Εμμηνόπαυση: Κι όμως συμβαίνει και στους άνδρες

Οι γυναίκες μπορεί να μην είναι οι μόνες που υποφέρουν από τις επιπτώσεις της αλλαγής των ορμονών. Και ίσως τελικά ο όρος «ανδρική εμμηνόπαυση» να μην απέχει πολύ από την πραγματικότητα.

Ορισμένοι γιατροί διαπιστώνουν ότι οι άνδρες αναφέρουν μερικά από τα ίδια συμπτώματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην περιεμμηνόπαυση και την εμμηνόπαυση.

Η ιατρική κοινότητα συζητά εάν οι άνδρες πραγματικά περνάνε ή όχι από μια καλά καθορισμένη εμμηνόπαυση. Οι γιατροί λένε ότι οι άνδρες που λαμβάνουν θεραπεία με τεστοστερόνη ανέφεραν ανακούφιση από μερικά από τα συμπτώματα που σχετίζονται με τη λεγόμενη ανδρική εμμηνόπαυση.

Τι είναι η ανδρική εμμηνόπαυση;

Επειδή οι ​​άνδρες δεν περνούν από μια καλά καθορισμένη περίοδο που αναφέρεται ως εμμηνόπαυση, ορισμένοι γιατροί αναφέρονται σε αυτό το πρόβλημα ως μείωση των ανδρογόνων (τεστοστερόνης) στους άνδρες που γερνάνε ή σε αυτό που ορισμένοι αποκαλούν χαμηλή τεστοστερόνη. Οι άνδρες βιώνουν μια μείωση στην παραγωγή της ανδρικής ορμόνης της τεστοστερόνης με τη γήρανση, αλλά αυτό συμβαίνει και με παθήσεις όπως ο διαβήτης.

Μαζί με τη μείωση της τεστοστερόνης, ορισμένοι άνδρες βιώνουν συμπτώματα που περιλαμβάνουν:

* Κούραση

* Αδυναμία

* Κατάθλιψη

* Σεξουαλικά προβλήματα

Η σχέση αυτών των συμπτωμάτων με τα μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης είναι ακόμα αμφιλεγόμενη.

Σε αντίθεση με την εμμηνόπαυση στις γυναίκες, όταν η παραγωγή ορμονών σταματά εντελώς, η μείωση της τεστοστερόνης στους άνδρες είναι μια αργή διαδικασία. Οι όρχεις, σε αντίθεση με τις ωοθήκες, δεν ξεμένουν εντελώς από την ουσία που χρειάζονται για να κάνουν την τεστοστερόνη. Ενας υγιής άνδρας μπορεί να είναι σε θέση να παράγει σπέρμα ακόμα και στα 80 του ή αργότερα.

Ωστόσο, ως αποτέλεσμα ασθένειας, ανεπαίσθητες αλλαγές στη λειτουργία των όρχεων μπορεί να συμβούν ως την ηλικία των 45 έως 50 και πιο δραματικά μετά την ηλικία των 70 σε ορισμένους άνδρες.

Πώς γίνεται η διάγνωση της ανδρικής εμμηνόπαυσης;

Για να γίνει η διάγνωση της ανδρικής εμμηνόπαυσης, ο γιατρός θα πρέπει να:

* πραγματοποιήσει μια φυσική εξέταση

* ρωτήσει σχετικά με τα συμπτώματα

* ζητήσει να γίνουν εξετάσεις, ώστε να αποκλειστούν προβλήματα υγείας που μπορεί να συμβάλλουν στην κατάσταση

* ζητήσει εξετάσεις αίματος, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν μέτρηση του επιπέδου της τεστοστερόνης

Μπορεί η ανδρική εμμηνόπαυση να αντιμετωπιστεί;

Αν τα επίπεδα της τεστοστερόνης είναι χαμηλά, η θεραπεία υποκατάστασης τεστοστερόνης μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τα συμπτώματα, όπως:

* Απώλεια ενδιαφέροντος για σεξ (μειωμένη λίμπιντο)

* Κατάθλιψη

* Κούραση

Οπως συμβαίνει με την θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης στις γυναίκες, η θεραπεία υποκατάστασης τεστοστερόνης έχει πιθανούς κινδύνους και παρενέργειες. Η υποκατάσταση της τεστοστερόνης είναι κάτι που μπορεί να επιδεινώσει τον καρκίνο του προστάτη, για παράδειγμα.

Αν σκέφτεστε θεραπεία υποκατάστασης ανδρογόνων, μιλήστε με το γιατρό για να μάθετε περισσότερα. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να συστήσει συγκεκριμένο τρόπο ζωής ή άλλες αλλαγές για να βοηθήσει με μερικά από τα συμπτώματα της ανδρικής εμμηνόπαυσης. Αυτά περιλαμβάνουν:

* Διατροφή

* Πρόγραμμα άσκησης

* Φάρμακα, όπως αντικαταθλιπτικά

***

Διαβάστε επίσης:

Ανδρική εμμηνόπαυση: Mύθος ή πραγματικότητα;

Μπορεί επίσης να σας αρέσει