Εμβόλιο: Προειδοποίηση ΕΜΑ για παρενέργειες από Pfizer και Moderna

Προειδοποίηση για παρενέργειες από τα εμβόλια Pfizer και Moderna απηύθυνε την Παρασκευή ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, ενώ έκανε νέα σύσταση για τα εμβόλια AstraZeneca και το Johnson & Johnson.

Συγκεκριμένα, η επιτροπή ασφαλείας του ΕΜΑ συνιστά να προστεθούν στη λίστα με τις παρενέργειες των εμβολίων της Pfizer και της Moderna, οι φλεγμονές στην καρδιά, περικαρδίτιδα και μυοκαρδίτιδα.

Αναφορικά με το εμβόλιο της Johnson & Johnson ο ΕΜΑ συνιστά να μην χορηγείται σε άτομα με ιστορικό συνδρόμου διαρροής των τριχοειδών αγγείων, ενώ για το AstraZeneca να αναγνωριστεί ως πιθανή παρενέργεια το σύνδρομο Γκιγιέν-Μπαρέ.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση η επιτροπή συνιστά την καταχώριση της μυοκαρδίτιδας και της περικαρδίτιδας ως νέων ανεπιθύμητων ενεργειών στις πληροφορίες προϊόντων για αυτά τα εμβόλια, μαζί με μια προειδοποίηση για την ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών στον τομέα της υγείας και των ατόμων που λαμβάνουν αυτά τα εμβόλια.

Η μυοκαρδίτιδα και η περικαρδίτιδα είναι φλεγμονώδεις καταστάσεις της καρδιάς. Τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλουν, αλλά συχνά περιλαμβάνουν δύσπνοια, ισχυρό καρδιακό παλμό που μπορεί να είναι ακανόνιστο (αίσθημα παλμών) και πόνο στο στήθος.

Εισήγηση για το εμβόλιο Johnson & Johnson

Η επιτροπή εισηγήθηκε επίσης ότι το σύνδρομο διαρροής των τριχοειδών αγγείων πρέπει να προστεθεί στις πληροφορίες του προϊόντος ως νέα παρενέργεια του εμβολίου.

Η Επιτροπή εξέτασε τρεις περιπτώσεις συνδρόμου διαρροής τριχοειδών αγγείων σε άτομα που έκαναν το εμβόλιο της Johnson & Johnson, τα οποία εμφανίστηκαν εντός 2 ημερών από τον εμβολιασμό. Ένας από αυτούς που είχαν προσβληθεί είχε ιστορικό του συνδρόμου και δύο από αυτούς πέθαναν στη συνέχεια.

«Πολύ νωρίς να αποφασιστεί αν χρειάζεται και τρίτη δόση»

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε επίσης ότι είναι πολύ νωρίς για να ορισθεί εάν θα χρειασθεί η χορήγηση περισσότερων των δύο δόσεων που σήμερα απαιτούνται για τα εγκεκριμένα εμβόλια κατά της Covid-19, προσθέτοντας ότι προς το παρόν το ισχύον πρωτόκολλο θεωρείται επαρκές.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει