Είναι αλήθεια πως το κάπνισμα προκαλεί πρόωρες ρυτίδες στο δέρμα;

Αν χρειάζεστε έναν ακόμα σοβαρό λόγο για να παρακινηθείτε να σταματήσετε το κάπνισμα, μπορείτε… άφοβα να προσθέσετε την πρόωρη γήρανση στη λίστα των «κακών» που προκαλεί το κάπνισμα στον οργανισμό σας.

Το κάπνισμα μπορεί να επιταχύνει τη φυσιολογική διαδικασία γήρανσης της επιδερμίδας σας, συμβάλλοντας στη δημιουργία ρυτίδων. Αυτές οι αλλαγές του δέρματος μπορούν να συμβούν μόλις 10 χρόνια μετά την έναρξη του καπνίσματος. Οσο περισσότερα τσιγάρα καπνίζετε, τόσο περισσότερο το δέρμα σας αποκτά ρυτίδες, ενώ είναι πιθανό να υπάρξει πρώιμη βλάβη του δέρματος από το κάπνισμα ακόμα και σε σημεία που είναι δύσκολο να δείτε.

Το κάπνισμα, όμως, δεν προκαλεί μόνο ρυτίδες στο πρόσωπό σας. Συνδέεται, επίσης, με αυξημένη ρυτίδωση του δέρματος και βλάβες σε άλλα μέρη του σώματός σας, συμπεριλαμβανομένων των εσωτερικών των χεριών σας. Παρόλο που οι ρυτίδες του δέρματος μπορεί να είναι μη αναστρέψιμες, μπορείτε να αποτρέψετε την επιδείνωση των πτυχώσεων, αν κόψετε το κάπνισμα τώρα.

Πώς ακριβώς το κάπνισμα οδηγεί σε ρυτίδες; Η νικοτίνη στα τσιγάρα προκαλεί στένωση των αιμοφόρων αγγείων στα ιδιαίτερα αποκεντρωμένα στρώματα του δέρματoς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της ροής του αίματος στο δέρμα. Με λιγότερη ροή του αίματος, το δέρμα δεν παίρνει τόσο πολύ οξυγόνο και σημαντικές θρεπτικές ουσίες όπως η βιταμίνη Α. Πολλές από τις περισσότερες από 4.000 χημικές ουσίες που υπάρχουν στον καπνό μπορούν επίσης να βλάψουν το κολλαγόνο και την ελαστίνη, που είναι τα στοιχεία που δίνουν στο δέρμα σας δύναμη και ελαστικότητα.

Το αποτέλεσμα είναι το δέρμα να αρχίζει να «κρεμάει» και οι ρυτίδες να εμφανίζονται πρόωρα.

Επιπλέον, η επαναλαμβανόμενη έκθεση στη θερμότητα από την καύση των τσιγάρων και οι εκφράσεις του προσώπου, όπως το «σούφρωμα» των χειλιών κατά την εισπνοή και το μάζεμα των ματιών, προκειμένου να κρατήσουν τον καπνό μακριά, μπορούν να συμβάλλουν στη δημιουργία ρυτίδων.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει