Επηρεάζει ο τρόπος ζωής τη γυναικεία γονιμότητα;

Η γυναικεία γονιμότητα μπορεί να επηρεαστεί από τις επιλογές του τρόπου ζωής σας. Σκεφτείτε απλά βήματα για να κρατήσετε το αναπαραγωγικό σας σύστημα υγιές.

Αν ελπίζετε να μείνετε έγκυος, τώρα ή στο μέλλον, μπορεί να αναρωτιέστε για τη γονιμότητά σας και το αν υπάρχουν τρόποι για να τη βελτιώσετε. Ορισμένοι παράγοντες μπορεί να είναι πέρα από τον έλεγχό σας, όπως τα ιατρικά θέματα που επηρεάζουν τη γυναικεία γονιμότητα. Υπάρχουν όμως και κάποιες επιλογές στον τρόπο ζωής σας που μπορούν να επηρεάσουν πολύ τη γονιμότητά σας.

Τι είναι η γυναικεία γονιμότητα;

Η γυναικεία γονιμότητα είναι η ικανότητα μιας γυναίκας να συλλάβει ένα βιολογικό παιδί. Εσείς και ο σύντροφός σας μπορεί να αναρωτιέστε για την γονιμότητά σας αν έχετε προσπαθήσει να μείνετε έγκυος κάνοντας σεξ χωρίς προφυλάξεις και με σταθερή συχνότητα για ένα χρόνο -ή τουλάχιστον για έξι μήνες- ιδιαίτερα αν είστε πάνω από 35 ετών, χωρίς επιτυχία.

Τι προκαλεί τα γυναικεία προβλήματα γονιμότητας

Υπάρχουν διάφορα θέματα που μπορεί να συμβάλλουν στα προβλήματα γονιμότητας μιας γυναίκας, όπως:

* Συνθήκες που επηρεάζουν την ωορρηξία

* Απόφραξη των σαλπίγγων, που προκαλείται συχνά από φλεγμονώδη νόσο της πυέλου – μια μόλυνση των γυναικείων αναπαραγωγικών οργάνων

* Ενδομητρίωση – μια κατάσταση στην οποία ο ιστός που κανονικά βρίσκεται στο εσωτερικό της μήτρας (ενδομήτριο) αναπτύσσεται εκτός μήτρας, δηλαδή στα όργανα της κοιλιάς και της λεκάνης

Η ηλικία παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη γυναικεία γονιμότητα. Η καθυστέρηση της εγκυμοσύνης μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες σύλληψης. Τα ωάρια σε μια μεγαλύτερη γυναίκα δεν γονιμοποιούνται τόσο εύκολα όσο σε μια νεότερη και πολλές φορές, ακόμα κι αν γονιμοποιηθούν δεν μπορούν να αναπτυχθούν κανονικά.

Τι μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την γονιμότητά σας

Η επιλογή ενός υγιεινού τρόπου ζωής μπορεί να βελτιώσει τη γονιμότητά σας.

Για παράδειγμα:

Διατήρηση υγιούς βάρους. Αν είστε υπέρβαρη ή αντίστοιχα ζυγίζετε πολύ κάτω από το κανονικό, μπορεί να επηρεαστεί η παραγωγή ορμονών και να ανασταλεί η κανονική ωορρηξία. Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους μπορεί να αυξήσει τη συχνότητα της ωορρηξίας και την πιθανότητα εγκυμοσύνης.

Πρόληψη των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων. Τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα όπως τα χλαμύδια ή η βλεννόρροια, αποτελούν την κύρια αιτία υπογονιμότητας, τόσο για τους άνδρες, όσο και για τις γυναίκες. Για να προστατεύσετε τον εαυτό σας από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα εφαρμόστε το ασφαλές σεξ. Περιορίστε τον αριθμό των σεξουαλικών συντρόφων και χρησιμοποιήστε προφυλακτικό κάθε φορά που κάνετε σεξ, ή παραμείνετε σε μια αμοιβαία μονογαμική σχέση με έναν σύντροφο που δεν έχει τέτοια προβλήματα. 

Υγιεινή διατροφή. Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει επαρκής έρευνα που να υποδηλώνει πως μια συγκεκριμένη δίαιτα βελτιώνει τη γονιμότητα και αυξάνει τις πιθανότητες σύλληψης, η υγιεινή διατροφή εξακολουθεί να μετράει. Η καλή διατροφή όπως και η καθημερινή προγεννητική βιταμίνη που περιέχει φυλλικό οξύ, είναι σημαντικό μέρος της φροντίδας πριν από τη σύλληψη και θα εξυπηρετήσει σωστά, τόσο εσάς, όσο και το μωρό σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Προγραμματισμός τακτικών εξετάσεων. Οι τακτικές επισκέψεις στον γιατρό θα σας βοηθήσουν να εντοπίσετε και να θεραπεύσετε παθήσεις υγείας που θα μπορούσαν να απειλήσουν τη γονιμότητά σας.

Διαχείριση του άγχους. Ερευνες έχουν δείξει πως το στρες μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες σύλληψης. Αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα για να δείτε αν το άγχος έχει επιπτώσεις στη γονιμότητα, είναι σοφό να ελαχιστοποιήσετε το άγχος και να τελειοποιήσετε πρακτικές υγιών μεθόδων αντιμετώπισής του, όπως τεχνικές χαλάρωσης την περίοδο που προσπαθείτε να συλλάβετε.

Τι είναι εκτός ορίων;

Οι υγιεινές επιλογές μετράνε πολύ και για να προστατεύσετε την γονιμότητά σας θα πρέπει:

Να μην καπνίζετε. Το κάπνισμα γερνάει τις ωοθήκες και εξαντλεί πρόωρα τα ωάριά σας. Αν καπνίζετε, συμβουλευτείτε το γιατρό σας, ώστε να σας βοηθήσει να σταματήσετε το κάπνισμα.

Περιορίστε την ποσότητα του αλκοόλ. Η βαριά κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο διαταραχών της ωοθηλακιορρηξίας και μερικές έρευνες έχουν δείξει πως ακόμα και ελαφριά κατανάλωση μπορεί να μειώσει την πιθανότητα σύλληψης. Αν θέλετε να μείνετε έγκυος σκεφτείτε πως πρέπει να αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ.

Περιορίστε την καφεΐνη. Παρά το γεγονός ότι οι απόψεις διίστανται, μερικές έρευνες δείχνουν ότι η υπερβολική καφεΐνη μπορεί να αυξήσει την παραγωγή οιστρογόνων ή να μειώσει τον μεταβολισμό των οιστρογόνων. Για την προστασία της γονιμότητάς σας, περιορίστε την ποσότητα καφεΐνης στη διατροφή σας στα 200-240 χιλιοστόγραμμα την ημέρα.

Σωματική δραστηριότητα με μέτρο. Η σωματική δραστηριότητα αποτελεί σημαντικό μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Αλλά η πολλή και έντονη αερόβια δραστηριότητα μπορεί να βλάψει την γυναικεία γονιμότητα αναστέλλοντας την ωορρηξία και μειώνοντας την παραγωγή της ορμόνης προγεστερόνης. Εάν έχετε ένα υγιές βάρος και σκέφτεστε να μείνετε έγκυος σύντομα, εξετάστε το ενδεχόμενο να περιορίσετε την αερόβια άσκησή σας σε περίπου επτά ώρες την εβδομάδα. Εάν είστε υπέρβαρες, ρωτήστε το γιατρό σας πόση αερόβια δραστηριότητα είναι εντάξει για εσάς.

Αποφύγετε την έκθεση σε τοξίνες. Η έκθεση σε διάφορες χημικές ουσίες ή ρύπους μπορεί να βλάψει τη γονιμότητά σας. Κομμώτριες, γυναίκες που δουλεύουν σε εργοστάσια χρωμάτων και άλλες ομάδες μπορεί να έχουν διαταραχές της εμμήνου ρύσεως. Ακόμα οι οδοντίατροι και οι βοηθοί τους που εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα οξειδίου του αζώτου και όποιες γυναίκες εκτίθενται σε αυξημένα επίπεδα οργανικών διαλυτών, όπως ξηρά χημικά καθαρισμού, καθώς και βιομηχανικές εργάτριες που εκτίθενται σε φάρμακα ή χημικές ουσίες κατά τη διάρκεια της διαδικασίας κατασκευής. Μοιραστείτε οποιεσδήποτε ανησυχίες μπορεί να έχετε σχετικά με την έκθεση σε τοξίνες με το γιατρό σας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει