Δεν συστήνουν τρίτη δόση οι υπηρεσίες υγείας των ΗΠΑ λόγω έλλειψης δεδομένων

Κορυφαίοι υγειονομικοί είπαν στον Λευκό Οίκο ότι ενδέχεται να μην έχουν στη διάθεσή τους επαρκή δεδομένα, ώστε να συστήσουν τη χορήγηση αναμνηστικών δόσεων του εμβολίου κατά του κοροναϊού σε όλον τον πληθυσμό μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, όπως προσδοκούσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι συνέστησαν στον Λευκό Οίκο να αναβάλλει το σχέδιό του για τη χορήγηση αυτών των δόσεων σε όλον τον πληθυσμό, γράφει η εφημερίδα New York Times, επικαλούμενη πηγές που έχουν γνώση των συζητήσεων.

Οι αξιωματούχοι αυτοί είπαν ότι χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να συλλέξουν και να μελετήσουν όλα τα αναγκαία δεδομένα.

Η δρ Τζάνετ Γούντκοκ, που ασκεί χρέη Επιτρόπου στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και η διευθύντρια των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) δρ Ροσέλ Ουαλένσκι είπαν στον συντονιστή του Λευκού Οίκου για την Covid-19, τον Τζέφρι Ζίεντς, ότι οι υπηρεσίες τους ίσως να είναι σε θέση να συστήσουν τη χορήγηση αναμνηστικών δόσεων μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, μόνο για ορισμένους απ’ όσους έχουν κάνει το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech, προστίθεται στο δημοσίευμα.

Φάουτσι: «Μάλλον θα χρειαστεί τρίτη δόση εμβολίου για να είμαστε πλήρως προστατευμένοι»

Οι εισηγήσεις τους έρχονται σε αντίθεση με όσα υποστήριζε νωρίτερα ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ, δρ Άντονι Φάουτσι.

«Πιθανότατα οι Αμερικανοί θα πρέπει να κάνουν μία επιπλέον δόση του εμβολίου Covid-19, για να θεωρηθούν πλήρως εμβολιασμένοι», είχε δηλώσει ο «Τσιόδρας των ΗΠΑ».

Σύμφωνα με τους «Financial Times», ο κορυφαίος Αμερικανός επιδημιολόγος τόνισε ότι αναμένεται η τελική απόφαση από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, ακολουθούμενη από σύσταση από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων που όπως αναφέρθηκε παραπάνω συνέστησαν να αναβληθούν οι αποφάσεις για χορήγηση τρίτης δόσης μέσα στον Σεπτέμβριο.

Κι αυτό την ώρα που ο Άντονι Φάουτσι είχε εκφράσει την άποψη περί αναγκαιότητας της τρίτης, αναμνηστικής δόσης.

«Να πω από τη δική μου εμπειρία ότι δεν θα εκπλαγώ καθόλου εάν το επαρκές πλήρες σχήμα για τον εμβολιασμό κατά του κοροναϊού θα είναι πιθανότατα τρεις δόσεις», είχε δηλώσει μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Λευκού Οίκου για τη νόσο Covid.

Το σχέδιο, το οποίο παρουσιάστηκε από ανώτερους αξιωματούχους υγείας τον περασμένο μήνα, απαιτούσε μια τρίτη δόση οκτώ μήνες μετά τη δεύτερη δόση των εμβολίων Pfizer και Moderna.

Πλέον, τόσο η FDA όσο και τα CDC έβαλαν προς το παρόν «φρένο» σε μια τέτοια απόφαση.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει