Η ευκαιριακή υπερκατανάλωση αλκοόλ οδηγεί σε πολύ φαγητό

Η κατανάλωση περισσότερων από τρία μεγάλα ποτήρια κρασί, μπορεί να ωθήσει τους ανθρώπους να ξεπεράσουν ένα κρίσιμο σημείο κατανάλωσης τροφής που σημαίνει να καταναλώσουν ακόμα και 6.300 θερμίδες επιπλέον.

Αυτό μπορεί να συμβεί μέσα στα επόμενα 24ωρα της υπερκατανάλωσης και αυτές οι επιπλέον θερμίδες θα μπορούσαν να οδηγήσουν ακόμα και στην απόκτηση 900 γραμμαρίων την εβδομάδα, όπως αναφέρει μελέτη που αξιολόγησε 2.042 άτομα.

Περίπου οι μισοί από τους ερωτηθέντες είπαν ότι όποτε κατανάλωσαν υπέρμετρες ποσότητες αλκοόλ, στη συνέχεια είχαν μια ακατανίκητη επιθυμία για τσιπς, πίτσα και σουβλάκια.

Οι ειδικοί, βέβαια, προειδοποιούν ότι η μελέτη τους έδειξε τάσεις και πως αυτή δεν αποτελεί αξίωμα.

Ο Slimming World, ένας βρετανικός οργανισμός που ασχολείται με την απώλεια βάρους και τού είχε ανατεθεί η έρευνα από την διεθνή διαδικτυακή εταιρεία έρευνας αγοράς YouGov, τόνισε πως το ήμισυ των ερωτηθέντων είχε παράλληλα ακυρώσει κάθε σωματική του δραστηριότητα τις επόμενες ημέρες, αν είχε καταναλώσει παραπάνω από τέσσερα ποτήρια μπύρας.

Οι περισσότεροι προτίμησαν να παραμείνουν στο κρεβάτι, ή να δουν τηλεόραση ή να χρησιμοποιήσουν τα social media για να «ξορκίσουν» το hangover που τούς προκάλεσε το αλκοόλ, ενώ έλαβαν περίπου 2.051 θερμίδες περισσότερες από το συνηθισμένο διαιτολόγιό τους, μία ακριβώς ημέρα μετά την… κραιπάλη.

Το ίδιο βράδυ της υπερκατανάλωσης ποτού, κατανάλωσαν περίπου 2.829 θερμίδες σε τρόφιμα και άλλες 1.476 θερμίδες σε ποτό, σύμφωνα με την έρευνα.

Η δρ Jacquie Lavin, επικεφαλής της διατροφικής έρευνας του Slimming World, τόνισε πως το αλκοόλ χαλάρωσε τον αυτοέλεγχο και πως οι άνθρωποι που κατανάλωσαν περισσότερο αλκοόλ, έτειναν να τρώνε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

«Το αλκοόλ κάνει το φαγητό ακόμα πιο ενδιαφέρον. Το κάνει να έχει καλύτερη γεύση απ’ ό,τι είχε συνήθως, ή τουλάχιστον έτσι αισθάνεται ο πότης», τόνισε.

Είπε ακόμα πως η λύση είναι να ξεκινήσει μια εκστρατεία επικοινωνίας με τους ανθρώπους, προκειμένου να ενημερωθούν για τις επιπτώσεις της κατανάλωσης στην αύξηση του σωματικού βάρους και ότι οι θερμίδες που περιλαμβάνει το αλκοόλ θα πρέπει να αναγράφονται στις ετικέτες των μπουκαλιών.

«Η έκθεση συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση απέναντι στη υψηλή περιεκτικότητα των θερμίδων που περιλαμβάνουν τα αλκοολούχα ποτά. Η υπερβολική πρόσληψη θερμίδων μπορεί να οδηγήσει τους ανθρώπους στην παχυσαρκία, που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2 και ορισμένων μορφών καρκίνου», τόνισε η δρ Alison Tedstone, επικεφαλής διατροφολόγος της Δημόσιας Υγείας της Μ. Βρετανίας.

«Η έρευνα έδειξε πως είναι αναγκαίο να υπάρξει ευαισθητοποίηση σχετικά με τους τρόπους που το υπερβολικό αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει το βάρος. Τα προβλήματα υγείας που συνδέονται με το υπερβολικό βάρος και την παχυσαρκία κοστίζουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας αρκετά δις κάθε χρόνο. Είναι, λοιπόν, καιρός να γίνουν τολμηρές ενέργειες για την καταπολέμηση αυτής της απειλής της δημόσιας υγείας», κατέληξε.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει