ΕΜΑ: Έρευνα για διαταραχές στην έμμηνο ρύση μετά τα εμβόλια Pfizer και Moderna

Ο ΕΜΑ δήλωσε την Παρασκευή (11/2) ότι επανεξετάζει αναφορές για διαταραχές στην έμμηνο ρύση, όπως έντονη αιμορραγία και απουσία περιόδου σε γυναίκες που είχαν κάνει τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna.

Η έρευνα ξεκινά, σύμφωνα με το Reuters, με αφορμή αναφορές για διαταραχές της εμμήνου ρύσεως μετά τα εμβόλια για τον κοροναϊό που είναι βασισμένα σε τεχνολογία mRNA, ωστόσο δεν είναι σαφές εάν υπάρχει αιτιώδης σύνδεση μεταξύ των εμβολίων και των αναφορών, ανέφερε η υπηρεσία.

Οι διαταραχές της εμμήνου ρύσεως μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και λόγω άγχους ή κούρασης, ανέφερε ο EMA, προσθέτοντας ότι περιπτώσεις τέτοιων διαταραχών έχουν επίσης αναφερθεί μετά τη μόλυνση από τον κοροναϊό.

Έρευνα έχει δείξει αλλαγές στην περίοδο μετά τον εμβολιασμό

Ο εμβολιασμός κατά του κοροναϊού συνδέθηκε με μια μικρή, προσωρινή αλλαγή στη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, η οποία συνέλεξε δεδομένα από σχεδόν 4.000 χρήστες μιας εφαρμογής που παρακολουθεί τον εμμηνορροϊκό κύκλο.

Ωστόσο, ο EMA είπε τον Δεκέμβριο ότι δεν είχε αποδείξει σχέση μεταξύ των αλλαγών στους εμμηνορροϊκούς κύκλους και των εμβολίων για τον κοροναϊό, αφού μια μελέτη στη Νορβηγία έδειξε ότι ορισμένες γυναίκες είχαν πιο έντονες αιμορραγίες μετά τον εμβολιασμό.

Μετά από εξέταση των διαθέσιμων στοιχείων, η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης (PRAC) του EMA είπε ότι αποφάσισε να ζητήσει αξιολόγηση όλων των διαθέσιμων δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων των αναφορών από ασθενείς και επαγγελματίες υγείας, κλινικών δοκιμών και της δημοσιευμένης βιβλιογραφίας.

Ο ΕΜΑ πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι τα εμβόλια του κοροναϊού επηρεάζουν τη γονιμότητα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει