Επιστήμονες εκπέμπουν SOS: Αόρατος κίνδυνος υγείας κρύβεται στα γλυκά των παιδιών

”
“Δεν σκεφτόμαστε ποτέ τι τρώμε — και το δίνουμε στα παιδιά μας.”
Ανησυχητικές αποκαλύψεις φέρνουν στο φως τον ρόλο του τάλκη (talc) — μιας ουσίας που παραμένει «αθόρυβα» παρούσα σε τρόφιμα, φάρμακα και γλυκά, παρά τους κινδύνους που συνδέονται με την υγεία, ακόμα και με τον καρκίνο.
Τι Συμβαίνει;
Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) συγκάλεσε πρόσφατα μια διακομματική επιστημονική επιτροπή για να επανεξετάσει τη χρήση του τάλκη σε προϊόντα διατροφής και φαρμακευτικά σκευάσματα, σύμφωνα με το Chemical & Engineering News.
Ο τάλκης χρησιμοποιείται ευρέως για να αποτρέπει την υγρασία και το «κόλλημα» στα προϊόντα. Αν και έχει αφαιρεθεί από τα περισσότερα καλλυντικά, παραμένει:
Στα τσίχλες, ως λευκή σκόνη για να μην κολλάνε στο περιτύλιγμα
Σε φάρμακα ευρείας χρήσης, όπως το Lipitor και το Nexium
Ίσως και σε βασικά τρόφιμα, όπως ρύζι και αλεύρι, χωρίς να δηλώνεται, καθώς η χρήση του ως «βοηθητικό επεξεργασίας» δεν απαιτεί αναγραφή στα συστατικά.
Τάλκης και Καρκίνος: Τι Λένε οι Επιστήμονες
Ο τάλκης έχει συσχετιστεί εδώ και δεκαετίες με καρκίνο των ωοθηκών και φλεγμονές του πεπτικού συστήματος. Η πιο γνωστή περίπτωση ήταν αυτή της Johnson & Johnson, όπου η FDA βρήκε αμίαντο στον τάλκη του βρεφικού της ταλκ, οδηγώντας την εταιρεία σε συμβιβασμό 8,9 δισ. δολαρίων.
“Τάλκης βρίσκεται στα γλυκά που τρώνε τα παιδιά μας. Βρίσκεται στο φαγητό μας,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος της FDA, Dr. Marty Makary.
Ο ίδιος τόνισε ότι ενώ βλέπουμε αυξανόμενα περιστατικά καρκίνου του πεπτικού σε νέους ανθρώπους, δεν εξετάζουμε αρκετά το ρόλο που μπορεί να παίζουν τέτοιες ουσίες, παρά το ότι υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία εδώ και χρόνια.
Γιατί Είναι Σημαντικό;
Αν και έχει γίνει πρόοδος στην αφαίρεση του τάλκη από προϊόντα σώματος, η παρουσία του στην τροφή και στα φάρμακα παραμένει ανεξέλεγκτη. Το πρόβλημα είναι ότι:
Η χρήση του ως “βοηθητικό” δεν απαιτεί αναγραφή στη συσκευασία
Η εξόρυξή του συχνά συνοδεύεται από μόλυνση με αμίαντο, ένα γνωστό καρκινογόνο
Τα παιδιά, κυρίως μέσω γλυκών και τσίχλας, είναι συχνοί αποδέκτες αυτής της ουσίας
Τι Μπορεί να Γίνει;
Η συζήτηση που άνοιξε η FDA ίσως φέρει αυστηρότερους κανονισμούς, ωστόσο οι ειδικοί καλούν σε επαγρύπνηση από τους καταναλωτές και τους γονείς, ώστε να ζητούν περισσότερη διαφάνεια στα προϊόντα που καταναλώνουν τα παιδιά.
“Είναι καιρός να σταματήσουμε να κλείνουμε τα μάτια και να εξετάσουμε σοβαρά τι περιέχει το φαγητό μας,” λένε οι επιστήμονες.
