Δημιουργήθηκε μίνι μηχάνημα τεχνητού νεφρού για μωρά

Ιταλοί επιστήμονες σχεδίασαν ένα μηχάνημα αιμοκάθαρσης, ειδικά για τη θεραπεία μωρών με νεφρική ανεπάρκεια που υποστηρίζουν πως θα μπορούσε να βελτιώσει κατά πολύ την υπάρχουσα θεραπεία.

Σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Lancet, το «μίνι» μηχάνημα δοκιμάστηκε σε ένα νεογέννητο με ανεπάρκεια πολλαπλών οργάνων και η νεφρική του λειτουργία αποκαταστάθηκε μετά από 20 ημέρες.

Τα μηχανήματα αιμοκάθαρσης για τους ενήλικες μπορούν να προκαλέσουν επιπλοκές όταν χρησιμοποιούνται σε πολύ μικρά παιδιά, σύμφωνα με το Lancet.

Ο καθηγητής Claudio Ronco, από το Διεθνές Ερευνητικό Ινστιτούτο Νεφρού στο Σαν Μπαρτόλο στη Βιτσέντσα της Ιταλίας, σχεδίασε και ανέπτυξε τη νέα μηχανή για τη θεραπεία σε μωρά που ζυγίζουν από 2 έως 10 κιλά.

Οπως είπε, το μηχάνημα αιμοκάθαρσης για ενήλικες είναι πιο ακριβό και ενδεχομένως μη ασφαλές όταν χρησιμοποιείται για μωρά.

«Ενα σημαντικό πρόβλημα είναι πως ο εξοπλισμός αιμοκάθαρσης των ενηλίκων έχει την τάση να αποσύρει, είτε πάρα πολύ υγρό από ένα παιδί, γεγονός που οδηγεί σε αφυδάτωση και απώλεια της πίεσης του αίματος, είτε πολύ λίγο υγρό, οδηγώντας σε υψηλή αρτηριακή πίεση και οίδημα», είπε ο Ronco.

Η νέα μηχανή που ονομάζεται Carpe Diem (cardio-renal pediatric dialysis emergency machine –παιδιατρικό νεφρικό μηχάνημα αιμοκάθαρσης εκτάκτου ανάγκης), αποκαθιστά τη χαμένη λειτουργία των νεφρών, απομακρύνοντας την περίσσεια υγρού και ούρων από το σώμα, μέσω των αιμοφόρων αγγείων.

Επιτρέπει τη χρήση ενός καθετήρα πολύ μικρότερου μεγέθους από τον κανονικό καθετήρα, αποτρέποντας έτσι τυχόν βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία των μωρών.

Τον Αύγουστο του 2013 ένα μωρό που γεννήθηκε πρόωρα με βάρος 2,9 κιλά και είχε ανεπάρκεια πολλαπλών οργάνων μετά από επιπλοκές στη γέννα, έγινε το πρώτο στο οποίο χρησιμοποιήθηκε η συσκευή. Μετά από περισσότερο από 20 ημέρες θεραπείας με το νέο μηχάνημα, οι γιατροί ήταν σε θέση να διακόψουν την αιμοκάθαρση. Η λειτουργία των οργάνων αποκαταστάθηκε και το βρέφος πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο μετά από 50 ημέρες, αν και είχε ακόμα σημαντική δυσλειτουργία των νεφρών, όπως σημειώνεται στη μελέτη.

«Ελπίζουμε ότι η επιτυχία μας θα ενθαρρύνει την ανάπτυξη και άλλων ιατρικών τεχνολογιών (π.χ. καθετήρες, υγρά και οθόνες) που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για βρέφη και νήπια», λέει ο καθηγητής Ronco.

Από την πλευρά τους, άλλοι επιστήμονες χαιρέτησαν την «ενδιαφέρουσα εξέλιξη και ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για την παιδιατρική νεφρική φροντίδα», επεσήμαναν, ωστόσο, πως ακόμα και με τον εξοπλισμό των ενηλίκων μπορεί να γίνει αιμοκάθαρση στα μωρά με επιτυχία. Σημείωσαν, όμως, πως παρά το γεγονός ότι οι θεραπείες έχουν βελτιωθεί δραματικά τις τελευταίες δύο δεκαετίες, δεν παύει να είναι μια δύσκολη διαδικασία και υπάρχει ένα ποσοστό επιβίωσης 75% για τα μωρά αυτά στα πρώτα 10 χρόνια της ζωής τους. Τόνισαν, τέλος, την ανάγκη, το νέο μηχάνημα να δοκιμαστεί σε περισσότερους ασθενείς.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει