Είναι οι παπαγάλοι κατάλληλοι για κατοικίδια;

Το αν οι παπαγάλοι είναι ή όχι κατάλληλοι για κατοικίδια, εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την προσωπική άποψη του καθενός, καθώς υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα και άλλα τόσα μειονεκτήματα στην περίπτωσή του.

Ομοίως, αυτά που για κάποιους είναι πλεονεκτήματα για να γίνει το συγκεκριμένο πτηνό κατοικίδιο, για άλλους αποτελούν μειονεκτήματα και το αντίστροφο.

Για παράδειγμα, οι παπαγάλοι έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής. Με την κατάλληλη φροντίδα, πολλά είδη παπαγάλων μπορούν να ζήσουν ακόμα και 50 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι ζουν πολύ πάνω από το διπλάσιο προσδόκιμο ζωής ενός σκύλου ή μιας γάτας, που είναι τα πιο συνηθισμένα ζώα συντροφιάς.

Ως εκ τούτου, αν ψάχνει κάποιος για έναν σχεδόν διά βίου σύντροφο, το να έχει ως κατοικίδιο έναν παπαγάλο, φαντάζει ως ιδανική επιλογή. Από την άλλη, όμως, αν ένας γονιός θέλει να αγοράσει έναν παπαγάλο για κατοικίδιο ζώο στο παιδί του ή σε κάποιον που δεν είναι έτοιμος να δεσμευτεί για τη φροντίδα ενός ζώου για ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε μπορεί να βρει το μεγάλο προσδόκιμο ζωής του πτηνού ως μειονέκτημα.

Οι παπαγάλοι, πάντως, παρέχουν εξαιρετική συντροφιά, λόγω της ικανότητάς τους να μαθαίνουν να μιλούν. Αν και υπάρχουν λίγα στοιχεία που να δείχνουν ότι αυτά τα πουλιά είναι πραγματικά σε θέση να κατανοήσουν τις λέξεις που χρησιμοποιούν, δεν παύει να είναι αρκετά διασκεδαστικό για τον ιδιοκτήτη τους να τα ακούει να επαναλαμβάνουν τα λόγια που έχουν διδαχθεί. Επιπλέον, ο χρόνος που ξοδεύει κανείς με το πουλί, προκειμένου να το μάθει να λέει νέες λέξεις, είναι μια εμπειρία που πολλοί άνθρωποι θα τη βρουν απολαυστική.

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι παπαγάλων για να επιλέξει κανείς για κατοικίδιο. Σε γενικές γραμμές τα αρσενικά πουλιά είναι πιο κατάλληλα επειδή τείνουν να αλληλεπιδρούν περισσότερο με τους ανθρώπους, ενώ είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν ασθένειες που σχετίζονται με την αναπαραγωγή. Αυτό δεν συνεπάγεται πως τα θηλυκά δεν είναι εξίσου κατάλληλα για κατοικίδια, μπορεί όμως να εμφανίσουν προβλήματα υγείας, αλλά και προβλήματα με την ωοτοκία. Αυτό σημαίνει πως αν κάποιος πάρει θηλυκό παπαγάλο θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος για την περίπτωση που το πουλί απαιτεί περισσότερη φροντίδα απ’ όση θα απαιτούσε το αρσενικό.

Σε πολλές φυλές παπαγάλων, ωστόσο, είναι δύσκολο ή ακόμα και αδύνατο να αναγνωριστεί το φύλο τους, όσο είναι σε νεαρή ηλικία. Γι’ αυτό θα πρέπει ένας υποψήφιος ιδιοκτήτης που ψάχνει συγκεκριμένα για αρσενικό ή θηλυκό παπαγάλο να περιμένει μέχρις ότου μεγαλώσει το πτηνό, προκειμένου να το αγοράσει.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει