Οι δοκιμές φαρμάκων για το Αλτσχάιμερ έχουν αποτύχει κατά 99%

Αποτελεί επείγουσα ανάγκη να αυξηθεί ο αριθμός των πιθανών θεραπειών που ερευνώνται αυτή τη στιγμή για τη νόσο του Αλτσχάιμερ, καθώς περισσότερο από το 99% των φαρμάκων που δοκιμάστηκαν, έχουν αποτύχει.

Αυτό αναφέρουν Αμερικανοί επιστήμονες στο περιοδικό Alzheimer’s Research & Therapy, καθώς είναι χαρακτηριστικό πως από το 2004 μόλις ένα νέο φάρμακο έχει εγκριθεί.

Το ποσοστό αποτυχίας των φαρμάκων είναι ανησυχητικό, επειδή είναι υψηλότερο ακόμα και από άλλες ασθένειες όπως ο καρκίνος, σύμφωνα με την έρευνα.

Ο δρ Jeffrey Cummings, του Κέντρου για την Υγεία του Εγκεφάλου της Κλινικής Lou Ruvo στο Κλίβελαντ και οι συνεργάτες του, εξέτασαν τις κλινικές δοκιμές και βρήκαν πως από το 2002 έως το 2012 το 99,6% των δοκιμών των φαρμάκων που στοχεύουν στην πρόληψη, τη θεραπεία και τη βελτίωση των συμπτωμάτων της νόσου του Αλτσχάιμερ έχουν είτε αποτύχει, είτε διακοπεί. Το αντίστοιχο ποσοστό αποτυχίας των φαρμάκων για άλλες ιατρικές καταστάσεις είναι 81%.

«Το ποσοστό ανησυχίας είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, δεδομένου του αυξανόμενου αριθμού ατόμων με άνοια», τόνισε ο δρ Simon Ridley, από τη ίδρυμα της Ερευνας για το Αλτσχάιμερ στη Μεγάλη Βρετανία.

Μάλιστα, επειδή το ένα φέρνει το άλλο, οι συγγραφείς υπογραμμίζουν πως υπάρχει μια ανησυχητική μείωση του αριθμού των κλινικών δοκιμών για τη θεραπεία της νόσου και επισημαίνουν πως υπάρχει κίνδυνος τα υψηλά ποσοστά αποτυχίας των δοκιμών στο παρελθόν, να αποθαρρύνουν τις φαρμακευτικές εταιρείες να επενδύσουν στην έρευνα για την άνοια.

«Ο μόνος τρόπος να νικήσουμε με επιτυχία την άνοια, είναι να συνεχίσει με υψηλή ποιότητα η καινοτόμος έρευνα. Η ανάπτυξη καλύτερων πειραματικών μοντέλων, που θα μπορούσαν να ενσωματωθούν σε μια σειρά δοκιμών, όχι μόνο θα βοηθήσει να κατανοήσουμε τις αλλαγές που συμβαίνουν στον εγκέφαλο των ασθενών με νόσο του Αλτσχάιμερ, αλλά επίσης να παρέχει εργαλεία για την ανάπτυξη νέων θεραπειών με φάρμακα που θα μπορούσαν να επιβραδύνουν ή να σταματήσουν την εμφάνιση της νόσου», λέει ο Ridley.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει