Εμπολα: Μολύνθηκε με τον ιό ο επικεφαλής γιατρός στη Σιέρα Λεόνε

Ο επικεφαλής γιατρός που συντονίζει τις προσπάθειες στον αγώνα κατά του ιού Εμπολα στη Σιέρα Λεόνε μολύνθηκε από τον θανατηφόρο ιό και υποβάλλεται σε θεραπεία, ανακοινώθηκε από την Προεδρία της χώρας.

Η μάχη με τον Εμπολα στη Δυτική Αφρική είναι εξαιρετικά σκληρή και οι γιατροί ή οι νοσηλευτές διατρέχουν τους δικούς τους κινδύνους στην προσπάθειά τους να θεραπεύσουν τον πληθυσμό.

Ο γιατρός Sheik Umar Khan βρέθηκε θετικός στον ιό και εισήχθη στο νοσοκομείο Kailahun, το επίκεντρο της επιδημίας, προκειμένου να τύχει θεραπείας.

Η δήλωση των αξιωματούχων της Σιέρα Λεόνε αναφέρει πως ο υπουργός Υγείας της χώρας δάκρυσε μόλις άκουσε την είδηση για τον δρα Khan.

Ο υπουργός Υγείας Miatta Kargbo τον αποκάλεσε «εθνικό ήρωα» και είπε ότι «θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να διασφαλίσει ότι ο γιατρός θα επιβιώσει», ανέφερε το  ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Οι περιπτώσεις Εμπολα στη Σιέρρα Λεόνε επικεντρώνονται στις ανατολικές περιοχές της χώρας Kailahun και Kenema.

Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, δεκάδες νοσοκόμες στο κυβερνητικό νοσοκομείο στην πόλη Kenema -η οποία αντιμετωπίζει όλες τις περιπτώσεις Εμπολα στην περιοχή- κατέβηκαν σε απεργία την περασμένη Δευτέρα, μετά το θάνατο τριών συναδέλφων τους, για τον οποίο υπεύθυνος θεωρήθηκε ο ιός.

Η απεργία τους ανεστάλη, καθώς η κυβέρνηση εξετάζει τα αιτήματά τους που περιλαμβάνουν μετατόπιση του θαλάμου του Εμπολα στο νοσοκομείο και την ανάληψη των δραστηριοτήτων του από την ιατρική φιλανθρωπική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Περισσότεροι από 630 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον Εμπολα στα τρία κράτη της Δυτικής Αφρικής (Γουινέα, Λιβερία, Σιέρα Λεόνε) από τότε που ξεκίνησε η επιδημία στη Γουινέα, τον περασμένο Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών.

Πρόκειται για μια θανατηφόρα επιδημία που το σημερινό της ξέσπασμα είναι πρωτοφανές, ενώ δεν υπάρχει καμία θεραπεία για τον ιό του Εμπολα.

Ο ιός εξαπλώνεται μέσω επαφής με σωματικά υγρά ενός μολυσμένου ατόμου, σκοτώνει το 90% των ατόμων που έχουν μολυνθεί, αλλά εάν οι ασθενείς λάβουν έγκαιρη θεραπεία, έχουν μια καλύτερη πιθανότητα επιβίωσης.

Το Σάββατο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι από τις 632 θανατηφόρες περιπτώσεις Εμπολα, τα 206 άτομα έχουν πεθάνει στη Σιέρα Λεόνε.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει