Ερευνητές βελτιώνουν τις πιθανότητες επιτυχίας των οδοντικών εμφυτευμάτων

Oι ηλικιωμένοι ή τα άτομα με οστεοπόρωση, οι καπνιστές, οι διαβητικοί ή άτομα που έχουν καρκίνο, μερικές φορές δεν έχουν τη δυνατότητα να λάβουν οδοντικά εμφυτεύματα.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα οστά τους δεν είναι σε θέση να ενσωματώσουν σωστά τις νέες προσθήκες που αντικαθιστούν τη ρίζα.

Ερευνητές από το Universitat Jaume I (UJI) στην Castellón έχουν αναπτύξει μια επικάλυψη εμφυτεύματος με ένα νέο βιοδιασπώμενο υλικό που απευθύνεται σε ανθρώπους με έλλειμμα οστών. Επίσης, υπόσχονται να αυξήσουν το συνολικό ποσοστό επιτυχίας των εμφυτευμάτων μέσω μιας ενισχυμένης βιοσυμβατότητας και να μειώσουν το χρόνο της οστεοενσωμάτωσης ή αλλιώς την ενσωμάτωση των οστών.

Αν μέχρι τώρα το ριζίδιο τιτανίου που αντικαθιστά τη ρίζα του δοντιού χρειαζόταν τουλάχιστον δύο μήνες για να αγκιστρωθεί στην κάτω γνάθο, το πρωτότυπο που ανέπτυξαν υπόσχεται να μειώσει την αναμονή, έτσι ώστε οι ασθενείς να μπορούν να λαμβάνουν την κεραμική στεφάνη που αντικαθιστά το ορατό μέρος του δοντιού νωρίτερα κι έτσι να ανακτούν τη φυσιολογική ζωή τους γρηγορότερα.

Ο Julio José Suay, συντονιστής της ερευνητικής ομάδας των Polymers and Advanced Materials εξηγεί ότι «πρόκειται για την κάλυψη του εμφυτεύματος με μια βιοδιασπώμενη επίστρωση που, κατά την επαφή με το οστό, διαλύεται και κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας είναι σε θέση να απελευθερώσει ενώσεις πυριτίου και άλλα βιοδραστικά μόρια τα οποία προτρέπουν την παραγωγή των οστών».

Αυτή είναι μια εντελώς καινοτόμος γραμμή της έρευνας, καθώς τα συστήματα που χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα συνίσταντο στην αύξηση της τραχύτητας των εμφυτευμάτων για να διευκολυνθεί η ένταξή τους στο οστό. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Suay τονίζει ότι το Soldent είναι ένα πρόγραμμα συνεργασίας μεταξύ του ακαδημαϊκού χώρου και της βιομηχανίας που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της πρόσκλησης «Innpacto» του ισπανικού Υπουργείου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας.

Για το Soldent, οι ερευνητές στο Jaume I και το Πανεπιστήμιο της Χώρας των Βάσκων συνεργάζονται με την εταιρεία SL Ilerimplant στην ανάπτυξη αυτού του ανταγωνιστικού πρωτότυπου. Μετά από δοκιμές in vitro (στο εργαστήριο) με κυτταρικές καλλιέργειες των διαφόρων βιοϋλικών, προχώρησαν στη ζωντανή αξιολόγηση των ζώων, μέχρι την επίτευξη του πρωτοτύπου με τα καλύτερα αποτελέσματα. Η επόμενη φάση περιλαμβάνει την κλινική αξιολόγηση, προκειμένου το εμπορεύσιμο προϊόν να είναι έτοιμο μέσα σε δύο ή τρία χρόνια.

Η έρευνα έχει ως στόχο να βελτιώσει το ποσοστό επιτυχίας των οδοντικών εμφυτευμάτων, ειδικά για τα άτομα με ελλείψεις γνάθου. Σε αυτό το πλαίσιο, η μη αντικατάσταση ενός χαμένου δοντιού περιλαμβάνει μια σειρά από προβλήματα όπως η αλλαγή της γραμμής του δαγκώματος, η αποδιάταξη της δοντιών και η δημιουργία των κενών χώρων μεταξύ τους. Αυτό μπορεί τελικά να οδηγήσει σε περιοδοντικές ασθένειες, όπως η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα που επιδεινώνουν τους μηχανισμούς σύσφιξης των δοντιών και προκαλούν την απώλεια περισσότερων δοντιών. Για αυτό είναι τόσο σημαντικό γεγονός η αντικατάσταση των χαμένων δοντιών, πέραν του ότι αποκαθίσταται η μασητική λειτουργία και οι φυσιολογικές κοινωνικές σχέσεις.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει