Η σωστή εφαρμογή της μάσκας πιο σημαντική από το υλικό

Μια ομάδα ερευνητών που μελετούν την αποτελεσματικότητα διαφόρων τύπων μάσκας προσώπου διαπίστωσε πως σε ό,τι αφορά την προστασία από τον κοροναϊό, η εφαρμογή μιας μάσκας είναι εξίσου ή ακόμα και πιο σημαντική από το υλικό από το οποίο έχει κατασκευαστεί.

Οι ερευνητές, από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, πραγματοποίησαν μια σειρά διαφορετικών δοκιμών προσαρμογής και διαπίστωσαν ότι όταν μια μάσκα υψηλής απόδοσης -όπως μια μάσκα N95, KN95 ή FFP2- δεν είναι σωστά τοποθετημένη, δεν λειτουργεί καλύτερα από μια υφασμάτινη μάσκα. Μικρές διαφορές στα χαρακτηριστικά του προσώπου, όπως και η ποσότητα λίπους κάτω από το δέρμα, παίζουν σημαντικό ρόλο στο πόσο καλά ταιριάζει μια μάσκα.

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό PLoS ONE, υποδηλώνουν επίσης ότι η διαδικασία ελέγχου εφαρμογής της μάσκας έχει υψηλά ποσοστά αστοχίας, καθώς μικρές διαρροές μπορεί να είναι δύσκολο ή αδύνατο να εντοπιστούν από τον χρήστη. Παρόλο που το μέγεθος του δείγματος ήταν μικρό, οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα ευρήματά τους θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη νέων δοκιμών προσαρμογής που θα είναι γρήγορες και αξιόπιστες, σε περίπτωση μελλοντικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία. Η τρέχουσα μελέτη αξιολόγησε μόνο τον αντίκτυπο της εφαρμογής στον χρήστη της μάσκας, ενώ σε μελλοντική έρευνα θα αξιολογηθεί και το πώς η εφαρμογή της επηρεάζει την προστασία των άλλων.

Η πανδημία Covid-19 έκανε τις μάσκες προσώπου ένα ζωτικό κομμάτι προστατευτικού εξοπλισμού για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και τους πολίτες. Ενώ έχει αποδειχθεί η σημασία της χρήσης μάσκας προσώπου στην επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού, παραμένει η έλλειψη κατανόησης σχετικά με το ρόλο που παίζει η καλή εφαρμογή στην εξασφάλιση της αποτελεσματικότητάς της.

«Γνωρίζουμε ότι αν δεν υπάρχει καλή εφαρμογή μεταξύ της μάσκας και του προσώπου του χρήστη, πολλά αερομεταφερόμενα σωματίδια και σταγονίδια θα διαρρεύσουν από την κορυφή και τα πλαϊνά σημεία της μάσκας και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι άνθρωποι που φορούν γυαλιά», λέει η Eugenia O’ Kelly από το Τμήμα Μηχανικών του Κέμπριτζ, πρώτη συγγραφέας της μελέτης.

Για τη μελέτη, επτά συμμετέχοντες αξιολόγησαν για πρώτη φορά τις μάσκες N95 και KN95 πραγματοποιώντας έναν έλεγχο εφαρμογής, σύμφωνα με τις οδηγίες του NHS. Οι συμμετέχοντες στη συνέχεια υποβλήθηκαν σε ποσοτικό τεστ εφαρμογής -το οποίο χρησιμοποιεί μετρητή σωματιδίων για τη μέτρηση της συγκέντρωσης σωματιδίων μέσα και έξω από τη μάσκα- ενώ φορούσαν μάσκες N95 και KN95, χειρουργικές μάσκες και υφασμάτινες μάσκες. Τα αποτελέσματα αξιολόγησαν την προστασία για τον χρήστη της μάσκας, η οποία είναι σημαντική σε κλινικές συνθήκες.

Οι μάσκες N95 -που είναι παρόμοιες με τις μάσκες FFP3 που διατίθενται στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην υπόλοιπη Ευρώπη- προσέφεραν υψηλότερο βαθμό προστασίας από τις άλλες κατηγορίες μασκών που δοκιμάστηκαν. Ωστόσο, οι περισσότερες μάσκες N95 απέτυχαν να ταιριάξουν επαρκώς στους συμμετέχοντες.

Στη μελέτη τους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν τοποθετηθούν σωστά, οι μάσκες N95 φιλτράρουν περισσότερο από το 95% των αερομεταφερόμενων σωματιδίων, προσφέροντας ανώτερη προστασία. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι κακώς τοποθετημένες μάσκες N95 ήταν συγκρίσιμες με τις χειρουργικές ή υφασμάτινες μάσκες σε ό,τι αφορά το δείκτη της προστασίας, ο οποίος κατέβαινε αισθητά.

Μια παρατήρηση που έκαναν οι ερευνητές κατά τη διάρκεια της μελέτης τους ήταν το πλάτος της φλάντζας της μάσκας -η περιοχή του υλικού που έρχεται σε επαφή με το δέρμα- μπορεί να είναι ένα κρίσιμο χαρακτηριστικό για την εφαρμογή της. Οι μάσκες που ταιριάζουν στον μεγαλύτερο αριθμό συμμετεχόντων έτειναν να έχουν ευρύτερες, πιο εύκαμπτες φλάντζες.

Επιπλέον, παρατηρήθηκαν μικρές διαφορές στο πρόσωπο που έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ποσοτική εφαρμογή. «Η τέλεια προσαρμογή του προσώπου είναι μια δύσκολη τεχνική πρόκληση και, όπως έδειξε η έρευνά μας, μικρές διαφορές όπως μια μεγαλύτερη μύτη ή πιο φουσκωμένα μάγουλα μπορεί να παίξουν ρόλο στην σωστή εφαρμογή της μάσκας», είπε η O’ Kelly.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα αποτελέσματά τους θα είναι χρήσιμα για όσους εργάζονται σε νέες τεχνολογίες και προγράμματα για την αξιολόγηση της καταλληλότητας, έτσι ώστε η υγειονομική περίθαλψη και άλλοι εργαζόμενοι πρώτης γραμμής να προστατεύονται επαρκώς σε περίπτωση μελλοντικών πανδημιών. Επιπλέον, ελπίζουν ότι αυτά τα αποτελέσματα θα επιστήσουν την προσοχή στη σημασία της εφαρμογής της μάσκας, ιδιαίτερα καθώς οι μάσκες πρέπει να χρησιμοποιούνται ευρέως από το κοινό.

Πηγή: PloS.org

Μπορεί επίσης να σας αρέσει