Ενδείξεις προβλημάτων στο ήπαρ στους άνδρες

Το ήπαρ είναι ένα ζωτικό όργανο, απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργία του σώματος, καθώς παράγει τις ουσίες που χωνεύουν τα λίπη και τους υδατάνθρακες και βοηθά στην απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα.

Οταν ένας άνδρας έχει σοβαρά προβλήματα με το ήπαρ, υπάρχουν διάφορες σαφείς ενδείξεις. Τα προβλήματα του ήπατος διαγιγνώσκονται με βάση τη φύση αυτών των ενδείξεων, καθώς και τα αποτελέσματα των εξετάσεων αίματος.

Ικτερος

Ενα από τα βασικά συμπτώματα των ηπατικών προβλημάτων είναι ο ίκτερος. Ο ίκτερος κάνει το δέρμα και το λευκό τμήμα των ματιών να γίνονται κίτρινα και αποχρωματισμένα. Το κίτρινο χρώμα οφείλεται σε υψηλά επίπεδα ενός μορίου που ονομάζεται χολερυθρίνη, το οποίο συνήθως διασπάται από το ήπαρ. Εκτός από το κίτρινο δέρμα και το κίτρινο χρώμα στα μάτια, η χολερυθρίνη κάνει τα ούρα να παίρνουν ένα ασυνήθιστα σκούρο χρώμα. Ο ίκτερος δεν είναι απλώς το βασικό σημάδι των ηπατικών προβλημάτων, αλλά είναι συχνά το πρώτο και, περιστασιακά, το μόνο σημάδι των ηπατικών προβλημάτων.

Πρησμένη κοιλιά

Τα προβλήματα με το ήπαρ συνήθως προκαλούν τη διόγκωσή του. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο στο άνω δεξί τεταρτημόριο της κοιλιάς. Στο πρήξιμο της κοιλιάς μπορεί να συμβάλλει και η συσσώρευση ενός υγρού στην κοιλιά που ονομάζεται ασκίτης.

Ορμονική ανισορροπία

Τα προβλήματα με το ήπαρ μπορούν επίσης να προκαλέσουν ανισορροπία των ορμονών στο σώμα. Συγκεκριμένα, αν και το ήπαρ συνεχίζει να μεταβολίζει ινσουλίνη, εμφανίζεται αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία είναι η ανικανότητα των κυττάρων να χρησιμοποιούν σωστά την ινσουλίνη, την ορμόνη που μετακινεί τη γλυκόζη από την κυκλοφορία του αίματος στα κύτταρα. Η αντίσταση στην ινσουλίνη συνδέεται επίσης με τη στυτική δυσλειτουργία. Επιπλέον, η αύξηση της παραγωγής οιστρογόνων από την ηπατική νόσο μπορεί να προκαλέσει τους άνδρες γυναικεία εμφάνιση, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης των μαστών, η οποία κλινικά αποκαλείται γυναικομαστία.

Ανωμαλίες κοπράνων

Τα προβλήματα με το ήπαρ μπορεί να προκαλέσουν ασυνήθιστα ανοιχτόχρωμα κόπρανα. Το ανοιχτό χρώμα των κοπράνων σχετίζεται με προβλήματα στην παραγωγή χολής, που παράγεται από το ήπαρ. Εναλλακτικά, τα κόπρανα μπορεί να είναι ασυνήθιστα σκούρα, σχεδόν μαύρα στο χρώμα, κάτι που προκαλείται όταν αναμειγνύεται αίμα με κόπρανα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει