Ερχεται σύντομα στα ράφια η μωβ ντομάτα με ιδιαίτερες συστάσεις

Γενετικά τροποποιημένες μωβ ντομάτες πρόκειται σύντομα να κατακλύσουν την αγορά,  αρχικά στη Μεγάλη Βρετανία, αν τελικά διαπιστωθεί ότι όντως τα οφέλη τους για την υγεία είναι τόσο μεγάλα, όσο διατείνονται οι παρασκευαστές τους.

Η μωβ ντομάτα αναπτύχθηκε στη Βρετανία και καλλιεργήθηκε στον Καναδά, σε μια παραγωγή μεγάλης κλίμακας με τα πρώτα 1.200 λίτρα χυμού να είναι έτοιμα να βγουν στην αγορά, αν λάβουν έγκριση για την πώλησή τους.

Η σκούρα χρωστική ουσία που δίνει στις ντομάτες το μωβ χρώμα τους οφείλεται στις ανθοκυανίνες που είναι γνωστό αντιοξειδωτικό, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του καρκίνου, σύμφωνα με μελέτες που έχουν βασιστεί σε ζώα.

Οι ντομάτες αναπτύχθηκαν στο Κέντρο John Innes στο Nόριτς , όπου η καθηγήτρια Cathie Martin υποστηρίζει πως μπορούν να έχουν τα ίδια οφέλη με τα μούρα: «Με αυτές τις μωβ ντομάτες μπορείτε να πάρετε τα ίδια θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στα βατόμουρα και τα βακκίνια. Τώρα πια αυτά τα οφέλη μπορούν να υπάρχουν σε τροφές που οι άνθρωποι τρώνε σε πραγματικά μεγάλες ποσότητες και σε αρκετά προσιτές τιμές».

Οι ντομάτες είναι μέρος μιας νέας γενιάς γενετικά τροποποιημένων φυτών που σχεδιάστηκαν για να απευθυνθούν στους καταναλωτές, ενώ οι πρώτοι τύποι τους είχαν απευθυνθεί ειδικά στους αγρότες ως νέα εργαλεία στον τομέα της γεωργίας.

Η μωβ χρωστική είναι το αποτέλεσμα της μετάδοσης ενός γονιδίου από το φυτό Αντίρρινο (Antirrhinum) κοινώς γνωστό ως Snapdragon (ή λουλούδι του δράκου), η τροποποίηση του οποίου, ενεργοποιεί μια διαδικασία μέσα στο φυτό της ντομάτας επιτρέποντας στην ανθοκυανίνη να αναπτυχθεί.

tomato

Τα πρώτα 1.200 λίτρα χυμού, πρόκειται να μεταφερθούν σύντομα στο Νόριτς και επειδή όλοι οι σπόροι θα έχουν αφαιρεθεί, δεν υπάρχει γενετικό υλικό, ώστε να υπάρξει κίνδυνος για οποιαδήποτε μόλυνση.

Αν και η εφεύρεση είναι βρετανική, η καθηγήτρια Martin λέει πως οι περιορισμοί που υπάρχουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση για τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, την έκαναν να κοιτάξει για άλλες επιλογές στο εξωτερικό, προκειμένου να αναπτύξει τη συγκεκριμένη τεχνολογία.

Οι καναδικοί κανονισμοί θεωρούνται περισσότεροι υποστηρικτικοί για τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα και το γεγονός αυτό οδήγησε σε μια συμφωνία με μια εταιρεία στο Οντάριο, την New Energy Farms, η οποία παράγει πλέον αρκετές μωβ ντομάτες σε ένα χώρο 465 τετραγωνικών μέτρων ενός θερμοκηπίου και παράγει 2.000 λίτρα χυμό.

Ο στόχος είναι να χρησιμοποιηθεί ο χυμός στον τομέα της έρευνας για τη διεξαγωγή δοκιμών, όπου θα εξεταστεί αν οι ανθοκυανίνες που περιέχει η μωβ ντομάτα μπορούν να έχουν θετικές επιδράσεις στους ανθρώπους.

Προγενέστερες μελέτες, πάντως, δείχνουν πως υπάρχουν αντιφλεγμονώδη οφέλη, ενώ παράλληλα παρατηρήθηκε επιβράδυνση του καρκίνου σε ποντικούς.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει