Εμβόλιο Johnson & Johnson: Τι ισχύει για την τρίτη δόση

«Η τρίτη δόση των εμβολίων θα είναι mRNA εμβόλιο για τα άτομα που έχουνε λάβει δυο δόσεις mRNA βασικού εμβολιασμού και μια δόση mRNA εμβόλιο σε άτομα που έχουνε λάβει ως βασικό σχήμα εμβολιασμού δυο δόσεις εμβολίου AstraZeneca ή μια δόση εμβολίου Johnson & Johnson».

Αυτό δήλωσε η Μαρία Θεοδωρίδου σε συνέχεια της κοινής συνεδρίασης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και της Επιτροπής Αντιμετώπισης των Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας, την προηγούμενη εβδομάδα, με αντικείμενο την επέκταση του εμβολιαστικού προγράμματος με τη χορήγηση μιας αναμνηστικής δόσης για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού.

«Οι Επιτροπές έλαβαν υπόψιν τους την τρέχουσα βιβλιογραφία, καθώς και τις απόψεις των επιστημονικών εταιρειών και προέβησαν στην σύσταση της αναμνηστικής δόσης που θα χορηγείται τέσσερις εβδομάδες μετά την δεύτερη δόση», τόνισε η καθηγήτρια κατά την ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας, «στις παρακάτω ομάδες ασθενών υψηλού κινδύνου:

Η πρώτη κατηγορία είναι άτομα με μεταμόσχευση. Μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων.

Άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση.

Άτομα με νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτονεακή κάθαρση.

Καρκίνος υπό αγωγή.

Καρκίνος συμπαγούς οργάνου σε άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία και στην θεραπεία περιλαμβάνεται η χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή άλλου τύπου θεραπεία.

Αιματολογικός καρκίνος κατά την τελευταία πενταετία.

Άτομα σε ανοσοκαταστολή, στα οποία συμπεριλαμβάνονται ασθενείς με αντιφλεγμονώδη, αυτοάνοσα νοσήματα ή άλλα νοσήματα με ανοσοκαταστολή, που λαμβάνουν ειδικές ανοσοτροποποιητικές θεραπείες, όπως και άτομα με πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες ή άτομα με HIV λοίμωξη τα οποία έχουν CD4 κάτω από 200».

Μέρος της συνέντευξης τύπου που ακολούθησε απασχόλησε η ειδικότερη εφαρμογή της παραπάνω σύστασης σε όσους εμβολιάστηκαν με το μονοδοσικό εμβόλιο κατά του κοροναϊού.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση για το αν υπάρχουν δεδομένα για την αναγκαιότητα δεύτερης δόσης όσων έχουν κάνει το εμβόλιο της Johnson & Johnson -και αν ναι, πότε θα μπορούσαν να κάνουν δεύτερη δόση- η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού σημείωσε: «Ναι ήδη υπάρχουν σε συστάσεις που συζητούνται στην Αμερική, η πιθανότητα να χρησιμοποιηθεί δεύτερη δόση και για τους εμβολιασθέντες με Johnson & Johnson με μία δόση, δηλαδή μία δεύτερη δόση Johnson & Johnson».

Διευκρίνισε, έπειτα, πως «το Johnson & Johnson έχει γίνει σε ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες, κυρίως γενικού πληθυσμού, επομένως όταν έρθει η σειρά, όταν έρθει ο χρόνος για τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού, τότε αυτό θα έχει ξεκαθαρίσει».

Ο ΓΓ της ΠΦΥ Μάριος Θεμιστοκλέους συμπλήρωσε πως «ο πρώτος εμβολιασμός με Johnson & Johnson έγινε τέλος Μαΐου, άρα δεν μιλάμε για κάτι άμεσο. Ακόμα και να έρθει, αν κριθεί επιστημονικά μία δεύτερη δόση, φαντάζομαι δεν θα είναι έτσι σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, αυτό θα μας το καθορίσει η Επιτροπή».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει