ΕΜΑ: Αποτελεσματικά και τα τέσσερα εμβόλια κατά της μετάλλαξης Δέλτα

Οι δύο δόσεις του εμβολίου των Pfizer, Moderna και AstraZeneca και το μονοδοσικό της Johnson&Johnson κατά του κοροναϊού φαίνεται πως μπορούν να προστατεύσουν τον ανθρώπινο οργανισμό από την μετάλλαξη Δέλτα, υποστηρίζει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA).

Ο επικεφαλής της στρατηγικής εμβολιασμών του Οργανισμού, Μάρκο Καβαλέρι, τόνισε πως ο Οργανισμός παρακολουθεί στενά την πορεία της μετάλλαξης, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία και επεκτείνεται πλέον στην Ευρώπη με ανησυχητικούς ρυθμούς.

Ο Καβαλέρι σχολίασε ότι τα τέσσερα εμβόλια που έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, αλλά και το μονοδοσικό Johnson&Johnson) είναι σε θέση να μας προστατεύσουν από όλα τα στελέχη του ιού που κυκλοφορούν στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου αυτού της μετάλλαξης Δέλτα.

«Οι έρευνες που γίνονται με βάση την αποτελεσματικότητα των εμβολίων στους ήδη εμβολιασθέντες δείχνουν ότι δύο δόσεις του εμβολίου παρέχουν προστασία απέναντι στην μετάλλαξη. Τα εργαστηριακά τεστ που διεξήγαμε δείχνουν ότι τα αντισώματα που δημιουργούνται από το εμβόλιο εξουδετερώνουν την μετάλλαξη Δέλτα, κάτι πολύ καθησυχαστικό», συμπλήρωσε ο Καβαλέρι.

Βέβαια, παρόλο που οι εμβολιασμοί στην ΕΕ προχωρούν με ταχείς ρυθμούς, ο ΠΟΥ επισημαίνει πως, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, τα κρούσματα σημειώνουν εκ νέου αύξηση, μετά από ένα δίμηνο ύφεσης. Η αλλαγή αυτή επήλθε λόγω της αυξανόμενης διασποράς της μετάλλαξης Δέλτα, που αποδείχθηκε ισχυρότερη από την- προηγουμένως κυριαρχούσα- βρετανική μετάλλαξη.

Ο Καβαλέρι κάλεσε όλες τις εταιρείες παρασκευής εμβολίων να συνεχίσουν να ελέγχουν τη δράση των εμβολίων τους κατά των μεταλλάξεων, συμπεριλαμβανομένης της πιο πρόσφατης «Δέλτα+».

«Ολοένα και περισσότερες νέες μεταλλάξεις κάνουν την εμφάνισή τους τον τελευταίο καιρό και περιμένουμε πως θα έρθουν κι άλλες», διευκρινίζει ο επικεφαλής.

«Τώρα μας απασχολεί η λεγόμενη Δέλτα+ μετάλλαξη, η οποία παρουσιάζει διαφορές στην πρωτεΐνη- ακίδα της. Είναι σημαντικό να την εξετάσουμε ενδελεχώς».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει