Επηρεάζει ο τρόπος μαγειρέματος του ψαριού τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου;

Τα ψάρια είναι συνώνυμα με την υγιεινή διατροφή. Ωστόσο, ο τρόπος που θα τα μαγειρέψετε καθορίζει στο μέγιστο βαθμό το όφελος που μπορείτε να πάρετε από την κατανάλωσή τους.

Και αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τον Δρ Daariush Mozaffarian διαπίστωσε ότι τα ηλικιωμένα άτομα που κατανάλωναν περισσότερο τόνο και άλλους τύπους ψαριών παρουσίασαν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ομως, το επίπεδο της εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου ποικίλλει, ανάλογα με το αν το ψάρι ψήνεται ή τηγανίζεται. Ο τόνος και τα βραστά ή ψητά ψάρια 1-4 φορές την εβδομάδα μειώνουν μέχρι και 27% τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, ενώ η κατανάλωση τόνου και βραστών ή ψητών ψαριών πέντε φορές την εβδομάδα μειώνει τον κίνδυνο μέχρι και 30%.

Αντίθετα, τα τηγανητά ψάρια δεν προσφέρουν το παραμικρό πλεονέκτημα με την κατανάλωσή τους. Μάλιστα, αν τρώει κανείς τηγανητά ψάρια περισσότερες από μία φορές την εβδομάδα ενδέχεται να αυξήσει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο μέχρι και 44%.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει