκας σε μια υποομάδα ασθενών. Η εύρεση της νόσου πριν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη θεραπεία ή ενδεχομένως ακόμα και στην εμπόδιση της ανάπτυξης των συμπτωμάτων», λέει η συγγραφέας της μελέτης δρ Viola Biberacher από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα αίματος από 16 δότες που αργότερα διαγνώστηκαν με σκλήρυνση κατά πλάκας και δείγματα από 16 άτομα της ίδιας ηλικίας και φύλου που δεν εκδήλωσαν τη νόσο. Τα δείγματα συλλέχθηκαν δύο με εννέα μήνες πριν οι ασθενείς παρουσιάσουν τα πρώτα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Οι ερευνητές έψαχναν για έναν αντίσωμα ενάντια στην πρωτεΐνη KIR4.1, η οποία βρίσκεται σε ορισμένα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας. Κανένα από τα άτομα χωρίς τη νόσο δεν είχε το αντίσωμα. Αλλά μεταξύ αυτών που ανέπτυξαν αργότερα τη νόσο, επτά άνθρωποι βρέθηκαν θετικοί για το αντίσωμα και δύο παρουσίασαν οριακή δραστηριότητα.

«Το εύρημα αυτό καταδεικνύει πως η ανάπτυξη αντισωμάτων στην πρωτεΐνη KIR4.1, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται σε ορισμένα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας, προηγείται της κλινικής εκδήλωσης της νόσου, γεγονός που υποδηλώνει πως τα αυτοαντισώματα παίζουν ρόλο στο πώς εξελίσσεται η νόσος», τόνισε η Biberacher.

Η μελέτη παρουσιάστηκε ήδη σε συνεδριάσεις και έχει ήδη προγραμματιστεί να παρουσιαστεί στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας την άνοιξη στη Φιλαδέλφεια.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει