Είναι η πιπίλα κάτι καλό για το μωρό σας;

Τα περισσότερα μωρά έχουν μια ισχυρή τάση να πιπιλίζουν. Μερικά μωρά πιπιλίζουν ακόμα και τα δάχτυλά τους προτού καν γεννηθούν. Το πιπίλισμα συχνά έχει μια κατευναστική επίδραση.

Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί γονείς θεωρούν τις πιπίλες ως ένα απαραίτητο αξεσουάρ, παρόμοιο με τις πάνες. Είναι όμως οι πιπίλες κάτι το καλό για τα μωρά σας;

Κατανοήστε τα οφέλη και τους κινδύνους από τη χρήση πιπίλας, και διαβάστε παρακάτω κάποιες σημαντικές συμβουλές για την ασφάλεια και τα βήματα που πρέπει να γίνουν για να απογαλακτιστεί το μωρό σας από την πιπίλα.

Τα πλεονεκτήματα

Για μερικά μωρά, οι πιπίλες είναι το κλειδί για την ευχαρίστηση μεταξύ των γευμάτων. Εξετάστε τα πλεονεκτήματα:

* Η πιπίλα μπορεί να ηρεμήσει ένα ιδιότροπο μωρό. Μερικά μωρά είναι πιο ευτυχισμένα όταν πιπιλούν κάτι.

* Η πιπίλα προσφέρει προσωρινή απόσπαση της προσοχής. Μία πιπίλα μπορεί να βοηθήσει κατά τη διάρκεια ενέσεων, εξετάσεων αίματος ή άλλων τέτοιων διαδικασιών.

* Η πιπίλα μπορεί να βοηθήσει το μωρό σας να κοιμηθεί. Εάν το μωρό σας έχει πρόβλημα να κοιμηθεί, μια πιπίλα μπορεί να το βοηθήσει.

* Η πιπίλα μπορεί να προσφέρει ανακούφιση κατά τη διάρκεια των πτήσεων. Τα μωρά δεν μπορούν από πρόθεση να «ξεβουλώσουν» τα αφτιά τους με την κατάποση ή το χασμουρητό για να ανακουφιστούν από τον πόνο στο αφτί που προκαλεί η αλλαγή της πίεσης του αέρα. Μια πιπίλα εδώ μπορεί να βοηθήσει.

* Οι πιπίλες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου του συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS). Οι ερευνητές έχουν βρει συσχέτιση μεταξύ της χρήσης πιπίλας κατά τη διάρκεια του ύπνου και μειωμένου κινδύνου του SIDS.

* Οι πιπίλες είναι αναλώσιμες. Οταν έρθει η ώρα να σταματήσει το παιδί σας να χρησιμοποιεί πιπίλες, τότε μπορείτε να τις πετάξετε. Εάν το παιδί σας προτιμά να πιπιλίζει τον αντίχειρα ή τα δάχτυλα του, θα μπορούσε να είναι πιο δύσκολο να κόψετε αυτή τη συνήθεια.

Τα μειονεκτήματα

Φυσικά, οι πιπίλες κρύβουν παγίδες:

* Η πρόωρη χρήση πιπίλας μπορεί να παρεμβαίνει με το θηλασμό. Το πιπίλισμα ενός στήθους διαφέρει από το πιπίλισμα μιας πιπίλας ή του μπουκαλιού, και μερικά μωρά είναι ευαίσθητα σε αυτές τις διαφορές. Η έρευνα δείχνει ότι η πρώιμη χρήση τεχνητών θηλών σχετίζεται με μειωμένο θηλασμό και μειωμένη διάρκεια του θηλασμού, αν και δεν είναι σαφές εάν οι τεχνητές θηλές προκαλούν προβλήματα θηλασμού ή χρησιμεύσουν ως λύση σε ένα υπαρκτό πρόβλημα.

* Το μωρό σας μπορεί να γίνει εξαρτημένο από την πιπίλα. Εάν το μωρό σας χρησιμοποιεί την πιπίλα στον ύπνο, μπορεί να αντιμετωπίσετε συχνά ξεσπάσματα κλάματος στη μέση της νύχτας, όταν η πιπίλα πέσει από το στόμα του.

* Η χρήση της πιπίλας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο των λοιμώξεων του μέσου ωτός. Ωστόσο, τα ποσοστά των λοιμώξεων του μέσου ωτός είναι γενικά χαμηλότερα από τη γέννηση μέχρι την ηλικία των 6 μηνών, όταν ο κίνδυνος του συνδρόμου αιφνίδιου θανάτου βρεφών είναι υψηλότερος και το μωρό σας μπορεί να ενδιαφέρεται περισσότερο για μια πιπίλα.

* Η παρατεταμένη χρήση πιπίλας μπορεί να οδηγήσει σε οδοντικά προβλήματα. Η κανονική χρήση πιπίλας κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής του δεν προκαλεί μακροχρόνια προβλήματα με τα δόντια. Ωστόσο, η παρατεταμένη χρήση πιπίλας μπορεί να κάνει τα πάνω μπροστινά δόντια του παιδιού να κλίνουν προς τα έξω ή να μην βγαίνουν σωστά.

Τι πρέπει να κάνετε και τι να μην κάνετε με την πιπίλα

Εάν επιλέξετε να προσφέρετε στο μωρό σας πιπίλα, κρατήστε αυτές τις συμβουλές στο μυαλό:

* Περιμένετε μέχρι ο θηλασμός να έχει εδραιωθεί καλά. Να είστε υπομονετικές. Μπορεί να χρειαστούν μερικές εβδομάδες ή περισσότερο για να βρεθείτε σε μια κανονική ρουτίνα θηλασμού. Αν θηλάζετε θα ήταν καλό να περιμένετε να δώσετε μια πιπίλα μέχρι τέσσερις έως έξι εβδομάδες μετά τη γέννηση.

* Μην χρησιμοποιείτε μια πιπίλα, ως πρώτη γραμμή άμυνας. Μερικές φορές μια αλλαγή της θέσης μπορεί να ηρεμήσει ένα μωρό που κλαίει. Προσφέρετε μια πιπίλα στο μωρό σας μόνο μετά ή ανάμεσα στα γεύματα. Μην αφήνετε το παιδί σας να χρησιμοποιεί την πιπίλα όλη την ημέρα.

* Επιλέξτε πιπίλες σιλικόνης που αποτελούνται από ένα κομμάτι. Οι πιπίλες που αποτελούνται από δύο κομμάτια ενέχουν κίνδυνο πνιγμού αν σπάσουν. Μόλις καταλήξετε σε μια αγαπημένη πιπίλα, πάρτε άλλες δύο ίδιες για αντικατάσταση σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη.

* Αφήστε το μωρό σας να ρυθμίζει το ρυθμό. Εάν το μωρό σας δεν ενδιαφέρεται για την πιπίλα, δοκιμάστε ξανά αργότερα ή παραλείψτε την εντελώς. Εάν η πιπίλα πέσει από το στόμα του μωρού σας, ενώ αυτό κοιμάται, μην τη δώσετε ξανά.

* Φροντίστε να είναι καθαρή. Πριν προσφέρετε στο μωρό σας πιπίλα, να την καθαρίζετε καλά. Εως την ηλικία των 6 μηνών, οπότε και το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού ωριμάζει, συχνά βράστε τις πιπίλες μέσα στο πλυντήριο πιάτων. Μετά την ηλικία των 6 μηνών, απλά ξεπλύνετε τις πιπίλες με σαπούνι και νερό. Αντισταθείτε στον πειρασμό να «ξεπλύνετε» την πιπίλα στο στόμα σας. Θα εξαπλωθούν περισσότερα μικρόβια στο μωρό σας.

* Μην βάζετε ζάχαρη στην πιπίλα. Μην τοποθετείτε γλυκαντικές ουσίες στην πιπίλα.

* Φροντίστε να είναι ασφαλής. Αντικαταστήστε τις πιπίλες συχνά, χρησιμοποιήστε το κατάλληλο μέγεθος για την ηλικία του μωρού σας και να παρακολουθείτε για χαλαρά τμήματα ή σημάδια φθοράς. Ποτέ μην χρησιμοποιείτε κορδονάκια για να δένετε την πιπίλα, καθώς υπάρχει κίνδυνος να πιαστούν γύρω από το λαιμό του παιδιού σας.

Εν κατακλείδι

Για να μειώσετε τον κίνδυνο του συνδρόμου αιφνίδιου θανάτου βρεφών οι ειδικοί συνιστούν να προσφέρετε μια πιπίλα στο ύπνο μέχρι την ηλικία του 1 έτους. Ωστόσο, οι κίνδυνοι από τη χρήση πιπίλας αρχίζουν να αντισταθμίζουν τα οφέλη, καθώς το μωρό σας μεγαλώνει. Ενώ τα περισσότερα παιδιά σταματούν μόνα τους τη χρήση πιπίλας μεταξύ 2 και 4 χρόνων, άλλα χρειάζονται βοήθεια για να κόψουν τη συνήθεια.

Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού σας, σκεφτείτε αυτές τις τεχνικές για να απογαλακτιστεί το παιδί σας από την πιπίλα:

Μικρότερα βρέφη. Το κούνημα, το τραγούδι, η απαλή μουσική και το μασάζ μπορεί να είναι αποτελεσματικές εναλλακτικές λύσεις στη χρήση της πιπίλας.

Μεγαλύτερα βρέφη και νήπια. Δραστηριότητες, παιχνίδια ή άλλα αντικείμενα της αγάπης, όπως μια κουβέρτα με σατέν μπορντούρα, μπορούν να βοηθήσουν το παιδί σας να αποσπάσει την προσοχή του από την επιθυμία του για την πιπίλα.

Νήπια και μεγαλύτερα παιδιά. Σκεφτείτε να κάνετε μια ειδική τελετή για να θάψετε ή να πετάξετε την πιπίλα ή να επιτρέψετε στο παιδί σας να ανταλλάξει την πιπίλα του με ένα ιδιαίτερο βιβλίο ή ένα παιχνίδι. Ο οδοντίατρος του παιδιού σας μπορεί επίσης να είναι σε θέση να σας βοηθήσει να κάνετε το παιδί σας σταματήσει να χρησιμοποιεί την πιπίλα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει