Εγκυμοσύνη και τοξοπλάσμωση: Oλα όσα θέλετε να μάθετε

Η τοξοπλάσμωση είναι μια λοίμωξη που προκαλείται από ένα πρωτόζωο παράσιτο που ονομάζεται Toxoplasma gondii και μπορεί να απειλήσει την υγεία του αγέννητου παιδιού.

Η έγκυος μπορεί να μολυνθεί από την άμμο υγιεινής για γάτες που μπορεί να περιέχει περιττώματα γάτας που έχει μολυνθεί με το συγκεκριμένο παράσιτο. Μπορεί να μολυνθεί επίσης από μαγειρεμένο κρέας από ζώα που έχουν μολυνθεί από το παράσιτο αυτό ή από άψητα τρόφιμα που έχουν έρθει σε επαφή με μολυσμένο κρέας. Να έχετε υπόψιν σας πως αν κάποιος έχει μολυνθεί μία φορά από τοξόπλασμα, συνήθως δεν διατρέχει κίνδυνο να μολυνθεί ξανά.

Ποια είναι τα συμπτώματα της τοξοπλάσμωσης;

Επειδή η πλειοψηφία των ατόμων με τοξοπλάσμωση δεν έχουν συμπτώματα, μπορεί να είναι δύσκολο να γνωρίζει κανείς αν έχουν μολυνθεί. Οταν τα συμπτώματα εμφανιστούν, μπορεί να μοιάζουν με αυτά της γρίπης, συμπεριλαμβανομένων του πυρετού, των μυϊκών πόνων, της κόπωσης και των πρησμένων λεμφαδένων.

Πώς μπορεί να μάθει κανείς αν έχει τοξοπλάσμωση;

Μια εξέταση αίματος μπορεί να δείξει αν έχετε τη συγκεκριμένη στιγμή τοξοπλάσμωση ή αν έχετε μολυνθεί κάποια στιγμή στο παρελθόν. Δεδομένου ότι η συγκεκριμένη εξέταση δεν ανήκει στις καθιερωμένες εξετάσεις αίματος, μπορεί να θέλετε να μιλήσετε στο γιατρό σας σχετικά αν σκοπεύετε να μείνετε έγκυος, ούτως ώστε να κάνετε αυτή την εξέταση.

Εάν μια γυναίκα είχε τοξοπλάσμωση στο παρελθόν, κινδυνεύει το μωρό της όταν μείνει έγκυος;

Με πολύ σπάνιες εξαιρέσεις, οι γυναίκες που έχουν μολυνθεί τουλάχιστον έξι με εννέα μήνες πριν από τη σύλληψη, έχουν αναπτύξει ανοσία στην τοξοπλάσμωση και δεν την μεταδίδουν στο μωρό τους.

Τι μπορεί να συμβεί αν μια γυναίκα έχει τοξοπλάσμωση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Περίπου το 50% των γυναικών που έχουν προσβληθεί από τοξοπλάσμωση, μπορεί να τη μεταδώσουν από τον πλακούντα στο αγέννητο μωρό τους. Αν η μόλυνση έχει συμβεί στους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης είναι λιγότερο πιθανό να μεταδοθεί στο μωρό, απ’ ό,τι αν συμβεί στους επόμενους μήνες. Ωστόσο, αν τελικά το μωρό μολυνθεί στους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης, τα συμπτώματα είναι πολύ πιο σοβαρά απ’ ό,τι αν μολυνθεί στους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης. Τα περισσότερα μωρά που μολύνονται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν παρουσιάζουν κανένα σημάδι της τοξοπλάσμωσης όταν γεννιούνται, αλλά μπορεί να αναπτύξουν μια μαθησιακή, οπτική ή ακουστική αναπηρία αργότερα στη ζωή τους.

Πώς μπορώ να καταλάβω αν το μωρό μου έχει μολυνθεί από τοξοπλάσμωση;

Αν έχετε λοίμωξη από τοξοπλάσμωση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να ελέγξετε εάν το μωρό σας έχει μολυνθεί:

* Το υγρό γύρω από το έμβρυο ή το αίμα του εμβρύου μπορεί να ελεγχθεί για τη μόλυνση.

* Περίπου το ένα τρίτο των μολυσμένων μωρών έχουν ένα πρόβλημα που μπορεί να είναι ορατό σε ένα υπερηχογράφημα.

* Το αίμα του μωρού μπορεί να ελεγχθεί μετά τον τοκετό.

Μπορεί η τοξοπλάσμωση να αντιμετωπιστεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Ναι. Η τοξοπλάσμωση μπορεί να αντιμετωπιστεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης με αντιβιοτικά. Οσο νωρίτερα εντοπιστεί η λοίμωξη, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα πρόληψης της μόλυνσης του αγέννητου παιδιού. Αν το παιδί έχει ήδη μολυνθεί, η θεραπεία θα κάνει την ασθένεια λιγότερο σοβαρή. Το μωρό μπορεί να ακολουθήσει θεραπεία με φάρμακα που λαμβάνονται κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της ζωής του και σε ορισμένες περιπτώσεις για ακόμα μεγαλύτερο διάστημα.

Τι μπορώ να κάνω για να προλάβω την τοξοπλάσμωση;

* Μαγειρέψτε τα τρόφιμα σε ασφαλείς θερμοκρασίες και χρησιμοποιήσετε ένα θερμόμετρο τροφίμων για να διασφαλιστεί ότι το κρέας έχει ψηθεί καλά. Το κρέας δεν πρέπει να έχει ροζ χρώμα και το ζουμί του θα πρέπει να είναι καθαρό.

* Ξεφλουδίστε ή πλύνετε καλά τα φρούτα και τα λαχανικά πριν τα καταναλώσετε.

* Καθαρίστε καλά τις σανίδες κοπής, τα πιάτα, τα σκεύη, τους μετρητές και τα χέρια σας με ζεστό νερό και σαπούνι, όταν έχουν έρθει σε επαφή με ωμά τρόφιμα.

* Να φοράτε γάντια κηπουρικής κατά τη διάρκεια κάθε επαφής με χώμα ή άμμο, γιατί μπορεί να περιέχουν περιττώματα γάτας. Πλύνετε καλά τα χέρια σας, αν έχετε έρθει σε επαφή με χώμα ή άμμο.

* Αποφύγετε όσο είναι δυνατόν τα απορρίμματα των γατιών. Εάν πρέπει να καθαρίσετε την άμμο υγιεινής της γάτας σας φορέστε γάντια και πλύνετε τα χέρια σας σχολαστικά όταν τελειώσετε. Καλύτερα ακόμα θα είναι να ζητήσετε από κάποιον άλλο να αλλάζει την άμμο υγιεινής της γάτας σε καθημερινή βάση για όλο το διάστημα της εγκυμοσύνης σας. Κρατήστε τη γάτα σας μέσα στο σπίτι και μην την αφήνετε να πλησιάσει άλλες γάτες που κυκλοφορούν έξω. Επίσης, μην υιοθετείτε για το χρονικό διάστημα της εγκυμοσύνης σας αδέσποτες γάτες. Μην ταΐζετε τη γάτα σας με ωμά ή μισοψημένα κρέατα.

Θυμηθείτε, τέλος, πως δεν είναι αναγκαίο να… εξορίσετε τη γάτα σας από το σπίτι. Αρκεί απλά να ακολουθείτε τους παραπάνω κανόνες υγιεινής και θα συνεχίσετε να συμβιώνετε αρμονικά μαζί της σε όλο το διάστημα της εγκυμοσύνης σας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει