Επικίνδυνα βακτήρια μπορεί να κρύβονται μέσα στη μύτη

Τα άτομα που είναι φορείς σταφυλόκοκκου μπορεί να μεταδώσουν απειλητικές για τη ζωή λοιμώξεις σε νοσοκομειακό περιβάλλον από βακτήρια του μικροβίου που κρύβονται βαθιά μέσα στη μύτη, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι ερευνητές εξέτασαν 12 υγιείς ανθρώπους και διαπίστωσαν ότι παλαιότερα στελέχη του σταφυλόκοκκου που βρίσκονταν βαθιά μέσα στη μύτη τους και είχαν αγνοηθεί, μπορεί να αποτελέσουν «δεξαμενές» για μια σημαντική αιτία της ασθένειας. Σχεδόν τα μισά από τα στελέχη του Staphylococcus aureus, είναι ανθεκτικά στα μικρόβια.

Είναι γνωστό ότι ο Staphylococcus aureus μπορεί να βρίσκεται στο δέρμα και στους χώρους χαμηλά στη μύτη. Αν και υπάρχουν τρόποι για την εξάλειψη των βακτηρίων, συνήθως αυτά επιστρέφουν μετά από εβδομάδες ή μήνες.

Τα νέα ευρήματα, που παρουσιάστηκαν στο περιοδικό Cell Host & Microbe και σύμφωνα με τα οποία τα βακτήρια μπορεί να υπάρχουν στο εσωτερικό της μύτης, έχουν τη δυνατότητα να εξηγήσουν γιατί συμβαίνει αυτό, τόνισαν οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ.

«Περίπου το ένα τρίτο των ανθρώπων είναι φορείς του ανθεκτικού Staphylococcus aureus, ένα ακόμα τρίτο είναι περιστασιακοί φορείς, ενώ οι υπόλοιποι δεν φέρουν στελέχη του ιού», τόνισε ο ανώτερος συντάκτης της μελέτης δρ David Relman, καθηγητής Ιατρικής, Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας.

«Αυτό δεν σημαίνει πως ο καθένας που είναι φορέας του σταφυλόκοκκου θα αρρωστήσει απ’ αυτόν. Οταν βγαίνετε έξω και είστε κατά τ’ άλλα υγιείς η προσπάθεια να απαλλαγείτε από τον Staphylococcus aureus δεν είναι απαραίτητη, χώρια που κάποιες φορές είναι και μάταιη», τονίζει ο Relman.

«Οταν, όμως, κάποιος φορέας εισέρχεται στο νοσοκομείο με υποκείμενη νόσο ή με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, ή με κάποιο δερματολογικό πρόβλημα, τότε η μεταφορά του Staphylococcus aureus συνιστά μια σημαντική ευθύνη», τονίζει.

Ο Staphylococcus aureus εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος, μέσω μιας πληγής, τομής ή καθετήρα και μπορεί να προκαλέσει δυνητική απειλή για τη ζωή δημιουργώντας προβλήματα όπως σήψη, πνευμονία ή λοίμωξη των βαλβίδων της καρδιάς.

Ο Relman και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν επίσης ότι ένα είδος βακτηρίου που ονομάζεται κορυνοβακτήριο ψευδοδιφθερίτη (Corynebacterium pseudodiphtheriticum) μπορεί να ανταγωνιστεί τον Staphylococcus aureus βαθιά μέσα στη μύτη. Είναι πιθανό σύμφωνα με τους ερευνητές το κορυνοβακτήριο ψευδοδιφθερίτη ή κάποιο μοριακό προϊόν που παράγει, να αποδειχθεί χρήσιμο στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.