Επηρεάζουν οι ορμόνες το ποσοστό αποχής στις εκλογές;

Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει τα υψηλά επίπεδα της κορτιζόλης (γνωστής ως «ορμόνης του στρες») με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και απώλεια μνήμης. Νέες μελέτες αναφέρουν ότι επηρεάζει και την ψήφο μας.

Mια ερευνητική ομάδα, αποτελούμενη από ερευνητές των Πανεπιστημίων της Νεμπράσκα και του Τέξας δημοσίευσε τα ευρήματά της στο περιοδικό Physiology & Behavior και σύμφωνα με αυτά υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η βιολογική προδιάθεση μπορεί να επηρεάσει την εκλογική συμπεριφορά ενός ατόμου.

Προηγούμενη μελέτη είχε υποδηλώσει πως οι άνθρωποι ήταν πιο πιθανό να ψηφίσουν πολιτικούς υποψηφίους που είχαν βαθύτερη φωνή.

Τώρα, η νέα μελέτη έθεσε ως στόχο να προσδιορίσει αν τα επίπεδα κορτιζόλης επηρεάζουν τον τρόπο που ένα άτομο ψηφίζει στις εκλογές. Η κορτιζόλη είναι μια γλυκοκορτικοειδής ορμόνη που παράγεται από τα επινεφρίδια ως απόκριση στο στρες.

«Είναι γνωστό εδώ και καιρό πως τα επίπεδα της κορτιζόλης σχετίζονται με την προθυμία του ανθρώπου να αλληλεπιδράσει κοινωνικά, κάτι που είναι αρκετά καλά εδραιωμένο στην ερευνητική βιβλιογραφία. Η μεγάλη συμβολή εδώ είναι πως κανείς δεν φαινόταν πραγματικά να προσέχει την πολιτική και τις συμπεριφορές ψήφου στο παρελθόν», λέει ο Kevin Smith του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Νεμπράσκα-Λίνκολν.

Υψηλά επίπεδα κορτιζόλης το απόγευμα οδηγούν σε αποχή

Για να φτάσουν στα ευρήματά τους οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα σάλιου από 105 συμμετέχοντες, οι οποίοι περιέγραψαν τους εαυτούς τους ως άτομα που δεν πολυενδιαφέρονταν για την πολιτική και ανήκαν τόσο στον συντηρητικό όσο και στον φιλελεύθερο χώρο.

Το σάλιο συλλέχθηκε από τους συμμετέχοντες πριν και κατά τη διάρκεια απογευματινών δραστηριοτήτων που είτε μείωσαν είτε αύξησαν το στρες τους. Η ομάδα στη συνέχεια μέτρησε τα επίπεδα της κορτιζόλης στα δείγματα, πριν αναλύσει τις αυτοαναφορικές συμπεριφορές ψήφου των συμμετεχόντων σε περισσότερες από έξι εθνικές εκλογικές αναμετρήσεις.

Διαπιστώθηκε πως οι δραστηριότητες που προκάλεσαν υψηλά επίπεδα στρες, αύξησαν με τη σειρά τους την παραγωγή κορτιζόλης. Αλλά πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως οι συμμετέχοντες που είχαν χαμηλά επίπεδα κορτιζόλης το απόγευμα είχαν περισσότερες πιθανότητες να ψηφίσουν, ενώ εκείνοι που είχαν υψηλά επίπεδα κορτιζόλης ήταν λιγότερο πιθανό να ψηφίσουν.

«Η συμμετοχή σε δραστηριότητες με άλλο προσανατολισμό, όπως για παράδειγμα η συμμετοχή σε μια θρησκευτική εκδήλωση δεν συνδέθηκε τόσο έντονα με τα επίπεδα της κορτιζόλης όσο συνδέθηκε η συμμετοχή και ψηφοφορία στις εκλογές», λέει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Jeff French, καθηγητής Ψυχολογίας και Βιολογίας και διευθυντής του προγράμματος Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως η συμμετοχή στις εθνικές εκλογές είναι γενικά χαμηλή και θεωρούν ότι μπορούν να εξηγήσουν το γιατί:

«Η πολιτική γενικά και η πολιτική συμμετοχή ειδικότερα είναι μια εγγενώς αγχωτική δραστηριότητα. Είναι επομένως λογικό τα άτομα με χαμηλές αντοχές σε ό,τι αφορά το στρες να αποφεύγουν να εμπλέκονται σ’ αυτή τη δραστηριότητα και η μελέτη μας επιβεβαίωσε ακριβώς αυτό», λέει ο French.

Σημειώνει, μάλιστα, πως προηγούμενη έρευνα έχει συσχετίσει τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης τις απογευματινές ώρες με κοινωνική απόσυρση, μείζονα καταθλιπτική διαταραχή, άγχος αποχωρισμού και βελτιωμένη μνήμη σε ό,τι αφορά τα ερεθίσματα φόβου, κάτι που μπορεί να εξηγήσει τα ευρήματα της επιστημονικής ομάδας.

«Η υψηλή κορτιζόλη το απόγευμα είναι ουσιαστικά η αντανάκλαση μιας ποικιλίας κοινωνικών, γνωστικών και συναισθηματικών διεργασιών και μπορεί επίσης να επηρεάσει ένα χαρακτηριστικό τόσο περίπλοκο, όσο η εκλογική συμπεριφορά», λέει ο French και προσθέτει:

«Το κλειδί σ’ αυτή την έρευνα είναι πως ενώ οι επιστήμονες της Κοινωνιολογίας έχουν περάσει δεκαετίες ολόκληρες προσπαθώντας να προβλέψουν τη συμπεριφορά του ψηφοφόρου βασιζόμενοι σε δημογραφικά στοιχεία, έχουν πολλά ακόμα να μάθουν εξετάζοντας τις βιολογικές διαφορές των ατόμων. Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν την απόφαση για συμμετοχή στην πιο σημαντική πολιτική δραστηριότητα μιας δημοκρατικής χώρας και η μελέτη μας δείχνει ότι η φυσιολογία του άγχους είναι ένας σημαντικός βιολογικός παράγοντας σ’ αυτή την απόφαση. Το πείραμά μας, βοηθά να εξηγήσουμε πληρέστερα γιατί μερικοί άνθρωποι συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία και κάποιοι άλλοι δεν το κάνουν».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει