Φως στα γονίδια που βάζουν την ατομική σφραγίδα στο πρόσωπο

Χιλιάδες μικρές περιοχές του DNA επηρεάζουν τον τρόπο που αναπτύσσονται τα χαρακτηριστικά του κάθε ανθρώπου, αναφέρουν ερευνητές που εντόπισαν το λόγο που κάθε πρόσωπο είναι μοναδικό.

Με έρευνες που έκαναν πάνω σε ποντίκια οι ερευνητές εντόπισαν αυτές τις περιοχές και διαπίστωσαν πως κάποια «τσιμπήματα» στο γενετικό υλικό μπορούν να τροποποιήσουν ελαφρά το σχήμα του προσώπου. Τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στο περιοδικό Science, θα μπορούσαν εκτός των άλλων να βοηθήσουν τους ερευνητές να μάθουν πώς προκύπτουν διάφορες γενετικές ανωμαλίες του προσώπου.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι παρόλο που η μελέτη διεξήχθη σε ζώα, είναι πολύ μεγάλη η πιθανότητα το ανθρώπινο πρόσωπο να αναπτύσσεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.

Ο καθηγητής Axel Visel, από το Ινστιτούτο Γονιδιώματος στο Lawrence Berkeley National Laboratory στην Καλιφόρνια τόνισε: «Προσπαθούμε να μάθουμε πώς αυτές οι οδηγίες για την κατασκευή του ανθρώπινου προσώπου ενσωματώνονται στο ανθρώπινο DNΑ. Κάπου εκεί πρέπει να βρίσκεται το σχέδιο που ορίζει πώς θα μοιάζει το πρόσωπό μας».

Η ερευνητική ομάδα βρήκε πάνω από 4.000 «βελτιωτικά» στο γονιδίωμα του ποντικού που φαίνεται πως παίζουν ρόλο στην εμφάνιση που έχει το πρόσωπο. Αυτές οι μικρές αποστάσεις του DNA δρουν ως διακόπτης που κάνει τα γονίδια να ανάβουν και να σβήνουν. Και για 200 απ’ αυτά οι ερευνητές εντόπισαν πώς και πού ακριβώς εργάζονται για να αναπτυχθούν τα ποντίκια.

«Στα έμβρυα του ποντικού μπορούμε να δούμε πού ακριβώς αυτός ο διακόπτης ενεργοποιεί το γονίδιο που ελέγχει, καθώς ο ποντικός αναπτύσσεται», λέει ο Visel.

Oι επιστήμονες εξέτασαν επίσης τι συνέβη όταν σε τρία απ’ αυτά τα ποντίκια αφαιρέθηκαν αυτοί οι γενετικοί διακόπτες.

«Τα ποντίκια φαίνονταν απόλυτα φυσιολογικά, αλλά είναι πραγματικά δύσκολο για τους ανθρώπους να βρουν τις διαφορές στο πρόσωπο των ποντικών», εξήγησε ο καθηγητής Visel που τόνισε πως για να γίνει αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί αξονική τομογραφία για να μελετήσει τα σχήματα των κρανίων τους και να μετρήσει το σχήμα τους.

Συγκρίνοντας τα διαγονιδιακά ποντίκια με μη τροποποιημένα ποντίκια οι ερευνητές διαπίστωσαν πως οι διαφορές ήταν πολύ λεπτές, με ορισμένα ποντίκια να αναπτύσσουν μεγαλύτερα ή μικρότερα κρανία και άλλα να έχουν φαρδύτερα ή στενότερα πρόσωπα. Το γεγονός αυτό υποδηλώνει πως η συγκεκριμένη αλλαγή διαδραματίζει σημαντικό ρόλο τόσο στην ανάπτυξη του κρανίου όσο και στο πώς ακριβώς θα μοιάζει το πρόσωπο. Ετσι μελλοντικά θα μπορούν οι επιστήμονες να ανακαλύψουν τι μπορεί να πάει στραβά καθώς τα έμβρυα θα αναπτύσσονται μέσα στη μήτρα και ποιοι είναι οι παράγοντες που προκαλούν γενετικές ανωμαλίες του προσώπου, όπως το λυκόστομα ή το λαγόχειλο. Καταστάσεις δηλαδή που έχουν σοβαρές επιπτώσεις στα παιδιά, καθώς επηρεάζουν την διατροφή, την ομιλία, την αναπνοή, ενώ μπορούν να απαιτήσουν χειρουργική επέμβαση και να δημιουργήσουν ψυχολογικές επιπλοκές.

Ο καθηγητής Visel πρόσθεσε ότι οι επιστήμονες βρίσκονται μόλις στην αρχή της κατανόησης των διεργασιών που διαμορφώνουν το πρόσωπο, αλλά τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά πολύπλοκη διαδικασία.

Πρόσθεσε δε, ότι είναι πολύ πιθανό στο άμεσο μέλλον το DNΑ να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προβλέψει ακριβώς την εμφάνιση κάποιου ή ότι οι γονείς θα μπορούν να τροποποιήσουν το γενετικό υλικό για να αλλάξουν την όψη του προσώπου του μωρού τους.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει