Διπλασιάστηκε ο «τουρισμός αυτοκτονίας» στην Ελβετία

Περισσότεροι από 600 άνθρωποι ταξίδεψαν στην Ελβετία για να πεθάνουν, ανάμεσα στο 2008 και το 2012 με τους αριθμούς την συγκεκριμένη περίοδο να έχουν διπλασιαστεί, συγκριτικά με το παρελθόν, αναφέρουν οι ερευνητές.

Πολλοί από τους ανθρώπους αυτούς προέρχονται από χώρες που έχουν αυστηρούς νόμους, οι οποίοι απαγορεύουν τον υποβοηθούμενο εκούσιο θάνατο, αναφέρει η δρ Saskia Gauthier του Ινστιτούτου της Νομικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης.

«Ενώ η υποβοηθούμενη αυτοκτονία (ευθανασία) είναι αυστηρά περιορισμένη σε πολλές χώρες, δεν είναι ρυθμισμένη με σαφήνεια στον ελβετικό νόμο. Αυτή η ανισορροπία οδηγεί σε εισροή ανθρώπων που ονομάζονται “τουρίστες αυτοκτονίας”, οι οποίοι έρχονται στην Ελβετία για να πεθάνουν», γράφει χαρακτηριστικά η Gauthier στην Εφημερίδα Ιατρικής Δεοντολογίας (Journal of Medical Ethics).

Η Gauthier ανέφερε 611 αναγνωρισμένες περιπτώσεις ανθρώπων ηλικίας από 23 έως 97 ετών που έφτασαν στην Ελβετία για να οργανώσουν τον ίδιο τους το θάνατο, με τη βοήθεια κάποιων γκρουπ που πρεσβεύουν το «δικαίωμα στο θάνατο», όπως είναι η Dignitas.

dignitas
Mία από τις κλινικές της Dignitas στην Ελβετία

Η Dignitas είναι ένας ελβετικός οργανισμός που βοηθά άτομα που βρίσκονται στο τελικό στάδιο κάποιας νόσου και αντιμετωπίζουν σοβαρά σωματικά και ψυχικά προβλήματα να πεθάνουν με τη βοήθεια ειδικευμένων γιατρών και νοσηλευτών. Εχουν βοηθήσει μέχρι σήμερα πάνω από 1.000 άτομα να πεθάνουν σε «κλινικές αυτοκτονίας» στη Ζυρίχη. Η προϋπόθεση είναι ο ασθενής να έχει ορθή κρίση, η οποία αξιολογείται από έναν ψυχίατρο που καθορίζει την κατάσταση του ασθενούς, όπως απαιτείται από την ελβετική νομοθεσία.

Οι κυριότεροι λόγοι που οι «τουρίστες αυτοκτονίας» επισκέπτονται την Ελβετία για να πεθάνουν είναι νευρολογικές νόσοι σε ποσοστό 47% και ακολουθεί ο καρκίνος σε ποσοστό 37%, αλλά και οι ρευματικές και καρδιαγγειακές νόσοι, σύμφωνα με την Gauthier.

Οι περισσότεροι ασθενείς είναι από τη Γερμανία και τη Μεγάλη Βρετανία, αλλά διόλου αμελητέος είναι και ο αριθμός των Ιταλών, που από 4 που ήταν το 2009 αυξήθηκαν στους 22 το 2012. Αντίστοιχα οι αριθμοί από τη Γαλλία έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί από 7 το 2009 στους 19 το 2012.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει