Επιβεβαιώθηκε πως οι καμήλες είναι μία από τις πηγές του MERS

Οι καμήλες είναι σχεδόν βέβαιο πως αποτελούν πηγή του ιού MERS, που βρίσκεται σε ανάκαμψη σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, όπως ανέφεραν μετά από εκτεταμένες έρευνες οι ερευνητές.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Κολούμπια, του Πανεπιστημίου King Saud στο Ριάντ και του μη κερδοσκοπικού οργανισμού EcoHealth Alliance, που παρακολούθησαν τις καμήλες, βρήκαν πως αν όχι οι περισσότερες, πολλές απ’ αυτές έχουν μολυνθεί με ένα στέλεχος που γενετικά είναι σχεδόν πανομοιότυπο με αυτό που μολύνει τους ανθρώπους.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει εκφράσει ανησυχία σχετικά με την αύξηση του ιού MERS στη Μέση Ανατολή. Ο ΠΟΥ αναφέρει πάνω από 250 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 93 θανάτους από τον ιό, που ταυτοποιήθηκε το 2012. Ομως, η Σαουδική Αραβία ανέφερε περισσότερες περιπτώσεις στη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου, αφού ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ξεπέρασε τα 300 και οι θάνατοι τους 100.

Οι ερευνητές έκαναν γενετικές εξετάσεις για τον ιό, λαμβάνοντας ρινικό επίχρισμα από τα ζώα.

«Λαμβάνοντας υπόψιν αυτά τα δεδομένα, ερευνούμε τώρα πιθανές οδούς για την μόλυνση του ανθρώπου μέσω της έκθεσης σε γάλα καμήλας και σε προϊόντα με βάση το κρέας της», αναφέρει ο Abdulaziz Alagaili από το Πανεπιστήμιο King Saud.

Την περασμένη εβδομάδα ο ΠΟΥ προέβλεψε ένα νέο κύμα περιπτώσεων ΜERS. Ο ιός έχει μολύνει ανθρώπους στην Ιορδανία, το Κουβέιτ, το Ομάν, το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Βρετανία, την Τυνησία, τη Μαλαισία και τις Φιλιππίνες, ενώ κρούσμα είχαμε πριν από μερικές ημέρες και στην Ελλάδα.

Ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε ραγδαία από τα μέσα Μαρτίου 2014, όπως αναφέρει ο ΠΟΥ που σημειώνει, ωστόσο, πως οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μολυνθεί από άλλους ανθρώπους και όχι απευθείας από καμήλες.

«Τα περισσότερα άτομα είναι πιθανό να μολυνθούν μέχρις ότου εξακριβωθεί ο τρόπος μετάδοσης και εφαρμοστούν τα προληπτικά μέτρα που θα διακόψουν την πηγή μέσω της οποίας μεταδίδεται ο ιός στον άνθρωπο», αναφέρει ο ΠΟΥ.

«Οι άνθρωποι μολύνονται μόνο με μερικούς γενετικούς τύπους του MERS, ενώ οι καμήλες φαίνεται να φέρουν πολλά διαφορετικά είδη του ιού. Το στενό φάσμα ιών του MERS στους ανθρώπους, σε αντιδιαστολή με το ευρύ φάσμα τους στις καμήλες, μπορεί να εξηγήσει εν μέρει για ποιο λόγο η ανθρώπινη νόσος δεν είναι τόσο συνηθισμένη. Αυτό συμβαίνει επειδή μόνο λίγοι γονότυποι είναι ικανοί να μεταδοθούν μεταξύ διαφορετικών ειδών», επισημαίνει ο Thomas Briese, αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου για την Μόλυνση και την Ανοσία στο Κολούμπια.

Ο ΜERS εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2012, με το θάνατο ενός ηλικιωμένου Σαουδάραβα. Οι ειδικοί σε θέματα υγείας ανησυχούν επειδή σχετίζεται με ένα άλλο οξύ αναπνευστικό σύνδρομο, τον SARS, που σάρωσε τον κόσμο το 2003, μολύνοντας περίπου 8.000 ανθρώπους και σκοτώνοντας σχεδόν 800 πριν σταματήσει. Και οι δύο καταστάσεις προκαλούνται από κοροναϊούς, μέλη της οικογένειας των ιών που συνήθως προκαλούν τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος και μολύνουν ένα ευρύ φάσμα θηλαστικών.

Ο ιός μπορεί να επιβιώσει σε επιφάνειες και να εξαπλωθεί όταν οι άνθρωποι αγγίξουν κάτι μολυσμένο. Ο SARS φαίνεται πως εξαπλώθηκε με αυτόν ακριβώς τον τρόπο, όπως συνηθίζουν να κάνουν και πολλοί άλλοι ιοί.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει