Είναι πραγματικά απαραίτητη μια κρέμα ματιών;

Έχετε σίγουρα δει διαφημίσεις για κρέμες ματιών που υπόσχονται να μειώσουν ή ακόμα και να εξαλείψουν τα σημάδια της γήρανσης, τις λεπτές γραμμές ή τους μαύρους κύκλους γύρω από τα μάτια σας.

Τι είναι, όμως, οι κρέμες ματιών; Μήπως είναι απλώς πιο ακριβές ενυδατικές κρέμες σε μικρότερη συσκευασία;

Όχι, απαραίτητα. Υπάρχουν πράγματι κρέμες ματιών που έχουν όντως παρασκευαστεί για το ευαίσθητο δέρμα γύρω από τα μάτια, έτσι ώστε να έχουν την τάση να είναι πιο πυκνές σε συστατικά. Περιέχουν περισσότερα έλαια απ’ ό,τι μια κανονική κρέμα προσώπου και έχουν πιο πολλά ενεργά συστατικά που στοχεύουν στο πρόβλημα που υπάρχει γύρω από τα μάτια.

Το δέρμα γύρω από τα μάτια είναι πιο εύθραυστο, πιο επιρρεπές σε ξηρότητα και δείχνει ταχύτερα από τα υπόλοιπα μέρη του προσώπου την ηλικία και την κόπωση. Η συνεχής κίνηση των ματιών και το μάζεμά τους, επιταχύνει επίσης την εμφάνιση γραμμών και ρυτίδων, ενώ και τα υγρά που συγκεντρώνονται κάτω από τα μάτια προκαλούν πρήξιμο και μαύρους κύκλους. Οι κρέμες ματιών μπορούν όντως να αντιμετωπίσουν κάποια απ’ αυτά τα θέματα.

Οι λεπτές γραμμές και οι ρυτίδες προέρχονται από τη ζημιά που κάνει ο ήλιος, καθώς και από το γεγονός ότι με την πάροδο του χρόνου το δέρμα παράγει λιγότερο κολλαγόνο. Το κολλαγόνο βοηθά στη διατήρηση της ελαστικότητας της επιδερμίδας.

Η βιταμίνη C, τα πεπτίδια και η ρετινόλη ενισχύουν την παραγωγή κολλαγόνου, όπως δείχνουν μελέτες που έχουν γίνει πάνω στις κρέμες για το δέρμα. Τα σεραμίντ (ceramides) και το υαλουρονικό οξύ είναι επίσης κρέμες που βοηθούν στην πρόληψη της απώλειας νερού, καθώς και στη βελτίωση της ελαστικότητας του δέρματος.

Η ρετινόλη είναι πολύ αποτελεσματική, αλλά μπορεί να είναι σκληρή για κάποια δέρματα, μπορεί όμως να γίνει πιο ήπια σε συνδυασμό με το υαλουρονικό οξύ.

Οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια μπορεί να είναι θέμα γονιδίων ή μπορεί να προέρχονται από τη βλάβη που προκαλεί ο ήλιος, από την ηλικία και από τη συσσώρευση του αίματος. Το ασκορβικό νάτριο, ή βιταμίνη C, μπορεί να πυκνώσει το δέρμα και να βοηθήσει να κρυφτούν οι μαύροι κύκλοι μετά από περίπου 6 μήνες. Η νιασιναμίδη ή βιταμίνη Β3 και το κοζικό οξύ μπορούν να φωτίσουν τους μαύρους κύκλους με αποτέλεσμα να γίνουν πιο αχνοί, ενώ τα πεπτίδια μπορούν να ενισχύσουν την παραγωγή κολλαγόνου. Αναζητήστε κρέμες που περιέχουν τα παραπάνω συστατικά.

Το πρήξιμο είναι η συσσώρευση υγρού και αίματος κάτω από τα μάτια. Μερικές μελέτες δείχνουν πως η καφεΐνη μπορεί να βοηθήσει την κυκλοφορία, η οποία θα μπορούσε να μειώσει το πρήξιμο. Άλλες μελέτες δείχνουν ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες είναι εξίσου αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση του πρηξίματος. Γι’ αυτό πολλές φορές βοηθά να ψύχετε τις κρέμες ματιών.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει