Εμβόλια AstraZeneca και Johnson & Johnson: Στάση αναμονής για εγκύους

Στη μεγάλη συζήτηση που έχει ανοίξει σχετικά με το πόσο ασφαλές είναι να εμβολιάζονται έγκυες γυναίκες με το εμβόλιο της AstraZeneca, αναφέρθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου κατά την ενημέρωση για τον κοροναϊό.

Μεταξύ άλλων η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε πως: «Στάδιο με στάδιο φτάσαμε να πούμε από την πλήρη απαγόρευση να εμβολιάζεται μια έγκυος, ότι μπορεί να εμβολιαστεί. Τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί για τις κυήσεις προήλθαν από την Αμερική και έδειξαν ότι δεν υπάρχει ανησυχία σχετικά με τον εμβολιασμό και την κύηση.

Tα εμβόλια ιικού φορέα (όπως της AstraZeneca και της Johnson & Johnson) είναι κατά 99,9% ασφαλή. Μειονεκτούν στο ότι δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα που να στηρίζουν την απόλυτα ασφαλή χρήση κατά την κύηση. Αν και είναι περίπου σίγουρο ότι θα είναι ασφαλή, εντούτοις προκρίνεται στάση αναμονής για λίγο, μέχρι να έχουμε στοιχεία και για αυτά τα εμβόλια.

Έτσι, η σύσταση είναι προς το παρόν οι γυναίκες που είναι έγκυες ή σκοπεύουν να τεκνοποιήσουν, να κάνουν εμβόλιο Moderna ή Pfizer.

Σε ό,τι αφορά το εμβόλιο της Johnson & Johnson πριν μία εβδομάδα είχαμε την απόφαση για άρση της χορήγησης. Στο διάστημα αυτό έγινε λεπτομερής έλεγχος για τα περιστατικά θρόμβωσης. Η απόφαση ήταν κοινή για την άρση της απαγόρευσης χορήγησης. Ο αριθμός των περιπτώσεων ήταν 15 περιπτώσεις ανά 7,9 εκατ. δόσεις σε γυναίκες ηλικίας 18-49 και από τα 15 περιστατικά θρόμβωσης μόνο τα δύο ήταν σε γυναίκες άνω των 50 ετών.

Ο χρόνος εμφάνισης των παρενεργειών είναι 1-2 εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό. Η στάθμιση του κινδύνου σε σχέση με τον κίνδυνο της νόσου οδήγησε στην απόφαση για επανάληψης της χορήγησής του. Οφείλουμε να είμαστε ενημερωμένοι για αυτά τα σπάνια περιστατικά, και οι υγειονομικοί και το κοινό. Η επιτήρηση συνεχίζεται.

Η εθνική επιτροπή εμβολιασμών λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα δεδομένα γνωμοδότησε θετικά για στην άρση της απαγόρευσης για το Johnson & Johnson και στη χώρας μας, λαμβάνοντας υπόψη και τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Η απόσταση των δυο δόσεων

Η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε και στο μεσοδιάστημα που υπάρχει ανάμεσα στις δυο δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca.

Όπως εξήγησε, επειδή η απόσταση είναι 12 εβδομάδων, όποιος επιθυμεί μπορεί να το μειώσει λίγο αλλά με μικρότερο ανοσιολογικό αποτέλεσμα.

«Το πρόγραμμα παραμένει σταθερό, η πρώτη από τη δεύτερη δόση να απέχει 12 εβδομάδες. Με αυτό το σχήμα έχει επιτευχθεί άριστο ανοσιολογικό αποτέλεσμα. Αν κάποιος επιθυμεί να εμβολιαστεί νωρίτερα, μπορεί να γίνει με μια μείωση της άριστης ανοσιολογικής απάντησης, αλλά όχι τόσο ώστε να μεταβάλλει το αποτέλεσμα του εμβολιασμού», ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει