Ενας αισιόδοξος σύντροφος κάνει καλό στην υγεία

Οι όρκοι του γάμου συχνά περιλαμβάνουν την υπόσχεση το ζευγάρι να μείνει μαζί στα καλύτερα και τα χειρότερα και τώρα μια νέα έρευνα κάνει τη σύνδεση, δείχνοντας πως η παρουσία αισιόδοξου συντρόφου ωφελεί την υγεία.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από 1.970 ετερόφυλα ζευγάρια ηλικίας άνω των 50 ετών, που παρακολουθήθηκαν για τέσσερα χρόνια και συγκέντρωσε πληροφορίες για την υγεία τους.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι άνθρωποι που είχαν αισιόδοξο σύντροφο είχαν καλύτερη φυσική κινητικότητα και λιγότερες χρόνιες ασθένειες. Αυτή η ευεργετική επίδραση ήταν ανεξάρτηση από το δικό τους επίπεδο αισιοδοξίας, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η μελέτη κυκλοφόρησε πρόσφατα από το περιοδικό Journal of Psychosomatic Research.

«Μια αυξανόμενη τάση της έρευνας δείχνει πως η αισιοδοξία του συντρόφου μας έχει σημαντική επίδραση στην δική μας υγεία και ευημερία. Είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει πως η αισιοδοξία κάποιου άλλου μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας», αναφέρει ο επικεφαλής συγγραφέας, Eric Kim, διδακτορικός φοιτητής του Τμήματος Ψυχολογίας, στο Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν.

Η αισιοδοξία στα ζευγάρια σχετίζεται με τα υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης των σχέσεων και με την καλύτερη λύση των κοινών προβλημάτων.

«Πρακτικά μιλώντας μπορείτε να φανταστείτε μια αισιόδοξη σύζυγο να ενθαρρύνει τον σύντροφό της να πάει στο γυμναστήριο, ή να φάει  ένα υγιεινό γεύμα, επειδή πιστεύει πως αυτή η συμπεριφορά θα κάνει τη διαφορά στην υγεία του. Ο εντοπισμός παραγόντων που προστατεύουν από τη μείωση της ποιότητας της υγείας, είναι σημαντικοί για την αύξηση του αριθμού των ηλικιωμένων που αντιμετωπίζουν τη διπλή απειλή της μείωσης της υγείας και της αύξησης του κόστους της υγιειονομικής περίθαλψης», τόνισε ο Kim.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει