Πράσινα Φύλλα vs Καρδιακή Νόσος
Μια νέα μακροχρόνια μελέτη δείχνει ότι η αυξημένη πρόσληψη βιταμίνης Κ1 από λαχανικά όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου από καρδιοπάθειες.
Τι έδειξε η έρευνα:
Ερευνητές παρακολούθησαν 1.436 ηλικιωμένες γυναίκες επί 14,5 χρόνια. Εκείνες με την υψηλότερη πρόσληψη βιταμίνης Κ1 (119 µg/ημέρα) είχαν:
43% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από αθηροσκλήρωση
Λιγότερο πάχυνση των αρτηριών
Λιγότερους θανάτους από εγκεφαλικά και εμφράγματα
Πού θα βρεις τη βιταμίνη K1
1 φλ. ωμό kale: 472 µg
1 φλ. ωμό σπανάκι: 145 µg
½ φλ. μπρόκολο μαγειρεμένο: 110 µg
½ φλ. λαχανάκια Βρυξελλών: 109 µg
½ φλ. λάχανο μαγειρεμένο: 82 µg
Μόνο μια μερίδα πρασινάδας την ημέρα αρκεί για να ξεπεράσεις τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη.
Προσοχή: Η μελέτη είναι παρατηρητική – δεν αποδεικνύει αιτία, μόνο συσχέτιση. Επίσης, βασίστηκε σε γυναίκες μεγάλης ηλικίας στην Αυστραλία, οπότε τα αποτελέσματα δεν ισχύουν απαραίτητα για όλους.
Συμπέρασμα: Αν θέλεις να προστατεύσεις την καρδιά σου χωρίς φάρμακα, ξεκίνα από το πιάτο σου. Ένα επιπλέον φλιτζάνι σπανάκι ή μπρόκολο την ημέρα ίσως σου σώσει τη ζωή.