Η χρήση του Διαδικτύου βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου

Η χρήση του Ιντερνετ από τους νέους αναλώνεται κυρίως σε παιχνίδια στον υπολογιστή. Η έρευνα όμως έδειξε πως οι μεγαλύτεροι σε ηλικία χρήστες μπορούν να βοηθηθούν απ’ αυτό στην πρόληψη του καρκίνου.

Ο λόγος είναι πως οι μεγαλύτεροι σε ηλικία χρήστες είναι περισσότερο πιθανό να λάβουν μέρος σε τεστ που αφορούν προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του παχέος εντέρου απ’ ό,τι οι μη χρήστες.

Τόσο η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, όσο και το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας, επισημαίνουν πως ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι η τρίτη σε συχνότητα μορφή καρκίνου που διαγιγνώσκεται και πως ένας στους 20 ανθρώπους έχουν πιθανότητες να αναπτύξουν τη συγκεκριμένη ασθένεια.

Ομως, επισημαίνεται επίσης, ότι το ποσοστό θνησιμότητας τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί και θεωρούν πως ο πιο πιθανός λόγος είναι ότι τώρα πια γίνονται συχνότεροι προσυμπτωματικοί έλεγχοι.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention και δείχνει ότι άνδρες και γυναίκες ηλικίας 50 ετών και άνω που είναι συνεπείς χρήστες του Διαδικτύου, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να συμμετάσχουν σε ένα πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου από τους μη χρήστες.

Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από 5.943 ερωτηθέντες στην αγγλική διαχρονική μελέτη της γήρανσης, αποκάλυψαν παράλληλα στοιχεία για το ότι οι συνεπείς, μεγαλύτερης ηλικίας χρήστες δεν μοιάζουν στη στερεότυπη εικόνα των χρηστών των ηλεκτρονικών υπολογιστών που είναι χρήστες του καναπέ. Η μελέτη έδειξε ότι:

* 50% είχαν περισσότερες πιθανότητες να λάβουν μέρος σε τακτική σωματική δραστηριότητα

* 44% ήταν λιγότερο πιθανό να είναι καπνιστές

* 24% είχαν περισσότερες πιθανότητες να τρώνε τουλάχιστον πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών κάθε μέρα

Παραδόξως, όμως, η έρευνα δεν έδειξε καμία συσχέτιση μεταξύ της χρήσης του Διαδικτύου και των γυναικών που προσέρχονται για να κάνουν προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του μαστού.

Μακροπρόθεσμη μελέτη

Η αγγλική μελέτη συνέλεξε στοιχεία που καλύπτουν την υγεία, την οικονομική κατάσταση και την ποιότητα ζωής από ανθρώπους ηλικίας άνω των 50 ετών. Τα πρώτα στοιχεία συλλέχθηκαν το 2002 και συνέχισαν να συλλέγονται κάθε 2 χρόνια μέχρι το 2011. Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν σχετικά με το Διαδίκτυο και τη χρήση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, για το αν κάνουν προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου και ποια είναι η σωματική άσκηση που κάνουν (αν κάνουν).

Από τους συμμετέχοντες, το 41% ​​δεν ανέφερε καθόλου χρήση του Διαδικτύου, το 38% είπε ότι το χρησιμοποιεί περιστασιακά και κάποιοι ότι μπαίνουν πολύ αραιά στο Ιντερνετ, έως καθόλου.

Οι συνεπείς χρήστες αντιπροσώπευαν παραπάνω 20% σε όλα τα στάδια της μελέτης με τον Δρα Christian von Wagner από το University College του Λονδίνου και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης να λέει χαρακτηριστικά:

«Μετρήσαμε για κοινωνικο-δημογραφικούς λόγους τους παράγοντες που επηρεάζουν τον χρήστη του Διαδικτύου και τις φυσικές ικανότητες καθώς και τη γνωστική λειτουργία που μειώνεται με την ηλικία και διαπιστώσαμε συσχέτιση μεταξύ της χρήσης του Ιντερνετ και των προληπτικών συμπεριφορών σε ό,τι αφορά τον καρκίνο. Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως υπάρχει μια σχέση ανταπόκρισης του χρήστη, σε ό,τι είχε να κάνει με τη συμπεριφορά του απέναντι στον καρκίνο. Οι περιοδικοί χρήστες είχαν περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν προληπτικές συμπεριφορές απέναντι στον καρκίνο από εκείνους που δεν έμπαιναν ποτέ στο Διαδίκτυο, ενώ οι συνεπείς χρήστες είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αυτές τις συμπεριφορές, από ό,τι είχαν οι περιοδικοί χρήστες».

Και συμπληρώνει:

«Είναι σημαντικό, οι φορείς χάραξης πολιτικής να αναγνωρίζουν το ρόλο που διαδραματίζει η χρήση του Διαδικτύου στον επηρεασμό των πολιτών σε ό,τι αφορά τον καρκίνο και να προσανατολιστούν σε τρόπους αύξησης της πρόσβασης σ’ αυτό μεγαλύτερων ομάδων πληθυσμού, καθώς έτσι θα συνειδητοποιήσουν περισσότεροι άνθρωποι την αξία ενός προσυμπτωματικού ελέγχου».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει