Ελεγχοι της υγείας που μπορεί να σώσουν τη ζωή σας

Ενα από τα σημαντικότερα πράγματα στο σώμα μας είναι ότι διαθέτει ενσωματωμένους αισθητήρες για διαφορετικούς τύπους ασθενειών και αν κάποιος είναι αρκούντως παρατηρητικός μπορεί να δει τα σημάδια.

Αν η μόνη στιγμή που ελέγχετε σε βάθος το σώμα σας είναι όταν ασχολήστε με τα νύχια σας, ίσως να σας λείπουν κάποιες σημαντικές πληροφορίες για την υγεία σας. Κι όμως, οι ειδικοί λένε ότι μπορείτε να δείτε τα πρώτα συμπτώματα κάποιων ασθενειών ή καταστάσεων, απλά και μόνο αν δώσετε λίγη περισσότερη προσοχή στον εαυτό σας, ενώ κοιτάζεστε στον καθρέφτη σας κάθε πρωί.

Δείτε ποιες είναι οι «εξετάσεις» που μπορείτε να κάνετε στο σώμα σας παρατηρώντας το και τι μπορούν να σας πουν για την υγεία σας:

Βλέπετε  σκοτεινές γραμμές στα νύχια σας;

Οι μεγάλες κηλίδες δεν είναι τα μόνα σημάδια που δείχνουν τον καρκίνο του δέρματος. Αυτή η ασθένεια μπορεί επίσης να αναπτυχθεί κάτω από τα νύχια σας. Οι κίτρινες, καφέ ή μαύρες γραμμές είναι ένα σημάδι ότι έχετε κατεστραμμένα κύτταρα, πιθανώς από μελάνωμα που είναι η πιο θανατηφόρα μορφή καρκίνου του δέρματος. Αν η ασθένεια εντοπιστεί σε πρώιμο στάδιο, στη συνέχεια, σε 95% των περιπτώσεων μπορεί να θεραπευτεί. Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε αυτά τα συμπτώματα να επισκεφθείτε αμέσως έναν δερματολόγο.

Eχετε φωτεινές λευκές γραμμές στα νύχια σας;

Ολοι είχαμε λευκές κηλίδες στα νύχια μας από καιρό σε καιρό, αλλά αν παρατηρήσετε μεγάλες οριζόντιες γραμμές ή αποχρωματισμό στην επιφάνεια των νυχιών σας και εάν αισθάνεστε κουρασμένοι ανεξήγητα τον τελευταίο καιρό, θα μπορούσαν να είναι άσχημα νέα για τους νεφρούς σας. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι σημάδι ότι οι νεφροί σας δεν μπορούν να φιλτράρουν τις πρωτεΐνες από τα ούρα σας. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα σας χάνει γρήγορα πρωτεΐνη, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια.

Μήπως έχετε παρατηρήσει ένα τραχύ ή σκούρο δέρμα κάτω από τις μασχάλες σας;

Αν το παρακάνετε με τις κρέμες μαυρίσματος, είναι δυνατόν να έχετε διαβήτη. Η υπερβολική ποσότητα της ινσουλίνης στο αίμα σας μπορεί να προκαλέσει ανώμαλο πολλαπλασιασμό των κυττάρων του δέρματος, το οποίο οδηγεί σε συσσώρευση των ιστών και της μελανίνης. Αυτό κάνει το δέρμα σας να φαίνεται πιο σκούρο και πιο τραχύ. Τις περισσότερες φορές εμφανίζεται κάτω από τη μασχάλη, το λαιμό ή τη βουβωνική χώρα. Μια απλή εξέταση αίματος μπορεί να επιβεβαιώσει αν έχετε πραγματικά την ασθένεια.

Εχετε μικρούς μαλακούς όγκους στα βλέφαρά σας, τα γόνατα και τους αγκώνες που φαίνονται άσπρα ή ανοιχτόχρωμα;

Τα καλά νέα είναι ότι δεν είναι σπυράκια. Τα κακά νέα είναι ότι μπορεί να είναι μικρές καταθέσεις χοληστερόλης. Κάντε ένα check up το επόμενο πρωί, αν παρατηρήσετε αυτά τα συμπτώματα. Δυστυχώς, δείχνουν ότι το επίπεδο της χοληστερόλης σας είναι ήδη πολύ υψηλό κι αυτό είναι ένας σοβαρός κίνδυνος καρδιακών παθήσεων. Επισκεφθείτε το γιατρό σας για να ελέγξετε τη χοληστερόλη σας και να ρωτήσετε τι αλλαγές στον τρόπο ζωής σας μπορεί να βοηθήσουν, έτσι ώστε να μην ξανασυμβούν.

Μήπως έχετε τριχόπτωση;

Εχετε παρατηρήσει ποτέ κατά τη διάρκεια του μπάνιου σας τα μαλλιά σας να βουλώνουν τη μπανιέρα; Η αιφνίδια απώλεια μαλλιών είναι μια συνηθισμένη ένδειξη ότι έχετε προβλήματα με το θυρεοειδή. Οταν ο θυρεοειδής δεν λειτουργεί σωστά, μπορεί να διαταράξει την ισορροπία των αρσενικών και θηλυκών ορμονών. Εάν έχετε αυτό το σύμπτωμα, κάνετε μια εξέταση ορμονών.

Εχετε πάρα πολλή πιτυρίδα;

Αν ξαφνικά το δέρμα του κεφαλιού σας αρχίζει να ξεφλουδίζει, τότε μπορεί να χρειαστεί να εξετάσετε τον τρόπο ζωής σας πιο λεπτομερώς. Το πολύ στρες αναγκάζει το σώμα σας να παράγει μεγάλες ποσότητες της ορμόνης κορτιζόλης. Εκτός από αυτό μπορεί να επηρεάζει την ξήρανση του τριχωτού της κεφαλής, και αυτό μπορεί να μειώσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να διαταράξει τον μεταβολισμό. Ενα απλό σαμπουάν για την πιτυρίδα μπορεί να βοηθήσει σε αυτό το πρόβλημα, αλλά αν δεν θέλετε η πιτυρίδα να σας ενοχλήσει και πάλι, προσπαθήστε να κοιμηθείτε περισσότερο, να αναπνέετε βαθιά και να χαλαρώσετε το πρόγραμμα των εργασιών σας.

Eχετε πυκνές και σκούρες τρίχες στο στομάχι σας;

Αν ηβική τρίχα κινείται επάνω στο στομάχι σας, τότε μπορεί να είναι ένα σημάδι του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών. Η δημιουργία υπερβολικής ποσότητας ανδρογόνων ορμονών μπορεί να προκαλέσει ακανόνιστη και βαριά έμμηνο ρύση, αύξηση του σωματικού βάρους, ακμή και πυκνές σκούρες τρίχες στην κοιλιά, στο πρόσωπο, στο στήθος και την πλάτη. Αν παρατηρήσετε κάποια από αυτά τα συμπτώματα, επισκεφθείτε αμέσως το γιατρό σας, διότι αυτό το πρόβλημα μπορεί να προκαλέσει στειρότητα και καρδιακές παθήσεις στο μέλλον.

Eχετε λευκές, κίτρινες ή πορτοκαλί καταθέσεις στη γλώσσα σας;

Αυτά τα συμπτώματα υποδεικνύουν προβλήματα με το στομάχι σας. Σε κανονικές συνθήκες, η «βαλβίδα» που βρίσκεται στο κάτω μέρος του οισοφάγου δεν επιτρέπει ό,τι τρώτε να παλινδρομήσει. Κατά τη διάρκεια των προβλημάτων με το στομάχι σας, η βαλβίδα δεν λειτουργεί σωστά και μερικές φορές ανοίγει αυθόρμητα. Επιπλέον, μερικά από τα τρόφιμα γυρίζουν αργά πίσω προς το λαιμό σας, κάνοντας καταθέσεις στη γλώσσα σας και προκαλώντας σοβαρά κακή αναπνοή. Αν υποψιάζεστε ότι έχετε αυτά τα προβλήματα, δείτε το γιατρό σας ο οποίος θα σας συνταγογραφήσει ένα φάρμακο για τη μείωση των στομαχικών οξέων.

Eχετε μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια που δεν λένε να φύγουν;

Παρά το γεγονός ότι κοιμάστε αρκετά και ξεκουράζεστε κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι μαύροι κύκλοι δεν εξαφανίζονται και ως εκ τούτου, τους κρύβετε συνεχώς κάτω από πολλά στρώματα πούδρας. Η ξαφνική εμφάνιση των μαύρων κύκλων μπορεί να δείχνει ότι πάσχετε από αλλεργίες. Οταν κάποια αλλεργία επιτεθεί στο σώμα σας, το σώμα σας αρχίζει να εκκρίνει ισταμίνη. Αυτή η χημική ουσία προκαλεί διόγκωση των κυττάρων του αίματός σας και άλλων υγρών και ως εκ τούτου μαύροι κύκλοι εμφανίζονται όταν το δέρμα είναι λεπτότερο. Μια απλή εξέταση του δέρματος μπορεί να καθορίσει αν είναι οι αλλεργίες.

Βλέπετε ένα κιτρινωπό ογκίδιο στο μάτι σας;

Αν παρατηρήσετε ένα κιτρινωπό εξόγκωμα στο μάτι σας, αυτό είναι ένα σύμπτωμα μιας εντελώς ακίνδυνης ασθένειας που ονομάζεται «pinguecula» (πολλαπλασιαστικό κίτρινο τραύμα του επιπεφυκότα). Δεν είναι τίποτα περισσότερο από υπερβολική έκκριση του κολλαγόνου, που προκαλείται από βλάβη από τον ήλιο, τον άνεμο ή σκόνη. Κρατήστε τα μάτια σας υγρά με λιπαντικές σταγόνες και προστατέψτε τα  όταν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο και σύντομα θα αισθανθείτε καλύτερα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει