Η επαφή σκοτώνει τη σαλμονέλα

Το έντερό μας είναι η πατρίδα τρισεκατομμυρίων βακτηρίων, αριθμός που είναι μεγαλύτερος από τα κύτταρα που υπάρχουν στο υπόλοιπο σώμα μας.

Αυτά τα βακτήρια μας βοηθούν να χωνέψουμε την τροφή μας, να απορροφήσουμε τα θρεπτικά συστατικά και να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Αυτό το συγκρότημα του βακτηριακού οικοσυστήματος που ονομάζεται μικροχλωρίδα του εντέρου αποτρέπει παράλληλα στα κακά βακτηρίδια να αποικίσουν το σώμα μας και να μας αρρωστήσουν.

Ως μέρος της σχέσης συμβίωσης ανάμεσα στη μικροχλωρίδα του εντέρου και το σώμα μας, τα βακτήρια που προέρχονται από την διατροφή μας, μετατρέπουν τα τρόφιμα σε ενώσεις, κάτι που δε μπορούμε να κάνουμε εμείς. Μερικές απ’ αυτές τις ενώσεις είναι μέρος του οπλοστασίου που καταπολεμά τα επιβλαβή βακτήρια. Μέχρι σήμερα αυτοί ήταν οι μόνοι γνωστοί αμυντικοί μηχανισμοί που σχετίζονται με τα βακτήρια του εντέρου.

Η Δρ Carmen Pin και ο  υποψήφιος διδάκτορ Gaspar Avendaño-Perez, του Ινστιτούτου Ερευνας Τροφίμων που χρηματοδοτείται από το Συμβούλιο Ερευνας Βιοτεχνολογίας και Βιολογικών Επιστημών, ανακάλυψε πρόσφατα έναν νέο τρόπο αλληλεπίδρασης ανάμεσα στην σαλμονέλα και τα βακτήρια του εντέρου, που οδηγεί τελικά στην αδρανοποίηση της σαλμονέλας.

Αυτή η αλληλεπίδραση βασίζεται στο γεγονός ότι η σαλμονέλα και τα βακτήρια του εντέρου βρίσκονται σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους, μέσω επαφής κυττάρου με κύτταρο. Αυτός ο νέος τρόπος αλληλεπίδρασης μεταξύ των «καλών» και των «κακών» βακτηρίων μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη αποικισμού του εντέρου από διάφορα τροφικά παθογόνα.

Οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα κοπράνων από πολλούς υγιείς δότες και χρησιμοποίησαν μια πειραματική εγκατάσταση ενός μοντέλου του παχέος εντέρου στο Ινστιτούτο Ερευνας Τροφίμων για την καλλιέργεια των βακτηρίων των κοπράνων μαζί με σαλμονέλα υπό συνθήκες που μιμούνται αυτές που επικρατούν στο ανθρώπινο παχύ έντερο.

Τα βακτήρια του εντέρου ουσιαστικά αδρανοποίησαν τη σαλμονέλα, αλλά μόνο όταν ήταν δυνατή η επαφή των κυττάρων των δύο πληθυσμών. Η αδρανοποίηση της σαλμονέλας δεν παρατηρήθηκε όταν στο σύστημα συμπεριελήφθη μια μεμβράνη που εμπόδιζε την επαφή μεταξύ των κυττάρων των δύο πληθυσμών.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει