Διχογνωμία ειδικών για την χρονική απόσταση των εμβολίων γρίπης και κοροναϊού

Διχογνωμία απόψεων έχει προκληθεί ανάμεσα στους ειδικούς επιστήμονες που μας ενημερώνουν για τον κοροναϊό που άλλο αποτέλεσμα δεν έχει από το να κάνει τον πολίτη να αναρωτιέται για το αν μπορεί να τους εμπιστευτεί!

Την ώρα μάλιστα που «βομβαρδίζεται» από ειδήσεις για το πόσο καταστροφικός μπορεί να γίνει ένας συνδυασμός γρίπης και κορωνοϊού και τον συμβουλεύουν να κάνει τόσο την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, όσο και το εμβόλιο της γρίπης. Και παράλληλα την ώρα που του «επιβάλλεται» εμμέσως ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, ακόμα κι αν δεν το επιθυμεί, προκειμένου να γλιτώσει από την οικονομική «αιμορραγία» των rapid test.

Και βεβαίως το μόνο συμπέρασμα στο οποίο μπορεί να οδηγηθεί ο απλός πολίτης είναι πως οι ειδικοί δεν γνωρίζουν πραγματικά και πειραματίζονται πάνω του.

Tι ακριβώς έχει συμβεί;

Την Τρίτη (9/11) ο καθηγητής Ιατρικής Γκίκας Μαγιορκίνης με ανάρτησή του στην προσωπική του σελίδα στο Facebook είχε υποστηρίξει ότι θα πρέπει τα δύο εμβόλια του κορωνοϊού και της γρίπης να γίνονται με χρονική απόσταση 20 ημερών. Και βεβαίως ο Γκίκας Μαγιορκίνης δεν είναι κάποιος τυχαίος καθηγητής, αλλά ένας από τους καθηγητές που μετέχουν στην ενημέρωση για την πορεία του κοροναϊού χώρα.

Ωστόσο, δύο ημέρες αργότερα, την Πέμπτη (11/11) η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών όχι μόνο «ακυρώνει» τον Γκίκα Μαγιορκίνη, αλλά διαμηνύει ότι «η διατύπωση διαφορετικών απόψεων χωρίς ενδελεχή επιστημονική τεκμηρίωση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όχι σε επιστημονικά fora, ιδιαίτερα στην κρίσιμη αυτή φάση της εφαρμογής του Εμβολιαστικού Προγράμματος για τον κοροναϊό και τη γρίπη, δημιουργεί σύγχυση στο κοινό και επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό την εξέλιξή του».

Δείτε εδώ την ανάρτηση του Γκίκα Μαγιορκίνη:

Η ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών

«Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, με αφορμή την ανακοίνωση επιστημονικών προσωπικών απόψεων ιατρών σχετικά με το χρόνο που πρέπει να μεσολαβεί μεταξύ του εμβολιασμού για τη νόσο Covid-19 και του εμβολιασμού για την εποχική γρίπη, υπενθυμίζει τις οδηγίες της με αριθ. Γ.Π.οικ.59204/27-9-2021 εγκυκλίου με θέμα «Οδηγίες για την εποχική γρίπη 2021-22 -Αντιγριπικός εμβολιασμός» σύμφωνα με τις οποίες:

«Το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί ακόμη και την ίδια μέρα με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού -αλλά σε διαφορετικά ανατομικά σημεία- όπως και οποιαδήποτε άλλη μέρα πριν και μετά το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού».

Οι οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών επικαιροποιούνται και εναρμονίζονται με τις διεθνείς συστάσεις. Η διατύπωση διαφορετικών απόψεων χωρίς ενδελεχή επιστημονική τεκμηρίωση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όχι σε επιστημονικά fora, ιδιαίτερα στην κρίσιμη αυτή φάση της εφαρμογής του Εμβολιαστικού Προγράμματος για τον κορωνοϊό και τη γρίπη, δημιουργεί σύγχυση στο κοινό και επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό την εξέλιξή του.

Η υλοποίηση ενός προγράμματος Δημόσιας Υγείας, όπως αυτό του εμβολιασμού, πολύ περισσότερο σε περίοδο πανδημίας, απαιτεί διεπιστημονική προσέγγιση, τεκμηρίωση και υπευθυνότητα».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει