Νέα επαναστατική μέθοδος για δημουργία βλαστοκυττάρων

Μια μείζονα επιστημονική ανακάλυψη ισχυρίζονται ότι έκαναν Ιάπωνες επιστήμονες μέσω μιας νέας τεχνικής που δημιουργεί εμβρυικά βλαστοκύτταρα, βυθίζοντας απλά τα κύτταρα του αίματος μέσα σε οξύ.

Η τεχνική που εφαρμόστηκε με επιτυχία σε ποντίκια, αν λειτουργήσει εξίσου αποτελεσματικά στους ανθρώπους θα οδηγήσει σε μια εντελώς νέα εποχή εξατομικευμένης ιατρικής που θα αλλάξει όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, γεγονός που δικαιολογεί τον ενθουσιασμό των επιστημόνων, που βλέπουν να ανοίγονται μπροστά τους νέοι θεραπευτικοί δρόμοι.

Η πρόσφατη εξέλιξη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature, θα μπορούσε να κάνει την τεχνολογία φθηνότερη, ταχύτερη και ασφαλέστερη.

Τα βλαστοκύτταρα μπορούν να μετατραπούν σε οποιονδήποτε ιστό και έχουν ήδη δοκιμαστεί για την επούλωση της καρδιάς, του εγκεφάλου και των ματιών. Το ανθρώπινο σώμα είναι φτιαγμένο από κύτταρα με ένα συγκεκριμένο ρόλο (νευρικά κύτταρα, ηπατικά κύτταρα, μυϊκά κύτταρα) και ο ρόλος αυτός είναι σταθερός.

Ωστόσο, τα βλαστοκύτταρα μπορούν να γίνουν οποιοσδήποτε άλλος τύπος κυττάρου και για το λόγο αυτό αποτελούν ένα σημαντικό πεδίο έρευνας στην ιατρική για τη δυνατότητά τους να αναγεννήσουν το σώμα.

Oμως, η πηγή των βλαστοκυττάρων είναι τα έμβρυα, επομένως πρόκειται για μια «ηθικά φορτισμένη» πηγή. Μια άλλη έρευνα που βραβεύτηκε με βραβείο Νόμπελ έδειξε πως θα μπορούσαν επίσης τα κύτταρα του δέρματος να «επαναπρογραμματιστούν γενετικά» για να γίνουν τα βλαστικά κύτταρα (ονομάζονται πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα).

Λουτρό οξέος

Τώρα η νέα μελέτη δείχνει ότι μια τρίτη μέθοδος, η εμβάπτιση των κυττάρων του αίματος σε ένα ασθενές διάλυμα οξέος για περίπου 30 λεπτά, λειτουργεί σαν σοκ και αναπρογραμματίζει τα κύτταρα, μετατρέποντάς τα σε βλαστοκύτταρα.  Από αυτή τη νέα μέθοδο επιβιώνει περίπου το 25% των κυττάρων από το «στρες» της εμβάπτισης στο οξύ και το 30% από αυτά μετατρέπονται σε βλαστοκύτταρα. Πρόκειται για ένα πραγματικά τεράστιο ποσοστό σε σχέση με την αποδοτικότητα της τάξης μόλις του 1% που έχουν οι άλλες τεχνικές επαναπρογραμματισμού.

Η δρ Haruko Obokata, από το Κέντρο Εξελικτικής Βιολογίας Riken στην Ιαπωνία, τόνισε ότι τα κύτταρα θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στο περιβάλλον τους μ’ αυτόν τον τρόπo: «Είναι συναρπαστικό να σκεφτούμε τις νέες δυνατότητες που μας προσφέρουν αυτά τα ευρήματα, όχι μόνο στην αναγεννητική ιατρική, αλλά και στον καρκίνο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η σημαντική αυτή ανακάλυψη επιτεύχθηκε στα κύτταρα του αίματος ποντικού αλλά η έρευνα πραγματοποιείται τώρα για να επιτύχει τα ίδια αποτελέσματα με το ανθρώπινο αίμα.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα ο Chris Mason, καθηγητής της αναγεννητικής ιατρικής στο Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου, τόνισε πως αν αυτή η ανακάλυψη λειτουργήσει και στους ανθρώπους, τότε μπορούμε να πούμε πως έφτασε τελικά η εποχή της εξατομικευμένης ιατρικής:

«Φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, όμως ο αριθμός των εμπειρογνωμόνων που πήραν μέρος στην έρευνα και την αξιολόγησαν με πείθει ότι είναι έτσι. Αν λειτουργήσει και στους ανθρώπους όπως το κάνει στα ποντίκια, θα είναι ταχύτερο, φθηνότερο και ασφαλέστερο απ’ ό,τι άλλες τεχνολογίες».

Ενα πεδίο που θα μπορούσε να εφαρμοστεί η νέα μέθοδος είναι ο τομέας της όρασης. Για την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας που προκαλεί απώλεια όρασης, χρειάζονται 10 μήνες από το δείγμα του δέρματος του ασθενούς μέχρι τη θεραπεία που θα μπορούσε να εγχυθεί στον οφθαλμό και μάλιστα με τεράστιο κόστος. Με τη νέα μέθοδο θα μπορούσε να γίνει άμεσα και παράλληλα να εξοικονομηθούν χρήματα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει