Είναι κοροναϊός; Επτά συμπτώματα που πρέπει να μας υποψιάσουν

Έναν χάρτη με τα επτά κυριότερα συμπτώματα που μπορεί να υποδείξει τη διασπορά του κοροναϊού SARS-CoV-2 στην κοινότητα προτείνει πρόσφατη μελέτη των Marc Chadeau-Hyam και Paul Elliott από το Imperial College του Λονδίνου. Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο PLOS Medicin.

Η έγκαιρη ανίχνευση των κρουσμάτων κοροναϊού αποτελεί κλειδί για την αναχαίτιση της πανδημίας και, σε περιπτώσεις περιορισμένων ελέγχων λόγω έλλειψης διαγνωστικών τεστ, η στοχευμένη διενέργειά τους θα μπορούσε να αποβεί σωτήρια.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα από την εξέταση των ρινοφαρυγγικών επιχρισμάτων 1.147.345 θετικών στον κοροναϊό ατόμων -κατόπιν ελέγχου PCR- ηλικίας 5 ετών και άνω για την περίοδο Ιουνίου 2020-Ιανουαρίου 2021, τα πλέον ύποπτα συμπτώματα είναι: δυσγευσία ή αγευσία, απώλεια ή αλλοίωση της όσφρησης, πυρετός, επίμονος βήχας, ρίγη, απώλεια όρεξης και μυϊκοί πόνοι.

Τα ερευνητικά μοντέλα έδειξαν ότι η ταυτοποίηση των ατόμων που πρέπει να υποβληθούν σε μοριακό έλεγχο σύμφωνα με τα επτά και όχι με τέσσερα συμπτώματα (αλλαγές γεύσης και όσφρησης, βήχας, πυρετός) όπως γίνεται τώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα μπορούσε να εξασφαλίσει τον εντοπισμό του 30-40% των συμπτωματικών φορέων του ιού έναντι του 10% σήμερα.

«Τα ευρήματα αποκαλύπτουν ότι πολλά άτομα με Covid-19 δεν θα ελεγχθούν και, συνεπώς, δεν θα αυτοαπομονωθούν, επειδή τα συμπτώματά τους απάδουν της τυπικής συμπτωματολογίας, όπως παρουσιάζεται από τις υφιστάμενες οδηγίες των υγειονομικών αρχών για τη νόσο του νέου κοροναϊού. Κατανοούμε ότι υπάρχει ανάγκη για εξειδικευμένα κριτήρια διενέργειας testing και η συμπερίληψη συμπτωμάτων που απαντώνται και σε άλλες ασθένειες όπως η εποχική γρίπη θα οδηγούσε άδικα πολλούς ανθρώπους στον κατ’ οίκον αποκλεισμό», σχολίασε ο δρ Elliott, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα τα νέα αυτά ευρήματα να συμβάλλουν σε ταχύτερη και πιο επιτυχημένη ανίχνευση των κρουσμάτων κοροναϊού.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει