Επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι για τους σεισμούς της Εύβοιας

Οι δύο ισχυροί σεισμοί που σημειώθηκαν τα ξημερώματα της Τρίτης (18/11) στον Ευβοϊκό Κόλπο, διχάζουν τους σεισμολόγους που εμφανίζονται αρκετά επιφυλακτικοί σχετικά με το αν είναι κύριοι σεισμοί ή προσεισμοί.

Παρόλο που συμφωνούν ότι, αν και το επίκεντρο του σεισμού βρίσκεται στο νότιο τμήμα του ρήγματος της Αταλάντης δεν υπάρχει πιθανότητα ενεργοποίησης του ρήγματος, η μετασεισμική δραστηριότητα για κάποιους δεν είναι ομαλή ενώ κατ’ άλλους το γεγονός ότι έχουν γίνει αρκετοί μικρότεροι σεισμοί βοηθά στο να εκτονωθεί η σεισμική δραστηριότητα, άρα και να ελαχιστοποιηθεί το ενδεχόμενο να γίνει άλλος μεγάλος σεισμός.

Σύμφωνα με τον σεισμολόγο Γεράσιμο Παπαδόπουλο, μετασεισμική δραστηριότητα, αλλά ενδεχομένως και σεισμός μεγαλύτερης κλίμακας Ρίχτερ θα πρέπει να αναμένεται τα επόμενα 24ωρα. Και ο ίδιος ωστόσο υποστήριξε πως ο σεισμός δεν συσχετίζεται με ενεργοποίηση του ρήγματος της Αταλάντης.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Γεωλογίας στο πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Ευθύμιος Λέκκας τονίζει ότι οι δίδυμοι σεισμοί προκλήθηκαν από την ενεργοποίηση μικρών παρακείμενων ρηγμάτων του ρήγματος της Αταλάντης, τα οποία δεν έχουν τη δυνατότητα για μεγάλα σεισμικά μεγέθη.

Την ίδια στιγμή ο ομότιμος καθηγητής σεισμολογίας Βασίλειος Παπαζάχος δηλώνει πως δεν υπάρχει καμιά ένδειξη για άμεσα επερχόμενο μεγάλο σεισμό από τον εστιακό χώρο του Ευβοϊκού Κόλπου.

Τέλος, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει μεγαλύτερος σεισμός στην περιοχή του Ευβοϊκού Κόλπου και μάλιστα συνέστησε προσοχή στον κόσμο, λόγω της μεγάλης σεισμικότητας της περιοχής. Διευκρίνισε, ωστόσο κι αυτός πως το επίκεντρο δεν προέρχεται από το ρήγμα της Αταλάντης, αλλά βρίσκεται πολύ κοντά σε αυτό, όμως με τέτοιου μεγέθους σεισμούς δεν  υπάρχει ενδεχόμενο ενεργοποίησής του.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει