Eφαρμογή κινητού προσβάλλει ή επιβραβεύει χρήστες για το βάρος τους (video)

Μια επικριτική εφαρμογή κινητού τηλεφώνου που εκσφενδονίζει προσβολές προς τον χρήστη αν πήρε κιλά, ή τον επιδοκιμάζει αν έχει χάσει βάρος, έχει διχάσει τον κόσμο που την είδε να λειτουργεί στην πράξη.

Ο «κυρίαρχος της φόρμας και της υγείας» όπως προσδιορίζεται η εφαρμογή, ονομάζεται Carrot Fit και έχει σύμφωνα με τον κατασκευαστή του σκοπό να δώσει στον κόσμο κίνητρο για να σταματήσει να καταναλώνει απερίσκεπτα και χωρίς μέτρο θερμίδες. Μόνο που το ύφος που χρησιμοποιεί για κάποιους θεωρείται προσβλητικό, γεγονός που έχει δημιουργήσει δύο στρατόπεδα με τους οπαδούς και τους επικριτές του.

«Γειά σου κρεατοσακούλα», είναι ο χαιρετισμός που ακούγεται με την εισαγωγή της εφαρμογής, γεγονός που προδιαθέτει για το τι πρόκειται να ακολουθήσει.

«Δεν πρόκειται να αποκτήσεις τον πισινό που ονειρεύεσαι αν συνεχίσεις να κάθεσαι», είναι ένας άλλος σαρκαστικός χαιρετισμός, καθώς σύμφωνα με τον προγραμματιστή της εφαρμογής, Brian Mueller, σκοπός του ήταν να βρει έναν «διασκεδαστικό» τρόπο για να χάσουν οι άνθρωποι βάρος και να μην τρώνε πολύ.

Η εφαρμογή, η οποία κοστίζει 1.99 δολάρια στο iTunes, περιέχει ύβρεις ή φιλοφρονήσεις μόλις ο χρήστης πληκτρολογήσει το βάρος του, όλες σε σαρκαστικό ύφος.

Η προσωπικότητα του Carrot Fit βασίζεται στους χαρακτήρες του HAL 9000 από την ταινία «2001: Η Οδύσσεια του διαστήματος» και  GLaDOS από το video game Portal, ενώ ο χαρακτήρας σύμφωνα με τον Mueller «είναι ένας συνδυασμός της μαμάς, της αδελφής και της γυναίκας μου, αφού συνηθίζουμε πολύ να κάνουμε πλάκα ο ένας στον άλλο».

Η εφαρμογή θα πει ενθαρρυντικά πράγματα αν μπορέσετε να φτάσετε πιο κοντά στον στόχο σας. Αν χάσετε βάρος η εφαρμογή θα πει φράσεις όπως «είσαι επισήμως η αγαπημένη μου κρεατοσακούλα», ή «θα μπορούσες να δουλεύεις ως μοντέλο μερικής απασχόλησης».

Ο Mueller έχει εισαγάγει δύο ακόμα εφαρμογές στο Carrot Fit, μια λίστα με πράγματα που πρέπει να κάνετε και ένα ξυπνητήρι. Και οι δύο βασίζονται στην επικριτική προσωπικότητα του Carrot Fit ως εργαλείο για να παρακινήσει τους χρήστες.

«Η εκτίμησή μου για το Carrot Fit δεν γνωρίζει όρια. Η ευχή μου είναι να γίνω λιγότερο μια κρεατοσακούλα και περισσότερο το μοντέλο μερικής απασχόλησης», είπε μία γυναίκα που κατέβασε την εφαρμογή και τη βαθμολόγησε με πέντε στα πέντε αστέρια.

Κάποιος άλλος όμως της έδωσε μόλις ένα αστέρι: «Μια εφαρμογή που μπορεί να κάνει προφορικά κατάχρηση των καλών τρόπων αν κάποιος πάρει λίγα κιλά, είναι απρεπής, ακόμα κι αν υποτίθεται ότι κάνει χιούμορ», είπε.

Η έρευνα έδειξε πως υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις στις διακρίσεις που αφορούν το βάρος των ανθρώπων.

Σε ένα σύνολο 6.000 Αμερικανών ανδρών και γυναικών ηλικίας άνω των 50 ετών που συμμετείχαν στη μελέτη η ερώτηση ήταν αν είχαν βιώσει διακρίσεις λόγω του βάρους τους. Από εκείνους που είχαν βιώσει, τα υπέρβαρα άτομα είχαν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα και τα παχύσαρκα είχαν περισσότερες πιθανότητες να μείνουν παχύσαρκα τέσσερα χρόνια αργότερα, σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό PLoS ONE.

«Σε μεγάλο μέρος της έρευνας για την προκατάληψη απέναντι στο βάρος και την αύξηση των κιλών, υπάρχει μια πραγματικά διαπροσωπική πτυχή», τόνισε η Angelina Sutin, επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης και επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Ιατρικής και Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, στο Ιατρικό Κολλέγιο του Πανεπιστημίου της Φλόριντα.

Παραμένει, όμως, προς το παρόν ασαφές αν έχουν την ίδια επίπτωση στους ανθρώπους διακρίσεις που προέρχονται από μια συσκευή.

«Από την έρευνα έχει προκύψει ότι δεν κάνει καλό αυτή η διάκριση όταν γίνεται από τον έναν στον άλλο και σίγουρα δεν λειτουργεί ως κίνητρο για να χάσει κιλά. Αλλά αν πρόκειται για το κινητό σας τηλέφωνο και μια απλή εφαρμογή ισχύει το ίδιο; Ποιος ξέρει;», αναρωτιέται η Sutin.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει