Εξέταση προβλέπει έγκαιρα ποιος ασθενής κινδυνεύει να πεθάνει από σήψη

Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανακάλυψαν ένα βιοδείκτη με τον οποίο μπορούν να προβλέψουν με αρκετή ακρίβεια (γύρω στο 80%) αν ένας ασθενής κινδυνεύει να πεθάνει από σήψη.

Μια μελλοντική εξέταση, που θα βασίζεται στον εν λόγω βιοδείκτη, θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά την πρόωρη διάγνωση, πρόγνωση και θεραπεία της σήψης, που είναι απειλητική για τη ζωή.

Η σήψη εμπλέκεται περίπου στους μισούς θανάτους ασθενών στα νοσοκομεία και σκοτώνει εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο. Σχεδόν οποιοσδήποτε παθογόνος μικροοργανισμός -βακτήριο, ιός, μύκητας ή παράσιτο- μπορεί να προκαλέσει μια δυνητικά θανατηφόρα υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, το οποίο επιτίθεται στους ιστούς και στα όργανα του ασθενούς.

Η σήψη είναι δύσκολο να διαγνωσθεί και ακόμη περισσότερο να θεραπευθεί. Οσο πιο έγκαιρα γίνει αντιληπτή, τόσο αυξάνουν οι πιθανότητες επιβίωσης του ασθενούς.

Ο νέος βιοδείκτης είναι ένα μόριο (μεθυλθειοαδενοσίνη ή ΜΤΑ), μέσω του οποίου μπορεί να προβλεφθεί ποιοι ασθενείς είναι πιθανότερο να πεθάνουν από σήψη. Οσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα του ΜΤΑ, τόσο πιο αυξημένος είναι ο κίνδυνος.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ντιουκ της Β. Καρολίνα, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή μοριακής γενετικής και μικροβιολογίας Ντένις Κο, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ScienceAdvances. Διαπιστώθηκε ότι μόνο η μέτρηση του ΜΤΑ αρκεί για να παρέχει ακρίβεια της τάξης περίπου του 80% στην πρόβλεψη ενός επικείμενου θανάτου.

«Η σήψη είναι μια περιοχή που έχει αποδειχθεί νεκροταφείο για τη φαρμακευτική βιομηχανία, καθώς έχουν αποτύχει περισσότερες από 100 κλινικές δοκιμές θεραπειών, οι οποίες στοχεύουν στην αφύσικη αντίδραση του σώματος σε μία λοίμωξη. Πιθανώς αυτές οι αποτυχημένες κλινικές δοκιμές στην πραγματικότητα δεν είναι αποτυχίες της θεραπείας, αλλά μάλλον της διάγνωσης. Με καλύτερους βιοδείκτες, θα μπορέσουμε ίσως να αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά τους ασθενείς με σήψη και ακόμη να ‘αναστήσουμε’ παλιά φάρμακα», δήλωσε ο δρ Κο.

Οι άνθρωποι με σήψη συνήθως αντιμετωπίζονται με ένα συνδυασμό αντιβιοτικών, που στοχεύουν μεν στους παθογόνους μικροοργανισμούς, αλλά δεν κάνουν τίποτε για την ανεξέλεγκτη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, η οποία στην πραγματικότητα είναι πιο θανατηφόρα και από τα ίδια τα μικρόβια.

Οι ερευνητές διευκρίνισαν πάντως ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα προτού ετοιμασθεί για κλινική χρήση μια νέα διαγνωστική εξέταση ή μια θεραπεία για τη σήψη με βάση το ΜΤΑ. Θα ακολουθήσουν δοκιμές σε ζώα και τελικά σε ανθρώπους.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει