Έρευνα: Πότε ο εγκέφαλος αρχίζει να «κατεβάζει στροφές»

Γερμανοί ερευνητές πραγματοποίησαν νέα μεγάλη έρευνα για τον εγκέφαλο και το πότε αρχίζει να χάνει «στροφές», δηλαδή να μειώνεται η ευστροφία του ανθρώπου, με τα αποτελέσματα να ανατρέπουν αρκετά από όσα γνώριζαν οι ειδικοί μέχρι και σήμερα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο nature.com και έγινε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης, με επικεφαλής τον δρα Μίσα φον Κράουζε. Συνολικά, ανέλυσαν στοιχεία από σχεδόν 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους δέκα έως 80 ετών, οι οποίοι είχαν συμμετάσχει σε ένα διαδικτυακό πείραμα, που μέτρησε τους χρόνους αντίδρασης σε ένα νοητικό – γνωστικό τεστ.

Γερμανοί ερευνητές πραγματοποίησαν νέα μεγάλη έρευνα για τον εγκέφαλο και το πότε αρχίζει να χάνει «στροφές», δηλαδή να μειώνεται η ευστροφία του ανθρώπου, με τα αποτελέσματα να ανατρέπουν αρκετά από όσα γνώριζαν οι ειδικοί μέχρι και σήμερα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο nature.com και έγινε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης, με επικεφαλής τον δρα Μίσα φον Κράουζε. Συνολικά, ανέλυσαν στοιχεία από σχεδόν 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους δέκα έως 80 ετών, οι οποίοι είχαν συμμετάσχει σε ένα διαδικτυακό πείραμα, που μέτρησε τους χρόνους αντίδρασης σε ένα νοητικό-γνωστικό τεστ.

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να κατηγοριοποιήσουν μια σειρά από λέξεις και εικόνες που εμφανίζονταν αστραπιαία στην οθόνη, πατώντας το σωστό πλήκτρο.

Τα συμπεράσματα

Σύμφωνα με τους ειδικούς, διαπιστώθηκε ότι ναι μεν ο μέσος χρόνος αντίδρασης άρχισε να επιβραδύνεται μετά την ηλικία των 30 ετών, όμως αυτό δεν είχε να κάνει με την ταχύτητα του μυαλού, αλλά με την πιο επιφυλακτική και προσεκτική στάση.

Παρόλα αυτά, η ίδια η νοητική διαδικασία της λήψης απόφασης για τη σωστή απάντηση εμφάνισε τάση επιβράδυνσης μόνο μετά τα 60 και στη συνέχεια η καθυστέρηση ήταν ολοένα μεγαλύτερη, όσο μεγάλωνε κανείς.

Επίσης, οι ερευνητές επεσήμαναν ότι όσο γερνάει κάποιος, τόσο μεγαλύτερο χρόνο κάνει για να αντιδράσει στις αλλαγές στο περιβάλλον του ή στα ερεθίσματα γύρω του. Αυτή η μεγαλύτερη βραδύτητα στις αντιδράσεις στα εξωτερικά ερεθίσματα, η οποία όντως αρχίζει περίπου μετά τα 20, βαθμιαία αυξάνει στη μέση και στην τρίτη ηλικία.

Όμως, δεν πρέπει να συγχέεται με το πόσες στροφές παίρνει ο ίδιος ο νους, όταν πρέπει να πάρει μια απόφαση. Αντίθετα με την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη, στη διάρκεια του μεγαλύτερου μέρους της ζωής (και της παραγωγικής-επαγγελματικής) συνήθως δεν επηρεάζεται η νοητική ευστροφία.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Comments are closed.