Εμβόλιο Pfizer/ BioNTech: Νέα δεδομένα για τη θερμοκρασία διατήρησής του

Νέα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας ανατρέπουν τα δεδομένα για το εμβόλιο των BioNTech/Pfizer κατά της Covid-19, το οποίο δεν πρέπει να διατηρείται τελικά σε θερμοκρασίες χαμηλότερες από εκείνες που καταγράφονται τον χειμώνα στην Ανταρκτική, όπως σημειώνουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times.

Τα νέα αποτελέσματα αναμένεται να επιτρέψουν τη σημαντική επέκταση της διανομής του εμβολίου σε κλινικές, φαρμακεία και α\απομακρυσμένες περιοχές.

Τα δεδομένα σταθερότητας, τα οποία υποβλήθηκαν από τις δύο εταιρείες στις αμερικανικές αρχές, δείχνουν ότι το εμβόλιο μπορεί να διατηρηθεί σε κανονικές θερμοκρασίες ιατρικού καταψύκτη από -15 έως -25 βαθμούς Κελσίου για έως και δύο εβδομάδες, σε σύγκριση με τις προηγούμενες απαιτήσεις για αποθήκευση σε θερμοκρασίες -60 έως -80 βαθμών Κελσίου.

Ο Ουγκούρ Σαχίν, επικεφαλής της BioNTech, ανέφερε ότι η ικανότητα αποθήκευσης του εμβολίου σε υψηλότερες θερμοκρασίες μπορεί να δώσει στα εμβολιαστικά κέντρα «μεγαλύτερη ευελιξία».

Πρόσθεσε, σύμφωνα με τους FT, ότι η εταιρεία συνεχίζει να αναπτύσσει νέες συνθέσεις, προκειμένου να γίνει το εμβόλιο «ακόμη πιο εύκολο στη μεταφορά και τη χρήση».

Το εμβόλιο των BioNTech/Pfizer ήταν το πρώτο που πήρε έγκριση στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και την ΕΕ πέρυσι, όμως η ανάγκες αποθήκευσης και μεταφοράς του κάτω από τους -60 βαθμούς περιέπλεξαν τη διαδικασία διανομής του, ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές χωρίς υποδομές «ψυχρής αλυσίδας».

Η DHL, μια από τις εταιρείες που συμμετείχαν στην αποστολή των εμβολίων, δήλωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι οι κυβερνήσεις δεν κατάφεραν να προετοιμαστούν για την παράδοση του τελευταίου μιλίου, πέρα από τα εξειδικευμένα κέντρα διανομής και αποθήκευσης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει