Δυσοίωνη πρόβλεψη Χάρβαρντ: Καραντίνα έως το 2022

Τα περιοριστικά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, λόγω του κοροναϊού, ενδέχεται να συνεχίζουν να εφαρμόζονται κατά περιόδους μέχρι το 2022, αν στο μεταξύ δεν βρεθούν αποτελεσματικά φάρμακα και εμβόλια.

Αυτή την δυσοίωνη έως και «εφιαλτική» πρόβλεψη έκαναν επιστήμονες του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ που βλέπουν ως πιθανό το ενδεχόμενο νέων εξάρσεων της πανδημίας του κοροναϊού.

Οι ερευνητές των Τμημάτων Ανοσολογίας και Επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας, με επικεφαλής τον καθηγητή Μαρκ Λίπσιτς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science», εξέτασαν μέσω μοντέλων διάφορα πιθανά μελλοντικά «σενάρια» μετάδοσης του ιού SARS-CoV-2.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι, ενώ τα σημερινά περιοριστικά μέτρα βοηθούν στη μείωση της εξάπλωσης του ιού και αποφορτίζουν τις ΜΕΘ υπό υπερβολική πίεση, η λοίμωξη μπορεί να αναζωπυρωθεί μόλις αρθούν τα μέτρα, κατακλύζοντας τα νοσοκομεία ξανά.

Έτσι, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα μέσα στους επόμενους δύο χειμώνες να υπάρξουν νέες εξάρσεις της πανδημίες. Και στην περίπτωση αυτή, για να αποφευχθεί και πάλι μια πίεση του συστήματος υγείας όλων των χωρών και ιδίως των μονάδων εντατικής θεραπείας, ίσως καταστεί αναγκαία η εκ νέου επιβολή περιοριστικών μέτρων, που θα μπορούσαν  να είναι είτε παρατεταμένα, είτε διακοπτόμενα.

Σε κάθε περίπτωση, οι επιστήμονες θεωρούν αναγκαίο όλα τα κράτη να ξεκινήσουν να ετοιμάζουν περισσότερες ΜΕΘ από αυτές που διαθέτουν σήμερα, ώστε να είναι έτοιμα για κάθε ενδεχόμενο και τυχόν απευκταίο σενάριο.

Η ύπαρξη φαρμακευτικών θεραπειών στο μέλλον θα διευκολύνει την απόκτηση συλλογικής ανοσίας («αγέλης») από τον πληθυσμό. Παράλληλα, όπως λένε, χρειάζονται επειγόντως ευρέως φάσματος ορολογικές μελέτες (αντισωμάτων), που θα προσδιορίσουν το βαθμό και τη διάρκεια της ανοσίας των ανθρώπων απέναντι στον κοροναϊό.

Λέγοντας «διάρκεια ανοσίας» εννοούν τον ρυθμό με τον οποίο χάνεται σταδιακά η αρχική ανοσία, κάτι που χαρακτηρίζουν το πιο κρίσιμο ζητούμενο και τον μεγάλο άγνωστο που θα κρίνει τις μελλοντικές εξελίξεις.

Η εξάπλωση και επιμονή του κοροναϊού μετά το τωρινό αρχικό πανδημικό στάδιο θα εξαρτηθεί καθοριστικά από τη χρονική διάρκεια της ανθρώπινης ανοσίας, η οποία προς το παρόν είναι άγνωστη.

Αλλά, ακόμη και στην περίπτωση μιας φαινομενικής εξαφάνισης του ιού, οι επιστήμονες του Χάρβαρντ θεωρούν ότι θα πρέπει οι αρμόδιες αρχές να παραμείνουν σε εγρήγορση και να διατηρήσουν την επιδημιολογική επιτήρηση, επειδή είναι πιθανή μια επανεμφάνιση του ιού έως το τέλος του 2024 ή το 2025.

Εκτιμούν δε ως απίθανο ο ιός SARS-CoV-2 να ακολουθήσει την πορεία του προηγούμενου συγγενικού ιού SARS-CoV-1 που εξαφανίστηκε γρήγορα και θεωρούν ότι είναι πιθανότερο ο νέος κοροναϊός να αποκτήσει εποχικότητα ανάλογη της γρίπης, συνυπάρχοντας μαζί της τους επόμενους χειμώνες, επιβαρύνοντας έτσι επιπρόσθετα τα συστήματα υγείας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει