Έρευνα: Η υδροξυχλωροκίνη δεν απέτρεψε τον κοροναϊό

Το φάρμακο ελονοσίας υδροξυχλωροκίνη δεν απέτρεψε τον Covid-19 σε μια αυστηρή μελέτη 821 ατόμων που είχαν εκτεθεί σε ασθενείς που είχαν μολυνθεί από τον ιό, αναφέρουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα και τον Καναδά.

Η μελέτη ήταν η πρώτη ελεγχόμενη κλινική δοκιμή της υδροξυχλωροκίνης, του φαρμάκου που ο πρόεδρος Τραμπ έχει επανειλημμένα προωθήσει και είπε ότι το παίρνει για να αποκρούσει τον ιό.

Εχοντας διεξαχθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, η δοκιμή ήταν η πρώτη που εξέτασε εάν το φάρμακο θα μπορούσε να αποτρέψει την ασθένεια σε άτομα που έχουν εκτεθεί στον ιό. Αυτός ο τύπος μελέτης, στην οποία οι ασθενείς επιλέγονται τυχαία για να λάβουν πειραματική θεραπεία ή εικονικό φάρμακο, θεωρείται ο πιο αξιόπιστος τρόπος μέτρησης της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας ενός φαρμάκου.

«Το μήνυμα για το ευρύ κοινό είναι ότι εάν εκτίθεστε σε κάποιον με Covid-19, η υδροξυχλωροκίνη δεν είναι μια αποτελεσματική προληπτική θεραπεία μετά την έκθεση», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δρ Ντέιβιντ Ρ. Μπουλγουέαρ (David R. Boulware) του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, είπε σε συνέντευξή του.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στο «The New England Journal of Medicine».

Η προώθηση του φαρμάκου από τον Αμερικανό Πρόεδρο και η αντίδραση εναντίον του, έχουν πολιτικοποιήσει τις ιατρικές ερωτήσεις που κανονικά θα απευθύνονταν στους ερευνητές για να απαντήσουν αντικειμενικά.

Το φάρμακο έχει εγκριθεί για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και του λύκου, καθώς και της ελονοσίας και θεωρείται ασφαλές γι’ αυτούς τους ασθενείς, εφόσον δεν έχουν υποκείμενες ανωμαλίες στον καρδιακό τους ρυθμό.

Μελέτες σε βαριά ασθενείς με κοροναϊό έχουν συνδέσει το φάρμακο -ειδικά όταν συνδυάζεται με το αντιβιοτικό αζιθρομυκίνη (azithromycin)- με επικίνδυνες διαταραχές του καρδιακού ρυθμού και, τόσο η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, όσο και το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων προειδοποίησαν ότι δεν πρέπει να είναι χρησιμοποιούνται εκτός κλινικών δοκιμών ή εκτός νοσοκομείων.

Ζητούν απόσυρση μελέτης

Οι τρεις από τους τέσσερις συγγραφείς μιας αμφιλεγόμενης μελέτης που δημοσιεύτηκε στην έγκυρη επιστημονική επιθεώρηση «The Lancet» και αφορούσε τη χρήση υδροξυχλωροκίνης σε ασθενείς με Covid-19 ζήτησαν χθες να αποσυρθεί το άρθρο αυτό.

Σύμφωνα με τους τρεις επιστήμονες, η μικρή εταιρεία Surgisphere που παρείχε τα δεδομένα, αρνείται να δώσει πλήρη πρόσβαση σε αυτά ώστε να εξεταστούν από ανεξάρτητη πηγή.

«Δεν μπορούμε πλέον να εγγυηθούμε την ακρίβεια των πηγών των προκαταρκτικών δεδομένων» αναφέρουν οι τρεις, επισημαίνοντας ότι ο τέταρτος, που είναι ο ιδιοκτήτης της εταιρείας που τα συνέλεξε, αρνείται να επιτρέψει την πρόσβαση.

Η μελέτη αυτή διαπίστωνε ότι η χορήγηση υδροξυχλωροκίνης σε ασθενείς με Covid-19 αυξάνει τον κίνδυνο να πεθάνουν.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει