Εξι λάθη που κάνουν οι παντρεμένες γυναίκες

Το να παντρευτεί κανείς είναι εύκολο. Το να είναι παντρεμένος είναι πιο περίπλοκο. Μέσα στο γάμο οι άνθρωποι κάνουν πολλά πράγματα που είναι λάθος.

Για παράδειγμα, αν δεν μιλάτε για τις πραγματικές σας επιθυμίες, μην περιμένετε ο σύζυγός σας να… μαντέψει τι ακριβώς θέλετε. Και ο τρόπος που μιλάτε επίσης μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα. Κι έπειτα υπάρχει και η κρεβατοκάμαρα…

Διαβάστε και διορθώστε τα έξι κοινά λάθη που μπορεί να κοστίσουν σε έναν γάμο, ή τουλάχιστον να τρίξουν τα θεμέλιά του. Είτε αυτά τα λάθη τα κάνετε εσείς, είτε τα κάνει ο σύζυγός σας, αν αναλάβετε δράση μπορεί να δείτε μεγάλη διαφορά.

Ας δούμε ποια είναι αυτά:

1. Ικανοποιείστε πολύ εύκολα με πολύ λίγα

Μερικές γυναίκες είναι πρόθυμες να εγκαταλείψουν ό,τι θέλουν, προκειμένου να αποφύγουν το ενδεχόμενο να γίνουν δυσάρεστες στον σύντροφό τους. Γίνονται έτσι ουσιαστικά ένα «εξάρτημα» του συζύγου τους, αντί να είναι ένα πλήρες και ισότιμο μέλος σε έναν γάμο. Λένε «όλα γι’ αυτόν» αντί να πουν «όλα για μας».

«Συνήθως φοβούνται να μπουν σε μια διαδικασία διαλόγου που μπορεί να οδηγήσει σε μια διαφωνία, από το φόβο μη γίνουν δυσάρεστες και το μόνο που σκέφτονται σε ένα υποσυνείδητο επίπεδο είναι πως πρέπει να μειώσουν τις δικές τους επιθυμίες, προκειμένου να διατηρηθεί η σχέση. Ομως, αυτή η αίσθηση αδυναμίας οδηγεί σε έναν θυμό που σιγοβράζει τελικά», λέει η Δρ Susan Heitler, κλινική ψυχολόγος και συγγραφέας.

Ποια είναι η λύση; Εκφράστε τις ανησυχίες σας ορθολογικά, είτε αυτές έχουν να κάνουν με δουλειές του σπιτιού ή γονικά καθήκοντα, ή ακόμα και με το γεγονός ότι δεν έχετε αρκετό χρόνο για σας και τον σύζυγό σας. Μπορεί ο σύζυγός σας να θέλει να πάει στο γήπεδο κι εσείς να θέλετε να περάσετε το χρόνο μαζί σαν οικογένεια, για παράδειγμα. Αν μιλήσετε πάνω σ’ αυτό το θέμα, είναι βέβαιο ότι θα βρεθεί μια συμβιβαστική λύση, όπως ας πούμε να πάτε στο γήπεδο μαζί.

2. Δεν είστε σαφείς σχετικά με τις προσδοκίες σας

Τα ζευγάρια που λειτουργούν καλύτερα μέσα στο γάμο, είναι αυτά που έχουν ξεκαθαρίσει από την αρχή της σχέσης τους τι περιμένουν μέσα στο γάμο, σχετικά με το πώς θα μοιραστούν τις ευθύνες στις δουλειές του σπιτιού, τα οικονομικά, την ανατροφή και διαπαιδαγώγηση των παιδιών.

Ωστόσο, πολλά ζευγάρια δεν έχουν κάνει αυτές τις συζητήσεις και λειτουργούν μέσα στο γάμο ουσιαστικά με αυτόματο πιλότο.

«Πολλά ζευγάρια λειτουργούν μ’ αυτά που υποθέτουν με το μυαλό τους ότι είναι τα σωστά επειδή μεγάλωσαν μ’ αυτόν τον τρόπο και θεωρούν πως αφού αυτός ο τρόπος “δούλεψε” στην οικογένεια των γονιών τους θα “δουλέψει” και στο δικό τους γάμο», λέει ο Δρ Eli Karam, σύμβουλος γάμου και επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λιούισβιλ.

Η δυσαρέσκεια μπορεί εύκολα να οικοδομηθεί αν οι προσδοκίες διαφέρουν ή συνθλιβούν στα βράχια της σκληρής πραγματικότητας. Για παράδειγμα, μερικές γυναίκες σκέφτονται πως αν αποκτήσουν ένα μωρό θα αλλάξουν το σύζυγό τους ή θα τον φέρουν πιο κοντά. Ομως, τώρα πια γνωρίζουμε πως η σχέση κάνει μια τεράστια βουτιά με την απόκτηση του πρώτου παιδιού και ουσιαστικά είναι η πρώτη μεγάλη δοκιμή του γάμου. Αν οι γυναίκες το γνώριζαν αυτό πριν τον γάμο θα είχαν τις απαραίτητες ασφαλιστικές δικλείδες ώστε να μην σοκαριστούν όταν αυτό θα συμβεί.

3. Υποτιμάτε την επίδραση του τόνου της φωνής

Δεν έχει σημασία ποιος μιλάει, αν είναι ο άνδρας ή η γυναίκα. Ο τόνος της φωνής ανάλογα με το χρώμα που θα έχει, μπορεί να επιδράσει αρνητικά. Αν έχετε αμφιβολίες για κάποιο ζήτημα είναι καλύτερα να υιοθετήσετε έναν ήπιο τόνο παρά να μιλάτε με απογοήτευση ή με ένταση.

Συζητήστε όλα όσα σας ενοχλούν. Αλλά κάντε το με έναν τρόπο που να δείχνει πως ψάχνετε για λύσεις, αντί να φωνάζετε, απομακρύνοντας έτσι και το παραμικρό ενδεχόμενο ειρηνικής λύσης ενός ζητήματος.

4. Ακολουθείτε αταίριαστες μορφές επικοινωνίας

Εάν αισθάνεστε ότι ο σύζυγός σας δεν σας ακούει, ψάξτε να βρείτε τρόπους να αποκαταστήσετε την επικοινωνία μαζί του.

Μερικές γυναίκες επαναλαμβάνουν μια καταγγελία ή μια ανησυχία συνεχώς, σε μια προσπάθεια να τραβήξουν την προσοχή, αλλά το πιθανότερο είναι ότι η γκρίνια θα απομακρύνει τον σύντροφό σας ακόμα περισσότερο. Οταν ένα πρόσωπο θέλει να κάνει μια συνομιλία, αλλά το άλλο δεν έχει βρει τον τρόπο να ανταποκριθεί, φαίνεται πως οι δίαυλοι επικοινωνίας κλείνουν. Και το ζευγάρι μπαίνει έτσι σε έναν φαύλο κύκλο.

Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο στη σχέση σας, θυμηθείτε πως μια παύση θα αφήσει τον σύντροφό σας να απορροφήσει ό,τι του έχετε πει και θα έχει μια ευκαιρία να επικυρώσει αυτά που έχει ακούσει.

Θα πρέπει επίσης να ρίξετε μια ματιά σ’ αυτά που είναι σταθερά, την προσωπικότητα, τις ιδιορρυθμίες του άλλου και να δείτε τι μπορεί να αλλάξει. Ωστόσο, σύμφωνα με τις έρευνες το 70% των συζυγικών προβλημάτων επαναλαμβάνονται ή επανέρχονται από καιρού εις καιρόν, πράγμα που σημαίνει πως κάποια πράγματα απλά «σέρνονται» συνεχώς.

Η πρόκληση είναι να αναγνωρίσουμε αυτό που δεν μπορεί να διορθωθεί. Αν το αναγνωρίσουμε, θα έχουμε κάνει ένα βήμα προς την αποδοχή.  Για παράδειγμα δεν μπορείτε να αλλάξετε ένα εσωστρεφές πρόσωπο σε εξωστρεφές και το αντίστροφο, γ’ αυτό θα πρέπει να το δεχθείτε όπως είναι.

5. Δεν έχετε το σεξ μέσα στις προτεραιότητές σας

Είτε λόγω κούρασης, είτε για κάποιον άλλο λόγο, πολλές γυναίκες υποστηρίζουν πως δεν έχουν αρκετό χρόνο για σεξ. Αυτό είναι ένα σοβαρό λάθος.

Μια υγιής σεξουαλική ζωή μέσα στο γάμο διατηρεί την οικογένεια ευτυχισμένη. Και αυτό που χρειάζονται τα παιδιά περισσότερο από κάθε τι άλλο είναι να αισθάνονται ότι ο γονείς τους έχουν έναν ισχυρό θετικό δεσμό μεταξύ τους.

Οι γυναίκες πρέπει να βρουν χρόνο και κατ’ επέκταση επιθυμία να κάνουν έρωτα με τους συζύγους τους. Οχι βέβαια στη λογική ότι θα παρατήσουν ό,τι κάνουν για να κάνουν σεξ. Αλλά στη λογική του να χτίσουν ένα σταθερό δεσμό μεταξύ τους, περνώντας περισσότερο χρόνο ο ένας με τον άλλο σε εβδομαδιαία βάση.

Το να νοιώθει μια γυναίκα σέξι είναι ένας καλός τρόπος για να ξεκινήσει, επομένως θα πρέπει να μην ξεχνάει πέρα απ’ όλα τα άλλα να βάλει και τον ίδιο τον εαυτό της στις προτεραιότητές της και να φροντίζει γι’ αυτόν.

6. Αμελείτε να δείχνετε στον σύντροφό σας την αγάπη σας

Μερικές γυναίκες, έχοντας επικεντρωθεί στα παιδιά, τη δουλειά και το σπίτι ξεχνούν να κάνουν εκείνες τις μικρές χειρονομίες που σε ένα μεγάλο βαθμό βοηθούν στην εδραίωση του γάμου τους.

Στις υγιείς σχέσεις, υπάρχουν κάποια στοιχεία που φανερώνουν την αγάπη του ενός για τον άλλο. Ενα χαμόγελο, μια επαφή με τα μάτια, μια αγκαλιά, μια χειρονομία, ένα συγκινητικό σχόλιο, όλα βοηθούν να αυξηθεί η συντροφικότητα, η αγάπη, η αλληλοεκτίμηση, ενώ παράλληλα στέλνουν θετική ενέργεια από τον έναν σύντροφο στον άλλο.

Οι χειρονομίες ανάμεσα σε δύο συντρόφους επιβεβαιώνουν ότι αρέσει ο ένας στον άλλο, ενώ στο επίκεντρο των επιτυχημένων γάμων βρίσκεται επίσης η φιλία.

Είναι μύθος ότι ένας καλός γάμος δεν μπορεί να συντηρηθεί. Μέσα απ’ αυτόν μπορείτε να μάθετε και εσείς και ο σύντροφός σας. Αυτό που ήσασταν στα 24 δεν μπορείτε να είσαστε στα 34, αλλά αν υπάρχει κοινή θέληση και καλή διάθεση βρίσκονται οι κατάλληλες διαδρομές για να περπατήσετε μαζί πλάι – πλάι.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει